KRV NA ULICAMA KAIRA

EGIPAT GORI: U SUKOBIMA 16 POGINULIH I 200 RANJENIH Milijuni zahtijevaju ostavku predsjednika

Egipatski predsjednik Mohamed Mursi izjavio je da će ostati na vlasti i braniti ustavni legitimitet po cijenu vlastitoga života.
 AFP

KAIRO - U sukobima između islamističkih pristaša egipatskog predsjednika Mohameda Mursija i sigurnosnih snaga u blizini sveučilišta u Kairu, 16 ljudi je poginulo, a ranjeno je 200 osoba, objavila je državna televizija izjavu glasnogovornika ministarstva zdravstva.

Svjedoci su čuli pucnjavu iz pušaka, a suzavac je prekrio područje. Televizija je pokazala žrtve, male požare te stotine ljudi, a među njima mnogi s bradama. Neki su plakali, a drugi uzvikivali slogane.

Egipatski predsjednik Mohamed Mursi izjavio je da će ostati na vlasti i braniti ustavni legitimitet po cijenu vlastitoga života.

Reagirajući na vojne zahtjeve obratio se građanima preko televizije te upozorio kako bi odstupanje od demokratskog poretka moglo Egipat dovesti na opasan put.

Organizatori prosvjednoga pokreta privukli su ovaj tjedan na ulice milijune Egipćana da zahtijevaju ostavku islamističkoga predsjednika Mohameda Morsija, a noćas su pozvali na njegovo uhićenje. Odbacili su Mursijeve tvrdnje o legitimitetu te u priopćenju istaknuli kako su milijunski prosvjedi na ulicama jedini odgovor na Mursijev televizijski govor. "Nismo ga pozvali samo na odlazak, nego uputili poziv za suđenje njemu i njegovoj skupini. Pozivamo Republikansku gardu da uhiti Mohameda Mursija i pošalje ga odmah na suđenje."

Oporbeni pokret traži uhićenje Morsija

KAIRO - Organizatori prosvjednoga pokreta privukli su ovaj tjedan na ulice milijune Egipćana da zahtijevaju ostavku islamističkoga predsjednika Mohameda Morsi, a noćas su pozvali na njegovo uhićenje.

Odbacili su Mursijeve tvrdnje o legitimitetu te u priopćenju istaknuli kako su milijunski prosvjedi na ulicama, koji počinju danas jedini odgovor na Mursijev televizijski govor, kako bi on i njegova skupina mogli čuti glas egipatskoga naroda.

"Nismo ga pozvali samo na odlazak, nego uputili poziv za suđenje njemu i njegovoj skupini. Pozivamo Republikansku gardu da uhiti Mohameda Mursija i pošalje ga odmah na suđenje."

Mursi i njegova Muslimansko bratstvo odbacili su ultimatum oružanih snaga za suradnju s oporbom do srijede popodne ili se u protivnom suočiti s vojnim rješenjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 14:18