ŽRTVE IZ 1995.

VJERSKI OBRED ZA SRBE STRADALE U OLUJI PROTEKAO MIRNO

 Bruno Konjević/CROPIX

SISAK - Vjerski obred za srpske žrtve stradale u izbjegličkoj koloni između Gline i Dvora za akcije Oluje, što je održan poslijepodne u Žirovcu, protekao je mirno i bez incidenata, potvrdila je sisačko-moslavačka policija.

Skupina od dvadesetak srpskih ratnih veterana i članova obitelji stradalih u Žirovac su stigli u organizaciji novosadske Udruge sudionika oružanih sukoba na području bivše Jugoslavije s predsjednikom Željkom Vukelićem, ratnim zapovjednikom diverzantskog voda 21. kordunskog korpusa srpske paravojske.

Vjerskom skupu nisu nazočili predstavnici Srpskog narodnog vijeća, dvorskog SDSS-a i općine Dvor, koji su se uoči skupa od njega ogradili.

Zbog kašnjenja programa, vjerski obred trajao je tek oko pola sata, nakon čega su se njegovi sudionici skupa vratili autobusom.

Budući da je otkazano najavljeno otkrivanje spomenika žrtvama, kojemu se se žestoko protivili hrvatski branitelji, nekoliko branitelja u Žirovcu bili su samo promatrači.

"I nadalje se protivimo podizanju spomenika za žrtve izbjegličke kolone. Posjedujemo dokumente koji govore da su srpski civili stradali pod tenkovima srpske paravojske, pa tražimo da se objavi istina o akciji Oluji", kaže predsjednik Agencije za istraživanje i dokumentaciju ratnih sukoba Ivica Pandža - Orkan.

Boravak skupine srpskih građana na području općine Dvor, koji su u dolasku kasnili oko pet sati, protekao je uz naglašenu nazočnost policije, pa nije bilo nikakvih kontakata s promatračima i mjesnim stanovništvom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 16:41