INVESTITOR POD POVEĆALOM

'BIT ĆE OTKAZA, ALI ĆEMO ZADRŽATI VIŠE OD 1100 RADNIKA' Rumunjski kupac HŽ Carga odbacuje optužbe za korupciju

ZAGREB - Rumunjska Grampet Grupa u čijem je sastavu kupac HŽ-a Cargo, tvrtka Feroviar, kao ni vlasnik Grupe Gruia Stoica, nisu pod istragom za privatizacijsku korupciju i nemaju poreznih dugova, a spekulacije o tome dio su političkog folklora, rekla je danas novinarima u Zagrebu direktorica odnosa s javnošću i glasnogovornica Grampet Grupe Oana Popecsu.

Feroviar je pobijedio na natječaju za kupnju 75 posto dionica HŽ-a Cargo, a zadnjih dana u medijima se pojavljuju napisi prema kojima antikorupcijske i porezne službe u Rumunjskoj protiv Gruie Stoice vode istragu.

Popescu pojašnjava da već osam godina traje istraga o privatizaciji tvrtke Transbordare Vagoane Marfa, u kojoj Stoica nema udjela, a 2004. godine bio je vlasnik tek dvije dionice tog poduzeća.

U Grampetu ističu da će poštovati uvjete natječaja za privatizaciju HŽ-a Cargo koji uključuje smanjenje broja zaposlenih pri čemu su spremni zadržati i više od 1.100 radnika koliko je u uvjetima natječaja zadala Vlada.

Kako se doznaje, predstavnici Grampet Grupe danas su se sastali s HŽ-ovim sindikatima koje žele uključiti u proces restrukturiranja.

Vlada je na sjednici 25. srpnja prihvatila ponudu rumunjske kompanije S.C. Grup Feroviar Roman S.A. za kupnju 75 postotnog udjela u tvrtki HŽ Cargo.

Rumunjski bi partner za kupnju HŽ Cargo odmah, odnosno 30 dana od potpisa ugovora, uplatio 30 milijuna eura za otplatu glavnice kredita pokrivenog državnim jamstvo, 10 milijuna eura kao obrtna sredstva za pokriće obveza dobavljačima i plaće zaposlenicima i 20 milijuna eura za ulaganje.

U roku od godine dana rumunjski partner bi dao još oko 80 milijuna eura za prebacivanje dugoročnih kredita osiguranih državnim jamstvom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 02:34