FISKALIZACIJA

VELIKI SUKOB ODVJETNIKA I MINISTARSTVA FINANCIJA ‘Prijavljuju dohodak na razini fizičkih radnika! Moramo uvesti reda!’

Ugledni odvjetnici uvrijedili su se na činjenicu da će uskoro morati izdavati fiskalne račune, tvrdeći da im je to ispod časti, dok njihovi dohoci ne odgovaraju imovinskom stanju
 CROPIX

Marko je stajao u modernistički uređenom odvjetničkom uredu na korak od vlastitog sna: u 40. će napokon postati vlasnik stana.

Nešto novca je uštedio, dok se za ostatak zadužio u banci na 20 godina. Još samo treba potpisati ugovor. Zato i stoji u odvjetničkom uredu. Čeka kupoprodajni ugovor.

- Idite na kavu pa se vratite, ugovor će biti spreman - rekla mu je odvjetnica.

Marko se nasmiješio. Nije ni slutio da to tako kratko traje.

- Recite samo koliko će me to koštati? - pita s vrata.

Odvjetnica ga zove da se vrati. Govori mu da vidi da je normalan te da mu želi izaći u susret.

- Gledajte... - oprezno će ona.

- Za taj posao trebala bih vam po tarifi naplatiti iznos u vrijednosti od 1 posto cijene vašeg stana, a vaš stan vrijedi 150 tisuća eura, onda bi to bilo 1500 eura uz račun, ali dajte mi 3000 kuna bez računa i sve uredu - kaže mu.

Marko se vratio s 3000 kuna, zgrabio ugovor te otišao sretan jer je jeftinije prošao.

Iako je ova istinita priča (samo je ime aktera promijenjeno) simpatična, ona je i dalje nelegalna. Jer ona u kojoj odvjetnik izlazi u susret klijentu - dileru, lopovu ili ubojici - neće nam zvučati toliko simpatično.

A kako uopće odvjetnike plaćaju klijenti koji ne mogu dokazati porijeklo vlastitog novca? I prijavljuju li odvjetnici sve svoje poslove, nagrade, pa i bonuse? Jer ako uprihode onoliko koliko prijave, odakle im onda luksuzni automobili, kuće, stanovi?

Pita se to i pomoćnica ministra Linića i ravnateljica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec.

- Porezna je utvrdila da su 2011. godine odvjetnici u prosjeku prijavili dohodak u visini od 70 tisuća kuna, a istodobno imamo uvid i u podatke o njihovoj imovini koja je znatno veća. Koga zavaravamo, pa toliki dohodak ostvaruju u prosjeku fizički radnici - objašnjava ravnateljica Čavlović-Smiljanec.

Poziva se i na istraživanje koje je lani za Poreznu upravu provela Agencija Puls, a utvrdilo je da više od 80 posto građana misli da je najveći problem hrvatskoga gospodarstva - siva ekonomija.

- Na pitanje što misle tko je utajio najviše računa građani su odgovorili - odvjetnici - priča ona.

Najava uvođenja fiskalnih blagajni za odvjetnike izazvala je pravu buru u toj branši. Isprva su se pobunili tvrdeći da će time biti narušena povjerljivost odnosa između odvjetnika i klijenta te da nisu oni u rangu s frizerima i konobarima, a ovih je dana predsjednik Hrvatske odvjetničke komore Robert Travaš najavio ustavnu borbu protiv najnovijeg Linićeva zakona.

Predsjednik HOK-a Travaš rekao je u razgovoru za Jutarnji list da ih podržava i sam ministar pravosuđa.

- Dobili smo podršku ministra, ali očito nije bila dovoljna jer Zakon je ipak prošao bez ozbiljnije rasprave - kaže predsjednik Travaš.

Komora je zato Ustavnom sudu podnijela prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom, prema kojem se fiskalne blagajne primjenjuju i na odvjetnike, te je zatražila privremenu obustavu primjene Zakona do donošenja odluke.

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić kaže, pak, da podržava Linićev zakon, a ne HOK.

- Povjerljivost između klijenta i odvjetnika je zajamčena, pa ne vidim nikakav problem s uvođenjem fiskalnih blagajni za odvjetnike - poručio je ministar Miljenić te dodao:

- Ako postoje neki drugi argumenti, osim onoga da bi se tim zakonom mogla narušiti povjerljivost odnosa klijenta i odvjetnika, za njih ne znam, pa ih ne mogu komentirati. Nisam upoznat s pokretanjem postupka na Ustavnom sudu, ali nema veze, vidjet ćemo što će reći sud.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:24