PRIPREME ZA EU

ČVRŠĆA PREKOGRANIČNA SURADNJA Vlada je otvorila vrata stvaranju euroregija

Zagreb, 160513.Markov trg.Banski dvori.Redovita sjednica Vlade.Na fotografiji: Zoran Milanovic.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

Preuzimanjem pravne stečevine EU-a u segmentu regionalne suradnje, Vlada je otvorila vrata stvaranju euroregija, koje će se temeljiti na čvršćoj suradnji nego što je do sada bio slučaj.

Banski su dvori, naime, danas u hitnu saborsku proceduru danas uputili prijedlog Zakona o provedbi Uredbe Europskog parlamenta i Vijeća o Europskoj grupaciji za teritorijalnu suradnju (EGTS) iz 2006. godine.

Radi se o propisu Unije kojim se uklanjaju prepreke jačanju prekogranične suradnje kako država, tako i županija, gradova i općina, te udruga.

Pojedine hrvatske regije, poput Istarske, Primorsko-goranske i Osječko-baranjske županije, i dosad su razvijale prekograničnu suradnju sa sličnim regijama u Italiji, Austriji, Sloveniji i Mađarskoj. Ona je, međutim, zbog zakonodavnog okvira bila znatno 'labavija' nego što će biti sada, kada će takve regije dobiti status javnih ustanova, koje se upisuju u sudski registar, čime će postati pravne osobe.

Takav vid prekogranične suradnje, koji je u Hrvatskoj dugo bio stigmatiziran, potiče i EU, pa su za njih otvorene i financijske linije iz fondova Unije. U takvom obliku prekogranične regionalne suradnje moći će sudjelovati i regije iz zemalja koje nisu članice EU, pod uvjetom da njihovi propisi to dopuštaju.

Među strankama vladajuće koalicije, najveće 'afinitete' prema regionalnoj suradnji ima IDS. Vladajuća stranka u Istri, uostalom, još je '90-ih godina prošlog stoljeća pokrenula (nikad dovršen) projekt stvaranja Euroregije Istre. Nešto je više sreće imala Osječko-baranjska županija, koja se povezala sa županijama u Mađarskoj i BiH. Sada, nakon što Sabor usvoji novi zakon, ti će oblici prekogranične regionalne suradnje biti lakše ostvarivi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:10