HRABROST ZA NEPOPULARNE POTEZE

Posljednji savjet Davidu Cameronu: Moraš manje brinuti o popularnosti

Barunica Margaret Thatcher bila je nezadovoljna načinom na koji premijer David Cameron vodi zemlju i njezinu ljubljenu Konzervativnu stranku, kritizirala je njegov strah od nepopularnih poteza i smatrala da je koalicija s Liberalnim demokratima potpuna pogreška, objavio je jučer konzervativni Daily Mail.

ZAŠTO JE VIJEST O SMRTI THATCHER PODIJELILA NACIJU Spasiteljica Britanije ili žena koja je devastirala društvo

Britanske novine prenijele su izjave torijevskog parlamentarca Conora Burnsa koji je redovito posjećivao barunicu i razgovarao s njom o apolitičkim zbivanjima.

- Sjećam se kako smo jednom prelistavali novine i u njima je bila anketa koja je pokazivala da smo devet posto iza laburista. Pitala me koliko je do izbora, a kada sam joj odgovorio ‘još dvije i pol godine’, rekla je da bismo u tom trenutku trebali još lošije stajati u anketama - rekao je Burns i objasnio kako je Thatcher bila uvjerena da treba povlačiti nepopularne poteze koji će se na kraju pokazati ispravnima i biti nagrađeni na izborima.

Daily Mail je podsjetio kako je Thatcher u takvoj strategiji uspijevala. Pobijedila je na izborima 1983. iako je dvije godine prije toga uvjerljivo gubila u anketama (neki analitičari podsjećaju da joj je pobjedu na tim izborima osigurala intervencija na Faklandskim otocima, a ne gospodarska politika).

POSLJEDNJI ISPRAĆAJ ČELIČNE LADY BIT ĆE 17. TRAVNJA Na sprovod će doći i engleska kraljica

- Da sam na vlasti, bila bih puno iskrenija nego premijer o stanju u kojem se država nalazi, o njezinu dugu i deficitu - prenio je Daily Mailu Burns jednu njezinu izjavu.

Također je Margaret Thatcher, koja je u posljednje vrijeme patila od gubitka kratkog pamćenja zbog lakših moždanih udara, ali je ipak imala trenutke lucidnosti, smatrala da torijevci nikad nisu trebali ući u koaliciju s Liberalnim demokratima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:03