RAZJEDINJENI SELJACI

PROPAO DESANT NA ZAGREB Nepopustljivi premijer i visoke kazne zaustavili seljake!

 Ivan Brkić / Glas Podravine / CROPIX

Seljačka buna, koja je započela prije 12 dana, lagano se počela stišavati. Seljaci su masovno počeli napuštati punktove u kontinentalnim županijama. Na inače najmasovnijem prosvjedničkom punktu kod Đakova, od stotinjak traktora pokraj autoceste ostalo ih je tek desetak.

Nepopustljivi premijer, visoke novčane kazne koje je policija počela naplaćivati seljacima, te nedostatak novca za gorivo do Zagreba, bili su ključni razlozi zbog kojih je najavljeni veliki prosvjed u metropoli na kraju ipak otkazan.

'JOŠ LANI SE ZNALO KOLIKI SU POTICAJI. OVO SU STANDARDNE METODE U KOLOVOZU' Milanović o prosvjedima

Seljački vođa Antun Laslo priznao je da ne vjeruje da će do ponedjeljak na cestama ostati i jedan traktor, jer su se seljaci preplašili kazni, a neki od njih vratili su se svojim uobičajenim poslovima, poput siliranja kukuruza i drugih poslova u polju.

Dio seljaka pak ostao je na prometnicama i ne odustaje od svojih zahtjeva, pa se da zaključiti kako su se poljoprivrednici na kraju ipak razjedinili.

Jedan od prosvjednika, Branko Topić iz Đurđanaca kraj Đakova, za slabljenje punkta kod Đakova optužio je političare, ali i dio seljačkih vođa s tog područja koji su “ustuknuli i prodali prosvjede”.

- A ovo su povijesni prosvjedi, za “biti ili ne biti” hrvatskog seljaka - izjavio je Topić za Hinu, naglasivši kako će on zadnji napustiti punkt.

Također, otkazan je i prosvjedni marš supruga seljaka koje su najavile da će od Đakova do Zagreba hodočastiti u crnini kako bi “ukazale na tešku situaciju u kojoj su se našle njihove obitelji zbog niske otkupne cijene pšenice i neisplate poticaja”. Supruge su se, rekao je Laslo, ipak malo preračunale pa su na kraju shvatile da je put od Đakova do Zagreba dug 250 kilometara i da bi to bilo praktički nemoguće izvesti bez posljedica na njihovo zdravlje.

Ni u Krapinsko-zagorskoj županiji, unatoč najavama, jučer nije bilo traktora na cestama. Iako nam je član pregovaračkog tima Zvonko Pipić rekao da se i tamo prosvjeduje, nakon što smo nazvali jednog od zagorskih seljaka, rekao nam je da oni pak pripremaju blokade za ponedjeljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:18