ROMANSA U LONDONU

'PONOSAN SAM NA SVOJU ZRINKU, ALI RAZDVOJENOST NAM TEŠKO PADA' Hrvoje Rupčić o uspjehu svoje djevojke

Glazbenik Hrvoje Rupčić zbog svoje djevojke, glumice Zrinke Cvitešić sve svoje slobodno vrijeme provodi u Londonu

Dok je naša glumica Zrinka Cvitešić (34) posljednja tri mjeseca zagrebačku adresu potpuno zamijenila londonskom, i za njezina partnera, glazbenika Hrvoja Rupčića (43), London je postao drugi dom. Veličanstveni moment u njezinoj karijeri prošli tjedan, londonska premijera mjuzikla “Once”, kada je Zrinka svojom glumom osvojila londonsku i publiku i kritiku, Hrvoje nije želio propustiti ni u kom slučaju. Tome su prethodili tjedni i tjedni iscrpljujućih glumačkih proba na West Endu, i po nekoliko sati dnevno, a potom i pet tjedana igranja predstave svaku večer. Zbog toga Zrinka, na svoju žalost, nije mogla putovati kući, ali nostalgiju za domom liječio joj je Hrvoje svojim čestim posjetima Londonu. Zrinka je svu svoju energiju usmjerila u ovaj projekt, a rezultati su itekako zapaženi.

Veličanstveni trenutak

- Sa Zrinkom sam bio kroz sve procese njezina rada, od toga da je u London otišla s idejom da je neka mala glumica iz male Hrvatske koja je dobila šansu, pa do tog veličanstvenog trenutka londonske premijere. Svi koji su tamo imali prilike s njom raditi, od koreografkinje, režisera ili glazbenog direktora, pitali su je - gdje si dosad bila, kako ne znamo za tebe? S te strane, ona je sve njih apsolutno oborila s nogu, već puno prije same premijere. A onda taj moment općeg oduševljenja, kompletnog kreativnog tima kazališta, publike koja je odgledala predstavu i kasnije kritike, bio je fenomenalan. Ipak, možda najveći ponos osjetio sam ne na dan same premijere, nego dan poslije. Kad smo prespavali i odmorili se malo, krenuli smo u grad malo prošetati, vozili smo se u podzemnoj, i ugledali jednog čovjeka kako čita Evening Standard. Odmah na prvoj stranici stajala je velika Zrinkina fotografija s odgovarajućim tekstom preko cijele stranice. Kad smo se malo okrenuli, vidjeli smo još nekoliko ljudi s istim novinama. Zrinka je u istom trenutku pocrvenjela, jer je i inače jako skromna po prirodi, i nabila je kapuljaču na glavu. Taj moment mi se zbilja urezao, baš mi je bio nekako poseban - priča Hrvoje Rupčić, koji je od Zrinkina odlaska u London tamo bio već šest, sedam puta.

- Teško nam pada razdvojenost, nismo se na nju navikli. I zato se jako trudimo organizirati život na način da se što češće viđamo - priča Hrvoje, koji je u Londonu prije dvadesetak godina otkrio svoju strast prema udaraljkama. Tamo je otišao 1989. godine te godinu i pol dana pohađao privatnu glazbenu školu za udaraljke Drumtech-Latin percussion studios. Ipak, grad mu nije sjeo i otkad je od tamo otišao, nije se vraćao više od dvadeset godina, sve dosad, kada njegove čari otkriva ponovno sa Zrinkom. Ona se smjestila u unajmljenom stanu u blizini Tower Bridgea, a pogled na Temzu podsjeća je na rodni Karlovac.

Premda oboje tek čekaju da ih ova svjetska metropola osvoji svojim čarobnim ponudama, jer dosad nisu imali previše vremena, obišli su tek neke klubove i kazališta.

- Bili smo na mnogo predstava u raznim kazalištima te poslušali neke koncerte. Obišli smo nekoliko jazz, rock i blues klubova i zbilja je velika ponuda, može se čuti puno dobre i kvalitetne glazbe. Nismo još našli neka omiljena mjesta, jer se zaželimo jedno drugoga, pa zapravo dosta vremena provodimo doma, kuhamo, družimo se. Zapravo, živimo onako kako smo to činili u Zagrebu. Zrinka je super kuharica, ja također volim eksperimentirati u kuhinji, tako da nam kuhanje ne predstavlja problem. Kuhamo često zajedno ili kuha onaj tko je slobodan - priča Hrvoje, koji trenutačno živi na relaciji London - Zagreb. Premda nije navikao na ovakav intenzivniji način života jer svoj život i posao mora organiziriati po tjednima (jedan zagrebački, jedan londonski), zasad se, kaže, dobro snalazi.

