POVIJEST NASILJA

ZAVADA OBITELJI DUGA 25 GODINA Atentat, bomba i samoubojstvo: A sve zbog svađe još iz 1987. godine?

Čakovečka HDZ-ovka Nikolina Babić umalo je ubijena kada je na nju i dijete prije šest godina pucao Marko Taradi
 Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Na ceduljici je pisalo: “Pitaj oca i seku zašto se to događa, oni imaju odgovore. Još ćemo se vidit”. Policajci su je pronašli u vrtu Ane Marije Sobočanec, sestre Nikoline Babić, predsjednice HDZ-ova Odbora za poduzetništvo i obrt, nakon što je 14. studenoga 2013. njihov vrtlar Srećko V. teško ozlijeđen u eksploziji mine iznenađenja. Za podmetanje paklenog stroja policajci su nedavno osumnjičili Marka Taradija (30).

I tu se počelo odmotavati klupko zamršenih odnosa poznatih čakovečkih obitelji Sobočanec i Crnčec koji su do sada rezultirali dvama neuspjelim atentatima, samoubojstvom i već spomenutim teškim ranjavanjem.

Naime, Taradi je osumnjičen i za pokušaj ubojstva Nikoline Babić prije šest godina. S tada trogodišnjim djetetom u stolici na stražnjem sjedalu vozila se 4. svibnja 2008. prema kući kada su odjeknula dva hica koja je u njen auto ispalio nepoznati napadač s kapuljačom navučenom preko glave.

Jedan je metak prošao kroz vjetrobransko staklo i rukav Nikoline Babić, samo nekoliko centimetara od srca. No, drugi je onaj koji će policiju šest godina poslije dovesti do Taradija: policajci su to zrno izvadili iz branika automobila.

Vijest o pokušaju likvidacije lokalne HDZ-ovke odjeknula je tada u svim medijima, a istražitelji su tapkali u mraku. Međutim, nekoliko dana nakon atentata jedan od susjeda slučajno je u krošnji obližnjeg stabla pronašao pištolj i pozvao policajce. Vještačenjem je otkriveno da je upravo iz te Češke zbrojevke ispaljen metak koji je završio u blatobranu Nikoline Babić. Još je važnije da je na pištolju pronađen DNK trag za koji će se šest godina poslije vještačenjem utvrditi da pripada Taradiju. No, koji bi motiv Taradija nagnao da smakne lokalnu političarku?

Dva dana nakon Taradijeva uhićenja u neposrednoj blizini kuće Nikoline Babić odjeknuo je pucanj: ubio se Miljenko Crnčec, 59-godišnji poduzetnik iz Mihovljana i otac Ivice Crnčeca, pomoćnika ministra pravosuđa.

Iako policajci nisu željeli reći ima li suicid veze s Taradijevim uhićenjem, lokalni mediji odmah su počeli povezivati ta dva događaja najviše zbog činjenice da je u Čakovcu javna tajna da između Miljenka Crnčeca i obitelji Nikoline Babić postoji vrlo ozbiljna svađa. A Taradi je bio jako dobar s Crnčecom. Premda u Čakovcu spekuliraju da je sukob između Miljenka Crnčeca i Nikoline Babić zapravo nastao zbog priče o preljubu između članova njihovih obitelji prije desetak godina, postoje i druge informacije prema kojima je to priča koja traje još od vremena prije rata, iz 1987.

Alojzije Sobočanec, otac Nikoline Babić, tada je navodno kao direktor tvrtke Međimurjeplet dao otkaz Miljenku Crnčecu i između njih je izbila burna svađa.

Crnčeca priveli zbog prijetnji pa pustili

Podmetanje bombe i samoubojstvo istražitelji za sada službeno ne povezuju, međutim na površinu pomalo izlaze detalji koji govore da su policajci godinama, a na osnovi prijava Nikoline Babić, sumnjali da je upravo Miljenko Crnčec osoba koja stoji iza pokušaja napada na nju i članove njezine obitelji. Istražitelji su čak postavljali klopke i pokušavali ga tajno snimiti kako prijeti HDZ-ovki.

Međutim, Crnčec bi se nekako uvijek izvukao. U nekoliko navrata činilo se da zna da ga istražitelji uvlače u klopku. Sredinom ožujka ove godine policajci su ga priveli zbog prijetnji i naručivanja ubojstva Nikoline Babić. Doveli su ga u postaju, no da li zbog nedostatka dokaza ili nečega drugoga, nisu ga pritvorili nego su ga pustili.

Mjesec dana poslije Nikolina Babić zatražila je zaštitu i od ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića, tvrdeći da je ugrožen život članova njezine obitelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:33