POREZ NA DOHODAK

USTAVNI SUD SRUŠIO LINIĆEVU ODREDBU Vlada htjela oporezivati isplatu svih dividendi

 Goran Mehkek/CROPIX

Već u travnju ove godine, čim je Ustavni sud privremeno obustavio naplatu poreza kod isplate dividende koja u trenutku nastanka nije bila oporeziva, bilo je jasno da se 3. stavku članka 16. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak (ZID ZPD) iz 2012. ne piše dobro.

Tako je i bilo: “Nema ustavnopravno prihvatljivog, objektivnog i razumnog opravdanja” za povratno oporezivanje poreznih obveznika za vrijeme kad su bili zakonski oslobođeni plaćanja poreza na dividende i udjela u dobiti, presudio je Ustavni sud u srijedu.

Ustavno pravo

Ustavni sud “naglašava da je pravo svakog pravnog subjekta da u trenutku donošenja poslovnih odluka zna kojim će se poreznim zahvatima javna vlast umiješati u njegov ostvareni dohodak, odnosno koja je i kakva mu je zakonom utvrđena porezna obveza.”

Ustavni sud udovoljio je tako prijedlogu Hrvatske udruge poslodavaca i SN Holdinga iz Zagreba, a pomrsio račune ministru financija Slavku Liniću . Evo kako su osporavatelji zakona obrazložili svoju ustavnu tužbu.

Pretpostavimo da su dva dionička društva, nazovimo ih A i B, u 2008. ostvarila dobit i odlučila tu dobit isplatiti u 2009. Ali društvo A je raspolagalo dovoljnim iznosom novca te je dobit isplatilo prije stupanja na snagu osporavanog zakona. Primitak njegovih dioničara nije se smatrao dohotkom i nije bio porezno opterećen. Istovremeno, društvo B tada nije imalo dovoljno novca, nego je odluku o isplati dividende izvršilo tek nakon stupanja na snagu spomenutog Zakona, zbog čega će njegovi dioničari morati platiti 12 posto poreza. To nije pravedno, dioničari dva društva dovedeni su u nejednak položaj, a to Ustav ne dopušta.

Povrat novca

Ustavni sud ocijenio je da je riječ o kršenju odredbi Ustava pa ubuduće Ministarstvo financija neće moći naplaćivati porez na naknadno isplaćenu dobit zarađenu u vrijeme kad ona nije podlijegala oporezivanju. A hoće li ministar Linić morati dioničarima vratiti porez koji im je naplatio po sada ukinutom zakonskom temelju, tek ćemo saznati.

O tome Ustavni sud ništa nije rekao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:51