PARK GEUN-HYE

DOBILA TIJESNU VEĆINU Kći bivšeg diktatora prva je predsjednica J. Koreje

Južna Koreja je prvi put u povijesti dobila predsjednicu - prema izlaznim anketama, konzervativka Park Geun-hye (60) dobila je 50,1 posto glasova, a njezin protivnik, liberal Moon Jae-in, ubrzo je priznao poraz.

Park je po zanimanju inženjerka, prvi je put 1988. izabrana u parlament u kojemu je odslužila pet mandata, a mnogi se nadaju da bi kao prva žena na čelu države mogla donijeti istinske promjene u Južnoj Koreji gdje je seksizam i dalje raširen, žene su plaćene mnogo manje od muškaraca za isti posao, a otvorene su im samo rijetke prilike u politici i poslovnom svijetu.

- To što ćemo imati predsjednicu uvelike će utjecati na psihologiju naroda - rekao je Hahm Chaibong, predsjednik Azijskog instituta za političke studije, makar su dosadašnji primjeri iz Indije ili Pakistana pokazali da dolazak žene, koja pripada moćnoj političkoj dinastiji, na čelo države nema nužno osobit utjecaj na položaj žena u društvu.

Park je najpoznatija kao kći bivšeg predsjednika - mnogi kažu, diktatora - Parka Chung-heeja, koji je na vlast došao vojnim udarom 1961. i oko kojega je korejska javnost i dalje podijeljena. Za neke je on bio tiranin koji je ignorirao ljudska prava, gušio opoziciju i mučio protivnike, a za druge je zaslužan za to što se Južna Koreja, razorena u ratu, pretvorila u ekonomsko čudo koje je milijunima pomoglo da se izvuku iz siromaštva.

Park Geun-hye u svojoj se kampanji predstavljala kao “nesebična kći Koreje”, koja se nikada nije udala, koja je studij elektrotehnike, “rijedak za žene”, upisala kako bi služila domovini i pomogla joj da razvije izvoznu industriju, i koja je prvo služila svom ocu kao zamjenica prve dame, a potom i narodu kao zastupnica u parlamentu.

Naime, 1974. sjevernokorejski joj je agent ubio majku - zapravo je gađao njezina oca, a Geun-hye je nastavila obavljati njezine protokolarne dužnosti. I otac joj je žrtva atentata - 1979. ubio ga je vlastiti šef obavještajne službe, nakon 16 godina vladavine.

U kampanji su je podržavali uglavnom stariji birači koji se sa sjetom sjećaju vladavine njezina oca. Kandidat Demokratske ujedinjene stranke Moon Jae-in (59) sin je izbjeglice iz Sjeverne Koreje i bivši aktivist za ljudska prava, koji je 70-ih završio u zatvoru zbog prosvjeda protiv Parka.

- Moona su birali mladi koji se uistinu ne žele vraćati u Parkovo vrijeme - rekao je za Al-Jazeeru Brian Myers s južnokorejskog Sveučilišta Dongseo.

Štoviše, natjerao je svoju protivnicu da se ispriča žrtvama vladavine svoga oca.

- Za nju je to bio hod po žici. Pokušala je signalizirati starijim biračima da u njoj i dalje ima nešto od njezina oca, a istodobno reći mladima da će biti posve drugačija od njega - tvrdi Myers.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 08:21