Bitna je organizacija

- Sada živim kako sam mislio da nikada neću. Sve događaje bilježim u organizator i doslovce moram provjeriti u kalendar prije nego što se nekome za nešto obećam - kroz smijeh konstatira Rupčić.

Jedino za što uvijek ima vremena su njegovi sinovi Noa (14) i Jakov (7), koje Hrvoje ima iz prvog braka s Tinom Kreslik. Upravo je stariji Noa napravio prve londonske fotografije Zrinke i Hrvoja, kada je nedavno s ocem posjetio glavni grad Ujedninjenog Kraljevstva.

- Noa je prvi put letio avionom i cijeli mu je taj put bio totalni doživljaj. Inače, i on se okrenuo glazbi, ide u privatnu glazbenu školu, ima i svoj rock bend, baš sutra imaju svoj prvi nastup. Nema šanse da to propustim! Inače mi se strašno dopada njegov glazbeni ukus, sluša dobri stari rock, blues, nema šunda u tom njegovom odabiru. Mlađi, Jakov, još je rano za procjenu kojim će putem ići. U svakom slučaju, onim koji sam odabere, ali on je više onako natjecateljski, sportski tip - priča ponosno Hrvoje.

Kao stalni član orkestra Kazališta Komedija redovito ima predstave, četvrtkom ima svirku s Cubismom u zagrebačkom Buldogu te još neke povremene projekte. Osim Cubisma, Hrvoje vodi još jedan internacionalni trio, flamenco-jazz sastav koji uz njega čine španjolski gitarist i slovački kontrabasist, i s kojima dosta koncertrira po Europi. - To su uglavnom sjedeći koncerti, sviramo po kino ili koncertnim dvoranama, to je jedan onako art projekt - priča Hrvoje, koji će ovih dana inače kao pravi ponosni poglavica (u bendu ga tako zovu Cacique), proslaviti punoljetnost sastava Cubismo, koji je osnovao i vodi već punih 18 godina. S Cubismom, koji je već gotovo dva desetljeća jedan od najznačajnijih latin-jazz/salsa sastava na ovim prostorima, Hrvoje je spojio svoje dvije najveće glazbene ljubavi - latino glazbu i jazz.

Strast prema svirci

- Ono što me posebno veseli, kada je riječ o bendu, jest da svi mi i nakon 18 godina dijelimo istu, strahovitu strast prema svirci. Od nas devetorice, šestorica smo iz prve postave, a trojica su nam se pridružila prije 15 godina. Funkcioniramo kao obitelj, jako smo dobri frendovi i, što je najvažnije, nismo se zasitili svirke, glazbe, tog zaraznog ritma. Osobno, svaki put kad sviram, toliko sam opušten, zadovoljan i ispunjen da je nemoguće zamisliti da mi to dosadi. Tako je i s ostatkom benda, ne znam je li to način života, ali na nikome nisam vidio veliku promjenu. Blesavi smo, radoznali i imamo isti dječji žar kao prije 20 godina - priča Hrvoje, koji prema prvim bookinzima benda predosjeća dobru sezonu.

Za manje od mjesec dana Cubismo će i sam kao dobitnik dvadesetak diskografskih nagrada Porin nastupiti na jubilarnoj svečanoj dodjeli nagrada, i to zajedno s Josipom Lisac. Upravo su s pjesmom “Nananana”, koju su 1997. otpjevali u suradnji s našom glazbenom divom, prvi put zaposjeli glazbene ljestvice, zbog čega taj moment Hrvoje izdvaja kao jedan od važnijih u životu benda. Nakon brojnih suradnji s domaćim i stranim glazbenicima, među kojima su i glazbeni velikani iz Buena Vista Social Cluba, Hrvoje najavljuje da će u budućnosti manje orijentirati na suradnje, a više na samostalne svirke benda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:48