Debljaju li ugljikohidrati?

Neravnoteža između energijskog unosa i potrošnje kroz tjelesnu aktivnost, odnosno ako unosimo više kalorija nego što uspijemo potrošiti tijekom dana, rezultira prekomjernom tjelesnom težinom, a kroz određeni period i pretilošću.

U stvari, kada govorimo o energijskom unosu, uopće nije važno iz koje vrste hranjivih tvari dobivamo energiju, bili to ugljikohidrati, bjelančevine ili masti. Niti jedna vrsta makronutrijenata sama po sebi ne dovodi do prekomjerne tjelesne težine, ali način na koji se hranimo te ukupan energijski unos u ovisnosti o razini naše tjelesne aktivnosti može rezultirati povećanjem tjelesne mase. Ugljikohidrati su jedan od tri makronutrijenta koji opskrbljuju tijelo energijom (tu su još i masti i bjelančevine). Sadrže 4 kcal po gramu kao i bjelančevine, dok masti sadrže 9 kcal po gramu. Važno je zapamtiti da i alkohol sadrži kalorije i to 7 kcal po gramu!

Danas su nam dostupni čvrsti dokazi o tome da bi ugljikohidrati trebali činiti 55% našeg dnevnog kalorijskog unosa. Znanstvene studije pokazuju da prehrana koja sadrži optimalan udio ugljikohidrata može pomoći u sprečavanju nakupljanja tjelesnih masti pod uvjetom da se održava odgovarajuća ravnoteža između unosa i potrošnje kalorija.

Stoga je uravnotežena prehrana s kalorijskim unosom koji odgovara vašim potrebama te visokim udjelom ugljikohidrata iz cjelovitih žitarica važan preduvjet za održavanje dugoročnog zdravlja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:51