POLITIČAR SE BRANI OD OPTUŽBI

Drago Prgomet: Lažno su me optužili! Ja sam profesor i doktor, a ne prevarant. Zato sam i tražio od USKOK-a da me istraži

 Biljana Gaurina/CROPIX

Drago Prgomet , zamjenik predsjednika HDZ -a, u četvrtak ujutro nije prisustvovao predavanju koje je za HDZ-ovce u Saboru upriličila kontroverzna Judith Reisman. Bio je na svom radnom mjestu - šefa Klinike za otorinolaringologiju na KBC-u Rebro, gdje ga je taj dan čekalo nekoliko operacija. Razgovarali smo tijekom stanke, u njegovu uredu...

Prgomet je ugodan sugovornik kojeg je teško uzrujati. Sigurnost mu prije desetak dana nisu uspjeli poljuljati ni napisi o njegovim akademskim titulama. Priču o tome kako je u isti dan i diplomirao i doktorirao jednostavno je pobio predočivši javnosti sve svoje diplome. No nije se na tome zadržao. Da razriješi situaciju do kraja, osobno je otišao u DORH i podnio zahtjev da se ispita sve o njegovim diplomama.

- Prije tri dana potvrđen sam za člana fakultetskog vijeće Medicinskog fakulteta u Zagrebu i ta činjenica najbolje potvrđuje moj akademski status. Razumijem da je svaka javna osoba, pa tako i ja, izložena pogledu javnosti i morate imati političku odgovornost prema toj istoj javnosti. Tako su meni sve informacije uvije bile dostupne, a ja sam ih ponovno dostavio javnosti kad se postavilo pitanje moje znanstvene karijere. Medicinski fakultet očitovao se i potvrdio moje navode. Da ne bi bilo nikvih sumnji, istinski vjerujući u pravnu državu zatražio sam od Državnog odvjetništva da se službeno očituje u vezi s mojim akademskim statusom. Kad dobijem očitovanje, objelodanit ću ga kao što sam i do sada činio. Nemam što skrivati - kaže Prgomet.

Potpora doktora

Kakve su bile reakcije u stranci?

- Reakcija potpore, ali i nepodijeljena potpora mojih kolega, što mi je izuzetno važno. Doktori u Hrvatskoj poznaju jedni druge, znamo točno tko je bio kakav student, kako je tko doktorirao, kakva je kome znanstvena i stručna karijera, tko kako operira, kakav ima odnos prema pacijentima...

Recite, što se to događa u HDZ-u zadnjih dana? Spominju se dramatični sastanci u vrhu stranke, frakcije...

- Svatko ima pravo na vlastiti stav o tome kako će stranka izgledati u budućnosti; različitost mišljenja odraz je demokratičnosti, a ne podjela. I ne vidim nikakvu dramatiku. Motivi onih koji različitost krste frakcionaštvom su jasni.

Ipak, i vaše se ime spominje u jednoj od frakcija, onoj bliskoj Iviću Pašaliću?

- Nema što i čiji igrač nisam bio u zadnjih godinu dana. Tako sam povremeno Šeksov, povremeno Pašalićev, a povremeno i SDP-ov igrač. To je dobro poznat način etiketiranja pojedinca kad se želi izbjeći razgovor o demokratizaciji. Ako je Sabor HDZ-a bio odraz političkog raspoloženja unutar stranke, onda je jasno da moja politička razmišljanja imaju snažnu potporu članstva. Pri tome me ovakvi pokušaji ne zabrinjavaju. Sve mi to daje snage i potvrđuje da smo moji prijatelji, kolege i suradnici na dobrom putu.

Dubravka Šuica vas je nazvala ‘zecom iz SDP-ova šešira’ kad ste izjavili da biste vi napustili stranku da ste plagirali diplomski rad kao glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić. Kako ste doživjeli taj napad stranačke kolegice?

- Kada se prozivaju kolege, to u svakom slučaju treba ostati u okviru političke korektnosti i opće pristojnosti.

Na toj sjednici Predsjedništva bilo je prilično burno. Napali su vas zbog te izjave sa svih strana. Što vam je rekao šef stranke Tomislav Karamarko?

- Ništa posebno. Sve što se dogodilo na toj sjednici doživio sam samo kao sukob različitih mišljenja.

A kakva je bila reakcija Milijana Brkića?

- Očekivana.

Karamarko već devet mjeseci priča o zajedništvu i demokraciji u HDZ-u, no čini se da HDZ nikad nije bio u većem rasulu. Ogranci se raspuštaju, mnogo je nezadovoljnih članova... Kako uopće teku pripreme za lokalne izbore?

