PROMJENE UNUTAR CRKVE

Kardinal župnika natjerao da u Župno vijeće primi gay osobu

Ni u Katoličkoj crkvi, pa ni u Kardinalskom zboru, ne misle svi isto o vjernicima homoseksualno orijentiranima, niti vode prema njima istu politiku. Ne, nije riječ o kardinalima koji grme protiv homoseksualnih, a i sami jesu ili su bili na toj obali spolne orijentacije - bila bi to prejeftina tema.

Papin sugovornik

Riječ je o sukobu jednoga bečkog župnika, oca Gerharda Swierzeka, i nadređenoga mu nadbiskupa i metropolita, kardinala Christopha Schönborna, nekadašnjega Ratzingerova studenta koga papa Benedikt XVI svakog ljeta koristi kao mjerodavna sugovornika u raspravama o najosjetljivijim teološkim pitanjima, koje Papa organizira u Castel Gandolfu.

Suočen s odlukom župljana, koji su u župno vijeće njegove župe izabrali Floriana Stangla, otac Swierzek je odlučio da Stangl ne može biti član tog Vijeća, jer je javno angažiran u zajednici s osobom svoga spola. Stangl se žalio, molio je kardinala Schönborna da ga primi i sasluša, kardinal nadbiskup ga je uslišao, sastao se s njime, sastao se s njegovim partnerom - i promijenio župnikovu odluku. Stangl je vraćen u sastav Župnog vijeća.

Zahtjev za opoziv

Župnik Swierzek je na to presavio papir i napisao zahtjev svojima nadređenima da ga rasporede na neku inu pastoralnu dužnost jer da, po svojoj savjesti, ne može ostati u župi u kojoj “ljudi žele činiti po svojoj volji, bez obzira na cijenu”.

Novine u Austriji pišu da je oca Swierzeka osobito zapeklo što je kardinal Schönborn primio Stangla i njegova partnera, ali da nije primio župnika da i s njime raspravi problem. Kardinal Schönborn nije objavio motive svoje odluke. Ona, svakako, navodi na razmišljanje.

Šerijatski gay brak

No, nije to otvoren problem samo među katolicima.

Mnogo je neuobičajeniji primjer iz islama, makar u Francuskoj: ondje je, ako je vjerovati onome što je prenijela Al Arabiya, neki imam Jamal, iz Mauretanije, po šerijatskom pravu blagoslovio brak dvojice muškaraca. To su Ludovic Mohamed Zahed, Francus alžirskog porijekla, i Južnoafrikanac Qiyam al-Din. Njih dvojica su već civilno vjenčani u Južnoafričkoj Republici, koja odobrava brak istospolnih bračnih drugova (proglašavajući ih “mužem i mužem”), a daje takvim supružnicima i pravo na usvajanje djece.

Zahed tvrdi da je naišao na veći otpor sa strane francuskih zakona, nego u islamskoj zajednici kojoj pripada.

Vremena se mijenjaju, očito.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 07:09