U HNS-u SE NE UZBUĐUJU

Brezni: Nema panike, mnogi klubovi ćebez problema riješiti problem licence

'Kod nekih je klubova problem u dugovima, u dubiozama, kao što stoji u obrazloženju. Ipak, dobar je dio i onih koji nisu prošli samo zbog nesređenih papira i sitnih propusta'
 Damir Krajač/CROPIX

Prva hrvatska nogometna liga igrat će se sljedeće sezone osmerokružno i igrat će samo tri zagrebačka kluba - Dinamo, Zagreb i Lokomotiva te izvan “tramvaj lige” samo Imotski iz Imotskog. Druga liga neće se igrati te će se Imotski direktno dekretom prebaciti u Prvu ligu.

Naravno, riječ je o neslanoj šali (iako je 1. travnja prošao) koja je proizašla iz činjenice da su samo četiri (od 31) kluba dobila licence potrebne za natjecanje. Komisija za licenciranje HNS-a donijela je u prvom stupnju zaista poražavajuće odluke.

Problem su financije

Obrazloženje je bilo sljedeće - doslovno citirano: “Neispunjavanje financijskih kriterija Pravilnika o licenciranju uglavnom je glavni razlog za neizdavanje licenci u prvom stupnju... Očekuje se da bi takvi klubovi tijekom žalbenog postupka dostavom novih dokaza i činjenica mogli ispuniti kriterije...”

Taj zaključni optimistični dio u obrazloženju daje nadu da će sve biti u redu... No, poražavajući je nastavak obrazloženja: “... kod nekolicine klubova, s obzirom na njihov trenutni vrlo upitan financijski položaj i nesposobnost podmirivanja već dospjelih, a i budućih financijskih obveza, postoji velika vjerojatnost da neće uspjeti dokazati ispunjenje financijskih kriterija...”

Vrlo je indikativno a priori izražavanje nelagode i straha.

Odluka 10. svibnja

Povjerenik za natjecanje Josip Brezni jedan je od članova komisije koja je crvenim podcrtala većinu aplikacija:

- Protiv odluka Komisije za licenciranje klubovi imaju pravo na žalbu u roku od osam dana od primitka odluke. Klubovi su jedini koji smiju dodatno komentirati i obrazlagati svaki svoj slučaj. Mi ne smijemo jer bi nas oni mogli tužiti za izdavanje povjerljivih tajni.

Donošenje konačnih odluka je 10. svibnja 2012. i dotad je Brezni mogao tek dodatno ponuditi nadu:

- Kod nekih je klubova problem u dugovima, u dubiozama, kao što stoji u obrazloženju. Ipak, dobar je dio i onih koji nisu prošli samo zbog nesređenih papira i sitnih propusta. Oni će to bez problema riješiti.

Među takvima koji su “čisti” navodno je NK Rijeka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 07:26