DRAMATIČAN SASTANAK

KRAH PREGOVORA Samo čudo još može spasiti Grčku od bankrota, građani u subotu s bankomata podigli čak 600 milijuna eura!

Ministri financija Eurozone prekinuli su pregovore s Grčkom koja u utorak neće platiti dug MMF-u
Greek Prime Minister Alexis Tsipras looks on during a parliamentary session in Athens on June 27, 2015. Greece will hold a referendum on July 5 on the outcome of negotiations with its international creditors taking place in Brussels on June 27, Prime Minister Alexis Tsipras announced. AFP PHOTO / ANGELOS TZORTZINIS
 ANGELOS TZORTZINIS/AFP / AFP PHOTO / Angelos Tzortzinis

Grčka je pred kaosom, građani masovno vade novac iz bankomata (samo tijekom subote Grci su s bankomata podigli 600 milijuna eura) i sada je gotovo sigurno da će Grčka postati nelikvidna. Teško je reći hoće li Grčka ostati u eurozoni, jer formalno ne postoji mogućnost da ih se izbaci, ali u subotu navečer se Eurogrupa već sastala bez Grčke i poslala poruku kako je spremna sačuvati stabilnost eurozone, koja je sada znatno bolje pripremljena nego prije krize da se suoči sa posljedicama. Grčka nije podržala izjavu Eurogrupe, a nakon toga je održan sastanak bez Grčke koji je bio posvećen mjerama za suočavanje s posljedicama grčkog bankrota.

ARIS MESSINIS
People stand in a queue to use ATM machines to withdraw cash at a bank in Athens on June 27, 2015. Greece will hold a referendum on July 5 on the outcome of negotiations with its international creditors taking place in Brussels on June 27, Prime Minister Alexis Tsipras announced. AFP PHOTO/ ARIS MESSINIS

Grci su samo u subotu podignuli u oko šesto milijuna eura s bankomata (Foto: AFP)

Ministri financija su poručili Grčkoj da učini sve kako bi zadržava stabilnost fiskalnog sustava, što drugim riječima znači da im se sugerira uvođenje ograničenja za izvlačenja novca iz banaka. Pitanje je sada hoće li se uopće banke u Grčkoj sutra otvoriti. Mala nada i dalje postoji da će u nedjelju Europska središnja banka (ECB) možda nastaviti posuđivati novac grčkoj banci u okviru hitnih mjera za likvidnost, ali je teško povjerovati da će se ECB na to odlučiti kada je sada i službeno rečeno da program za Grčku istječe u utorak i kako nema izgleda da se on produlji ili da se usvoiji novi program.

- Eurogrupa podsjeća na znatne financijske transfere pomoći tijekom proteklih godina. Euroskupina je bila spremna do posljednjeg trenutka podržati grčki narod kroz nastavak programa koji je orijentiran prema rastu. Vlasti eurozone spremne su učiniti sve što je potrebno kako bi osigurali financijsku stabilnost u eurozoni, kaže se u priopćenju Eurogrupe, koje Grčka nije podržala.

Ministri euro grupe su bili ljuti i razočarani zbog odluke grčke Vlade da odbije posljednje ponude EU institucija i održi referendum. Ta odluka je došla nenajavljeno i ona je od ostalih u Eurogrupi shvaćena kao jedostrano napuštanje pregovora od strane Grčke. Bili su iritirani i rječnikom kojeg grčki predstavnici Vlade koriste nazivajući ponudu za pomoć kao “ucjenu i uvredu za grčki narod”.

JOHN THYS
Greek Finance Minister Yanis Varoufakis (L) talks with an advisor during a Eurogroup meeting at the EU headquarters in Brussels on June 27, 2015. AFP PHOTO / JOHN THYS

Grčki ministar finacija Yanis Varoufakis (na slici sa suradnikom) na sastanku u Bruxellesu tražio je produženje programa pomoći za mjesec dana. Nakon što je to odbijeno, grčka delegacija je napustila sjednicu (Foto: AFP)

Ministar financija grčke Yanis Varufakis je zatražio produljenje program pomoći kako bi se pričekalo da se grčki građani izjasne na referendumu o posljednjoj ponudi institucija. - Odbijanje produljenja programa pomoći sigurno će načeti vjerodostojnost euroskupine kao demokratske unije i bojim se da će time biti nanesena trajna šteta, rekao je Varufakis te dodao kako “legalno nije moguće izbaciti Grčku iz eurozone”.

Glavni kreditori Grčke, Međunarodni monetarni fond, Europska središnja banka i Europska komisija, u svojoj su zadnjoj ponudi predložili produljenje programa pomoći do kraja studenog ove godine kako bi Grčka u tom razdoblju mogla dobiti do 15,5 milijardi eura pomoći. Od toga iznosa, 12 milijardi bi osigurala Komisija i ECB, a 3,5 milijardi eura MMF. To bi Grčkoj omogućilo da nastavi servisirati dug i izbjegne nelikvidnost. Ali, tu ponudu je Grčka već u petak odbila i najavila održavanje referenduma o tome. U utorak Grčka mora otplatiti MMF-u ratu duga od 1,6 milijardi eura, a sada je jasno da zadnju tranšu pomoći od kreditora od 7,2 milijarde eura neće dobiti.

Mnogi ministri država Eurogrupe su upozorili da se sada ulazi u nepoznate vode, ali da nije bilo moguće nastaviti rpegovore nakon grčke odluke. Ipak, oni su se složili da se sada svi usredotoče na plan B, odnosno smanjenje posljedica grčkih postupaka, kako bi ostatak eurozone ostao stabilan. Sada je jasno da samo čudo može spasiti Grčku od bankrota...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:27