- Ne postoji razina demokracije i konsolidacije s kojom biste bili u potpunosti zadovoljni. Uvijek može bolje, ali treba cijeniti nastojanja vodstva da pripremi stranku za lokalne izbore. Službeno smo ih počeli našom Klauzurom. I nije, kako se može čuti, bilo nešto tajnovito. HDZ je i do sada imao takve klauzure, a o ovoj se sve moglo čuti i na konferenciji za tisak. Klauzura je bila prilika da se mobilizira stranka, da se pošalju poruke i definiraju izborni programi za lokalne izbore.

Kritika vlasti

Zašto HDZ još nema gospodarski program?

- Pravi je problem što gospodarski program nema hrvatska Vlada. Gospodarski program HDZ-a se radi, obećali smo da ćemo ga dijelom iznijeti na saboru stranke u ožujku. Dakle, nama je jasno da je u ovom trenutku gospodarstvo prioritetna tema. HDZ će ponuditi program s konkretnim načinima strukturalnih reformi u gospodarstvu, ali značajno je da ćemo promicati demokršćanski koncept solidarnosti kao temelj pravednog razvoja društva. Zalagat ćemo se za ukidanje barijera, prije svega administrativnih, ali i za jačanje pravosuđa jer, teško ćete dobiti investitora koji nema sigurnost za svoje ulaganje. Taj program dobrim će dijelom potencirati ulaganje u znanost i obrazovanje.

Za gospodarski program bili su zaduženi drugi ljudi, sa Zlatkom Ževrnjom na čelu. Otkud odjednom Đuro Njavro u priči kao autor gospodarskog programa?

- Dr. Njavro je naš stranački kolega i poznati ekonomski stručnjak.

Kako se, inače, donose odluke u HDZ-u?

- Postoje tijela stranke, zna se što je razina odlučivanja predsjednika, što glavnog tajnika, a što Predsjedništva...

Jeste li na Predsjedništvu stranke raspravljali o angažmanu Đure Njavre?

- Razgovarali smo o potrebi uključivanja šireg broja uspješnih gospodarstvenika u izradu programa. Konkretna imena nismo spominjali.

Znači, šef stranke Tomislav Karamarko ostalim je članovima samo priopćio da će Njavro pisati program?

- Gospodin Njavro je predstavljen na Klauzuri kao voditelj izrade gospodarskog programa.

A do Klauzure nitko u stranci nije znao za to?

- Nisam primijetio da je netko onih koji su u stranci zaduženi za gospodarska pitanja to problematizirao.

Kad ste održali zadnju sjednicu Predsjedništva stranke?

- Prije nekih dva mjeseca kad smo odradili određene organizacijske pripreme za lokalne izbore, najavili održavanje Klauzure i Općeg sabora HDZ-a

Je li HDZ odlučio tko će biti kandidat za gradonačelnika Zagreba?

- Očekujem da će Gradski odbor uz dogovor s vrhom stranke vrlo brzo izaći s kandidatom,

Prije se spominjalo i vaše ime. Zašto vi niste kandidat za gradonačelnika?

- Nisam razmišljao o toj dužnosti niti smo predsjednik stranke i ja o tome razgovarali.

Zašto je ime kandidata takva tajna. Ili je bliže istini da ga uopće još nemate?

- Ne taji se. Predsjednik stranke nekoliko je puta najavio da će se ime uskoro obznaniti.

Nije li to dvosjekli mač što još ne idete s imenom? Konkurencija je, praktički, već u pretkampanji.

- Bilo je različitih razmišljanja o tome kad treba izaći s kandidaturom. Možete argumentirano braniti i jedan i drugi stav. Predsjedništvo je odlučilo da to bude neposredno pred lokalne izbore. Tajming je u politici važna stvar, ali nije sve u tajmingu.

U medijima se spekuliralo o brojnim, poznatim imenima onih koji nisu htjeli prihvatiti ponudu HDZ-a da budu kandidati za gradonačelnika. Tko vas je sve odbio?

- Nisam bio zadužen za razgovor s potencijalnim kandidatima pa vam ne mogu odgovoriti na to pitanje.

Prekršili obećanja

Karamarko tvrdi kako HDZ, za razliku od Vlade i SDP-a, ima odgovor i rješenje za većinu problema. No svih ovih mjeseci slušamo samo kritike i ponovljene priče o crvenoj opasnosti, a nismo vidjeli nijedan konkretan HDZ-ov prijedlog.

