VELIKI OSVAJAČ

RAZRIJEŠEN TISUĆLJETNI MISTERIJ Otkriven bizaran uzrok smrti slavnog Aleksandra Makedonskog

O uzrocima smrti jednog od najvećih osvajača u povijesti znanstvenici i povjesničari raspravljaju već tisućljećima
 Getty Images

Napokon je razotkriven tisućljetni misterij smrti Aleksandra Velikog, koji je umro 323. godine prije Krista kao mladić od 32 godine.

Barem tako tvrdi Leo Schep s novozelandskog zavoda za toksikologiju, koji je iznio teoriju prema kojoj je jednog od najvećih osvajača u povijesti najvjerojatnije ubilo vino od čemerike, naizgled bezopasne biljke iz porodice ljiljana.

Prema dosadašnjim teorijama, Aleksandar je umro ili prirodnom smrću ili ga je netko otrovao tijekom slavlja u babilonskoj palači Nabukodonosora II. Nedugo nakon proslave uhvatila ga je groznica zbog koje nije mogao govoriti ni kretati se. Bolesti je podlegao 12 dana kasnije.

Schep odbacuje tezu da je otrovan arsenom jer bi smrt u tom slučaju nastupila kudikamo ranije. U svom upravo objavljenom znanstvenom radu, ovaj toksikolog kaže da je najvjerojatniji krivac biljka veratrum album, u nas poznata kao čemerika. Grci su je koristili kod bolesnika za izazivanje povraćanja.

Novozelanđanin podsjeća i na zapise starogrčkog historiografa Diodora Sicilskog, koji je svojedobno napisao da je Aleksandra uhvatila snažna bol nakon što je popio vino u čast Herkula.

'Simptomi trovanja čemerikom su bol u želucu i ispod prsne kosti, a često je prate vrtoglavica i povraćanje, koji dovode do usporavanja srčanog ritma, pada krvnog tlaka i ekstremne malaksalosti. Alekssandar je patio od sličnih simptoma tijekom 12 dana bolesti', piše u Schepovom radu, objavljenom u časopisu Clinical Toxicology.

Schep je na razotkrivanju ove misterije radio čak deset godina. Još 2003. godine javila mu se ekipa BBC-ja koja ga je angažirala da Aleksandrovu smrt istraži za potrebe njihova dokumentarca.

'Mislio sam da neću otkriti ništa, ali na moje posvemašnje iznenađenje, otkrili smo nešto što bi uistinu moglo biti to', izjavio je Schep, čije riječi prenosi Independent .

Ipak, upozorio je da njegovu teoriju nije moguće potvrditi. 'Nikada nećemo znati sa sigurnošću kako je umro', kaže Schep.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:42