NASTAVAK AGONIJE

BASEL ODBIO SUDITI O LJUBLJANSKOJ BANCI

Otocec, 060213.Ministri vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije, Vesna Pusic i Karl Erjavec, sastali su se u Otoccu ob Krki kako bi pronasli zadovoljavajuce rjesenje za problem Ljubljanske banke.Na fotografiji: Vesna Pusic i Karl Erjavec.Foto: Dragan Matic / CROPIX
 Dragan Matić / CROPIX

ZAGREB - Banka za međunarodna poravnanja u Baselu (BIS) ponovno se proglasila nenadležnom za rješavanje problema prenesene štednje Ljubljanske banke, izjavila je ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić nakon razgovora sa šefom slovenske diplomacije Karlom Erjavcem u Bledu, na marginama Bledskog strateškog foruma.

SLUČAJ LJUBLJANSKA BANKA Pusić i Erjavec: 'Uputili smo zajedničko pismo banci u Baselu i zatražili da se rješenje traži u sklopu sukcesije'

- Razgovarat ćemo dalje o toj temi - rekla je Pusić.

No, slovenski ministar Erjavec odmah je opovrgnuo da se BIS proglasio nenadležnim.

- Moram reći da mi drugačije razumijemo pismo i odgovor baselske banke. Mi ga razumijemo tako da se Basel nije proglasio nenadležnim. Moram reći i da smo se ministrica i ja dogovorili da ćemo se susresti, dakle, oboje, ja i ministrica, te oba financijska eksperta. Važno je da se ta stvar ne rješava pred hrvatskim sudovima, nego u okviru sukcesije – rekao je Erjavec.

Dvije su zemlje od BIS-a tražile da se uključi u rješavanje problema Ljubljanske banke u skladu s hrvatsko-slovenskim memorandumom iz Mokrica, no mnogi su stručnjaci od početka očekivali da bi banka u Baselu mogla ponovno odbiti posredovanje zbog toga što se uvjeti nisu promijenili od 2010., kada je njezino uključivanje u spor pismom tražio tadašnji hrvatski ministar financija Ivan Šuker.

Zbog toga se odmah nakon potpisivanja sporazuma u Mokricama spekuliralo da je riječ tek o manevru koji zapravo ne rješava ništa i problem tek odgađa za vrijeme nakon ulaska Hrvatske u EU, a Sloveniji istovremeno omogućuje da spasi obraz i prekine s odugovlačenjem ratifikacije hrvatskog sporazuma o pridruživanju Europskoj uniji.

BIS je 2010. odbio posredovati jer je zaključio da neće moći donijeti „dodanu vrijednost s obzirom na količinu vremena koja je prošla od prošlih pregovora“ kada su o sukcesiji raspravljale sve bivše republike SFRJ. No, slovenska strana drugačije je tumačila odgovor BIS-a i rečenicu u kojoj je ta banka ostavila otvorenu mogućnost da se guverneri neformalno sastaju u njezinim prostorijama tumačila kao otvorenost Banke da posreduje u pregovorima.

Erjavec je jučer rekao da i novo pismo BIS-a slovenska strana tumači na sličan način, ali je odbio odgovoriti na opetovana pitanja da otkrije što u pismu zapravo piše.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:52