IZBORNIKOV VAPAJ

'REALIZACIJA NAM JE SLABA! NIJE MI JASNO ZAŠTO EDUARDO VIŠE NIJE EDUARDO' Štimac zabrinut

 Srđan Vrančić/CROPIX

Gotovo na obljetnicu (poraznog) starta protiv Švicarske, u Vaduzu će 14. kolovoza krenuti 100 najvažnijih dana u trenerskoj karijeri Igora Štimca. Izborniče, gotovo vas dva mjeseca nije bilo nigdje?

- Izabrao sam šutnju, uvjeren da sam dobro postupio. Znao sam da slijedi festival kritizerstva, opće pljuvanje i tek gdje god konstruktivna kritika. Čemu sudjelovati u tom jalovom lamentiranju...

Priznat ćete, poraz od Škota je šok, kompromitiran je put na SP?

- Mi smo i dalje na dobrom putu iako smo si ga zakomplicirali! Ne zamjeram čak ni autorima najprizemnijih kritika, koji su deset mjeseci čekali svoj trenutak, navikao sam još kao igrač. Sve je to deja vu, nekritična euforija nakon pobjeda, maksimalna negativa poslije poraza! Lako za mene, ali igrači nisu zaslužili tako prost tretman…

I struka je kritički tretirala poraz, dva mjeseca kasnije kako ga vi doživljavate?

- Pogledamo sam snimku niz puta i analiza je potvrdila da su svi tehnički parametri na našoj strani. Posjed lopte 64%, pet zicera, 17 udaraca na gol, ali samo dva udarca u okvir, što je nepojmljivo za našu kvalitetu. Oni su šest puta prešli centar i dali jedan gol! Splet niza nesretnih okolnosti za jedan jednostavno loš dan! Poraz je nezaslužen!

Doživjeli ste značajne zvižduke i negodovanja...?

- Sve OK, ali pogledajmo istini u oči. Privukli smo u Maksimir 25 tisuća ljudi, to je potvrda dobrih igara! No, zar je jedna lošija partija dovoljna da se tako naruši atmosfera? Lijepo je navijanje kad se vodi, ključno je kad momčadi ne ide. I, da budem iskren do kraja, mi smo kroz kvalifikacije dosad imali samo jednom podršku “dvanaestog igrača”, u Osijeku protiv Walesa! Tamo nas je publika nosila 90 minuta i nadahnula za igru kojoj stremimo...

Da možete, što biste danas promijenili za Škotsku?

- Prije svega termin! Onaj koji je dogovarao ovaj u lipnju učinio nam je medvjeđu uslugu.

Objektivno gledano, kiks sa Škotima jedini je u sedam kola. No, problem je što Belgija ide 100 posto?

- Od prvog sam dana govorio da je Belgija moćna i uz nas glavni pretendent za prvo mjesto. Nije to Belgija od prije 4-5 godina, ovo je momčad po potencijalu u top pet Europe. Pogledajte procjene vrijednosti njihove i naše grupe igrača, gdje igraju… No, mi smo tu Belgiju u Bruxellesu, gdje smo ispraćeni općom domaćom skepsom a dočekani u euforiji tamošnjeg okruženja, držali u šahu.

Realnost je teorija o prvom mjestu. Ne samo da će biti problem dobiti sve tri utakmice, nego je još teže očekivati da Belgija kiksa?

- Nema predaje dok je šanse, ma kako varljiva bila, kad završi 10. kolo, podvući ćemo crtu. U međuvremenu imamo tri jaka ispita i očekujem da budemo na razinama koje nam pripadaju. Idemo utakmicu po utakmicu, ne zamarajmo se što će biti ako će biti. Zašto oni ne bi kiksali?! Naš krajnji cilj je Brazil, doći ćemo tamo direktno ili doigravanjem, razlika je samo u težini puta.

Znači, realnost je doigravanje?

- Tablica ukazuje da su Belgijanci bliži prvoj poziciji, za sada, pa tako ovog trenutka realnija izgleda opcija doigravanja. Bude li je, imamo iskustva i kvalitete da je iskoristimo, tim prije što bismo tada trebali biti nositelji u ždrijebu...

Nije bio protiv Škota, je li doista Hrvatska toliko ovisna o Modriću?

- On je duša reprezentacije, idealna poveznica obrane i napada, što se pokazuje i u velikom Realu! Mi s njime u startu imamo prednost u odnosu na protivnika. No, protiv Škotske ne možemo se vaditi na izostanak Luke, imali smo 64% posjed lopte, brdo udaraca na gol, šansi, izostala je realizacija.

Realizacijski vaša selekcija šepa. U čemu je problem da s nizom etabliranih napadača imate lošu statistiku? Puno ste najavljivali Eduardovo uskrsnuće, ali...?

- Realizacija nam je, brojke su neumoljive, slaba! Preuzimam trenersku odgovornost, ali igrači moraju o tome dobro promisliti! Što sam kazao za Sammira, na drugi način vrijedi za napadače. Kad se imalo opustiš, lopta više ne ulazi kao prije kada je svaki i traljav udarac bio gol. Počevši od Eduarda, moraju se trgnuti. O njemu sam često razgovarao i sa Srnom, koji dobro zna kakav je u klubu, ali još nije potpuno jasno zašto Eduardo više nije Eduardo. Istina je da smo od njega puno očekivali, djelomice je pokazao i zašto. Golovima je riješio dvije situacije protiv Walesa, ali za takvu golgetersku klasu je to malo. Eduardo mora raščistiti glavu od problema koji ga tište.

KOMPLETAN INTERVJU PROČITAJTE U SPORTSKIM NOVOSTIMA!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:35