ZAVRŠENA ISTRAGA

Istina otkrivena nakon pune 23 godine: Za tragediju na Hillsboroughu ipak je bila kriva policija!

U stampedu navijača, za koji je kriva policija, na stadionu u Sheffieldu ugušilo se 96 ljudi, a nekoliko stotina ih je ozlijeđeno

Više od 23 godine nakon nesreće na nogometnom stadionu Hillsborough objavljena je serija vladinih dokumenata koji bacaju novo svjetlo na događaj zabilježen kao najveća nogometna nesreća u povijesti. Nogometna utakmica na stadionu Hillsborough u engleskoj pokrajini Sheffield između klubova Liverpool i Nottingham Forest imala je kobne posljedice, poginulo je 96 navijača, a više je stotina ozlijeđeno u nezabilježenom stampedu na tribinama.

Više od dva desetljeća obitelji žrtava vodile su kampanju da se objave dokumenti koji bi dali uvid u nesreću, odnosno propuste policije u njenom sprječavanju ili ublažavanju posljedica.

Kada su u srijedu objavljeni rezultati neovisne istrage zasnovane na proučavanju više od 400.000 dokumenata, sve sumnje ogorčenih obitelji su potvrđene. Među njima su i policijski izvještaji s rukom pisanim komentarima “ukloni posljednju stranicu”, “ukloni posljednji odlomak” i “prepravljeno na zahtjev”. Ova objava dokumenata presedan je u Ujedinjenom Kraljevstvu s obzirom na to da pravila nalažu da se vladini dokumenti mogu objaviti tek 30 godina nakon događaja. No, kampanja koju su vodile obitelji žrtava, udruge i pojedinci rezultirali su odlukom da se sporni dokumenti objave i provede nezavisna istraga.

Britanski premijer David Cameron izrazio je “duboko žaljenje” zbog dvostruke nepravde vezane uz tu nesreću. “Vlada nije zaštitila obitelji žrtava, a za čekanje da se dobije istina nema opravdanja”, rekao je premijer i najavio da će uskoro biti donesena odluka o tome hoće li Vrhovni sud ponovno otvoriti slučaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:28