LJETNA IDILA

Jeste li znali da uz pomoć zvukova cvrčaka možemo izračunati temperaturu zraka? Evo kako

Važno je imati umu ida oni cvrče samo kad je zrak topliji od 15 stupnjeva Celzijusovih
 -/Photoalto/Profimedia

Osim što uljepšavaju ljetne noći i navode nas da sebi u bradu mrmljamo onu poznatu pjesmu Vladimira Nazora, cvrčci mogu biti korisni. Ako smo vani, a uza se nemamo mobitel ili termometar, oni nam mogu ‘reći‘ kolika je temperatura zraka.

Bila je 1897. godina kada je američki fizičar Amos Dolbear objavio članak ‘Cvrčak kao termometar‘ u časopisu The American Naturalist. U njemu je predstavio prilično jednostavnu jednadžbu koja omogućava da se frekvencija glasanja cvrčaka poveže s temperaturom.

Cvrčci su jedna od onih životinja koje se kolokvijalno nazivaju hladnokrvnim. U znanosti to znači da - za razliku od sisavaca - nisu sposobni sami regulirati svoju tjelesnu toplinu, pa ona ovisi o njihovom okruženju. Došao je do jednadžbe (Cpm/5) - 9 = T, kojoj Cpm predstavlja broj zvukova u minuti, a T temperaturu okoline u tom trenutku.

Međutim, postoji jedan nedostatak kada je ova jednadžba u pitanju, a to je da Dolbear nije precizirao s kojom vrstom cvrčaka jeo na točna. Iako su kasnija istraživanja utvrdila da je to vjerojatno bio cvrčak Oecanthus fultoni, danas je nemoguće sa sigurnošću znati o kome je riječ, piše National Geographic.

Poznavanje točne vrste je veoma važno jer se prilikom proračuna mora uzeti u obzir da kod nekih vrsta na učestalost proizvođenja zvukova ne utječe samo temperatura, već i drugi faktori važni za njihov metabolizam: njihova starost, uspjeh u parenju... Izračun temperature izgleda otprilike ovako: najprije zapišite koliko puta u minuti čujete cvrčka - s obzirom na to da pozadinska buka može smetati, najbolje je da se broji u vremenskom okviru od deset sekundi, koji se onda pomnoži sa šest.

Važno je imati umu i još nešto o samim cvrčcima: oni proizvode zvukove kad je zrak topliji od 15 stupnjeva Celzijusovih, a kad ona skoči na 36, ritam se smanjuje. Na 40 stupnjeva prestaje, pa je rezultat ispravan samo ako je temperatura između 15 i 3 stupnjeva Celzijusovih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 13:11