- Svjesni smo da je gospodarstvo prioritet ne zanemarujući svjetonazorske teme. Pri tome, zadaća nam je kao oporbe jasno ukazati i vlasti i građanima na sve ono što su vladajući tijekom predizborne kampanje obećali, a nisu učinili i na taj način obmanuli birače. Bili smo kritični prema pojedinim zakonskim rješenjima. Sada možete očekivati i naše prijedloge zakona s konkretnim rješenjima koja će proizlaziti iz našeg gospodarskog programa. Ali, s obzirom na tešku situaciju u državi, spremni smo podržati sve one Vladine prijedloge koji idu u pravcu olakšanja života građanima Hrvatske.

Prema zadnjim anketama, građani sve manje vjeruju u Vladine poteze, no HDZ-u to nije pomoglo. I dalje ima potporu od samo 19 posto. Što vam govore ti podaci? Jeste li trebali bolje iskoristiti situaciju?

- Ankete mogu biti dobar pokazatelj razmišljanja građana, ali pravi rezultati su ono što dobijete na izborima.

Što bi HDZ smatrao uspjehom na izborima?

- Očekujemo iskorak, odnosno bolje rezultate od trenutačnih koje imamo na lokalnoj razini. To ćemo smatrati uspjehom. To ste mogli čuti više puta i od predsjednika stranke.

Ako ostvarite loš rezultat, hoće li biti unutarstranačkih izbora?

- Unutarstranačke izbore očekujem neovisno o rezultatima izbora. Moj stav uvijek je bio vrlo jasan. Obećali su to i drugi predsjednički kandidati. Pri tome, načelo jedan član - jedan glas trebalo bi vrijediti pri izboru od predsjednika svake lokalne organizacije do prvog čovjeka stranke. Bio bi to izniman demokratski iskorak za HDZ, ali i potvrda naše političke odgovornosti. Predsjedništvo će o tome sigurno raspravljati nakon lokalnih izbora. Sada smo koncentrirani na pripreme za lokalne izbore.

Što ako vrh stranke ne pristane na unutarstranačke izbore?

- Vjerodostojnost u politici je važna, a Predsjedništvo će donijeti odluku.

HDZ sve više skreće udesno. Ne brine li vas što time možete izgubiti dobar dio birača?

- Mi smo demokršćanska, narodnjačka stranka. Ona podrazumijeva širok krug ljudi kojima se obraća. Tako treba i ostati. To je u skladu s našim političkim načelima. I s politikom Tuđmana, koji je svoj program postavio široko. Zato je stranku i nazvao zajednicom; smatrao je da u njoj mora biti mjesta za sve one koji mogu pridonijeti ostvarenju nacionalnih interesa, makar se u svemu i ne slagali. Da njegova politika nije bila ‘centristička’, da se umjesto centra i desnog centra pozicionirao na desnici, pitanje je kakvi bi bili rezultati prvih izbora i kojim bi putem krenula suvremena hrvatska povijest.

Spolni odgoj

Kad dajete izjave i intervjue, morate li to prijaviti šefu stranke ili tražiti dozvolu?

- Smatram pristojnim najaviti vaš dolazak i intervju našem Odjelu za odnose s javnošću. I to uvijek učinim.

Prije dva dana HDZ je napustila Sanja Bilač, vijećnica iz Splita? Kako gledate na odlazak članova?

- HDZ-u treba svaki vrijedni član i čovjek. Žao mi je kad netko napusti stranku, ali to je pravo svakoga, pa i njezino. Ona sigurno najbolje zna zašto je to učinila.

Smatrate li da je buka koja se podigla oko zdravstvenog odgoja pretjerana?

- Ta tema nije trebala zauzeti toliko medijskog prostora. No ova situacija odgovara premijeru Milanoviću jer zamagljuje prave probleme i skreće pozornost s odgovornosti Vlade. Zdravstveni odgoj ima mjesto u školama jer ne znam tko bi bio protiv toga da djeca uče i prihvaćaju zdrave navike. Ali, uvođenje zdravstvenog odgoja bez prethodne široke javne rasprave, ‘preko koljena’, na žalost, rezultiralo je neprimjerenim sukobima u kojima se nisu štedjele teške riječi. Izostala je argumentirana rasprava i poštovanje drukčijeg mišljenja. Četvrti modul, seksualni odgoj, posebno je osjetljiv jer se kroz njega osim spoznaja iz medicine i biologije ogledaju i svjetonazorski, pa i civilizacijski i kulturološki stavovi. Pametna država zna uskladiti znanstvene spoznaje s tradicijom svojih građana, uključujući i vjersku. Stoga je prije njegova uvođenja, osim široke javne rasprave, nužno postići dogovor onih koji su najvažniji u procesu odgoja - roditelja i učitelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:00