MINISTRICA SE ŽALI

Je li važniji novi način financiranja ili promjena vodstva Klovićevih

“Šest mjeseci nove vlasti ili moraju li pomaci biti nevidljivi” bio je naziv Eurokazove tribine na kojem je gostovala ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, a vodio ju je Igor Ružić.

Ministrica se na početku požalila da se u današnju strukturu medija teško ulazi s važnim kulturnjačkim temama, a kao primjer navela je to što najmanje važne teme, poput promjene u vodstvu Galerije Klovićevi dvori, dobivaju najviše prostora. “Kad smo organizirali seminar za strategiju razvoja kulturnih ustanova i obvezali sve ustanove i institucije da će uvjet za finaciranje biti četvorogodišnja strategije, nije imalo gotovo nikakav medijski rezultat”, istaknula je.

Otkrila je kako će novi savjetnik za medije pri Ministarstvu kulture biti Milan Živković, redatelj i predsjednik Savjeta SDP-a za kulturu i medije, koji se spominjao i kao mogući ministar kulture.

Novi zakoni

Prvi rezultati u promjeni financiranja bit će, smatra ministrica, vidljivi početkom 2013., a istaknula je kako su potrebni novi krovni zakoni o ustanovama u kulturi i udrugama, ali da će “praksa ovisiti o ljudima”.

Naglasila je da Ministarstvo nije imalo nikakve veze s poništavanjem natječaja za intendanta zagrebačkog HNK, nego su bili u pitanju formalni razlozi. Osvrnula se i na krizu knjige gdje kao moguća rješenja vidi u poticanju čitanja te rješavanju problema s distribucijom knjiga.

Model HAVC-a

U potonjem slučaju vjerojatno će se ići prema modelu koji je razvio HAVC s kinima, odnosno lokalne zajednice bi trebale raspisati natječaj za knjižare izvan velikih lanaca, a kojima bi bile omogućene povoljne najamnine. Razlika u PDV-u između tiskanih i e-knjiga bit će usklađena nakon ulaska u EU, kad će i na jedne i druge porez iznositi oko 5/6 posto.

To znači da se, izgleda, ipak, nismo uspjeli izboriti da zadržimo nultu stopu PDV-a na knjige.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:30