PAZI, PRISLUŠKUJU NAS!

‘Ovih 50.000 eura je meni za kavu, ostalo ide tebi’

Istražitelji USKOK-a raspolažu i SMS porukama koje je bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec slao osumnjičenim menadžerima Podravke. U slučaju Maestro do sudnice su dospjeli i iznosi koji su uzimani za mito, a u slučaju Indeks i seksi razgovori studentica i posrednika za sređivanje ispita...
 Drago Sopta/CROPIX

Josip Matanović, bivši predsjednik Fonda za privatizaciju koji je pao u akciji Maestro, slutio je da ga slušaju, uz sočne psovke govorio sugovorniku da ga mogu pratiti i preko satelita, da vadi bateriju, ali ipak je ulovljen kako je primio mito. U utorak i srijedu u sudnici splitskog Županijskog suda slušat će se snimke razgovora Jakše Cvitanovića Cvika i korčulanskih dilera, ali i njegove drage, dubrovačke odvjetnice Ane Birimiše.

Istražitelji USKOK-a raspolažu i SMS porukama koje je bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec slao osumnjičenim menadžerima Podravke ili njihovim odvjetnicima. Prislušna tehnika u službi organa gonjenja postala je moćno oružje. Transkripti su sve češće sastavni dio sudskih spisa. Posljednja velika afera izbila je nakon što je javno procurio podatak kako je pripadnik krim miljea čak 28 puta zvao na mobitel jednog ministra.

Motri vas Veliki brat

Osim tajnih službi, policije, tužitelja, svoje uposlenike slušaju i velike kompanije, o čemu svjedoči i nedavna afera o prisluškivanju mobitela zaposlenih u T-Comu. Prislušnu tehniku danas imaju i privatne kompanije. Mogućnosti lociranja telefona razvijene su do savršenstva. Izraelci su, primjerice, radi sprječavanja terorista razvili tehnologiju koja mobitele locira s odstupanjem od dvadesetak centimetara.

“Veliki brat motri na Vas” nije više orvelijanska fraza, već stvarnost.

Provjeravanje mobitela

Tihomir Kralj, donedavni ravnatelj policijskog USKOK-a, u svojem je stručnom radu iznio podatke o tome koliko je telefonskih kontakata provjerila policija. U 2007. policija je podnijela 18.823 zahtjeva za pribavljanje podataka o istovjetnosti komunikacijskih adresa. U 2001. godini, otkako se statistički prati to područje, bilo je 1182 zahtjeva za provjeru telekomunikacijskih adresa i poziva. Prije tog vremena najpoznatiji su javno objavljeni razgovori o prisluškivanju Slobodana Miloševića koje je izvela Nacionalna služba elektronskog izviđanja te transkripti višemjesečnog prisluškivanja Hrvoja Petrača. No, objavljen je tek dio onoga što su čuli operativci tajnih službi i policije.

Iako se broj kaznenih djela kreće u rasponu od 73 do 82 tisuće, Kralj zaključuje kako zakonsku regulativu treba primjerenije urediti. Dosad smo se naslušali svakakvih priča.

Donosimo neke od najsočnijih dijelova razgovora. U nekima od njih već su “filtrirane” teme razgovora. No, u slučaju “mali Maestro” netko je napravio pogrešku pa su do sudnice dospjeli i sočni dijelovi razgovora Ivana Gotovca iz Hrvatskog fonda za privatizaciju. Sudac Vladimir Pavleković upozorio je nazočne u sudnici da je ono što su čuli samo za njihove uši i da seksi dijelovi razgovora okrivljenog ne smiju izaći iz sudnice. No, osim takvih, u sudnicama su se slušali i razgovori o dogovaranju isporuka droge, krađama vozila, ubojstvima.





Akcija Maestro

Ovaj se projekt mora nastaviti

Tijekom postupka protiv potpredsjednika Hrvatskog fonda za privatizaciju, na sudu je pregledano mnogo tajno snimljenih audio i videozapisa. Razgovaralo se o politici, najistaknutijim političarima, blatilo se kolege, šefove, pričalo o albumu kancona koji je izdao Josip Matanović. Ipak, najupečatljiviji je bio DVD sa snimkom preuzimanja 50.000 eura mita “za kavicu”, pri čemu se dogovarala 5-postotna provizija za Matanovića od investicija vrijednih desetke milijuna eura. Nakon što je preuzeo kuvertu s novcem, Matanović USKOK-ovu pouzdaniku iznosi svoje mišljenje o tadašnjem šefu Grgi Iveziću te nastavlja o dugoročnoj suradnji s ruskim investitorima.

Matanović: Tu su sada tamo ti tehnički problemi i dubidus ovaj koji sjedi sad će... jer on formira dnevni red za kolegij i .. i sad, ako reče: čekajte ne može to vamo, amo, to sve skupa onda čeka politička intervencija. Nama se reče: izvoli pustit, to je sve stručno obrađeno, izvoli pustit, ko ti j... mater. Ko je on kreten, p... materina, budala jedna, ali čini probleme, j... ga svako.

Pouzdanik: Pazi, ne bi bilo dobro da dođemo u slijepu ulicu radi njegova problema. Mi moramo ići sa projektom dalje.

Matanović: Enti gospu, bez tog projekta nema ni života, j... ovo (pokazuje rukom na džep s preuzetih 50.000 eura). Ovo je za kavu. K..., ovo dalje što slijedi tu je tebi.

Pouzdanik: Tako je, tako je, tako je.

Matanović: Jer ti to možeš pratit godinama i od njih dobijat to. I plus drugi projekti.

Pouzdanik: Zato smo stavili dugoročnu suradnju i za nas je bitno dugoročnu suradnju...

Matanović: Tako je, prema tome, čuj, a bit će tu još poslova u p... materinu. Jer kad se to kad se to tamo otvori ka špina...

Bilo je i slatkih “scena”. Optužena odvjetnica Asja Piplović i poduzetnik Mladena Jandričeka, njezin partner, vode više intimnijih razgovora.

Piplović: Sad sam spustila slušalicu Kuzmaniću (USKOK-ov pouzdanik), inače bih ga poslala u pi... materinu. Ja kažem da mi da punomoć, on veli da to ne ovisi o njemu. Taj Kuzmanić se preserava da zna Sanadera, malo debilan tip.

Jandriček: Kako sam se najeo.

Piplović: Ooo, pa ti si kao onaj vuk iz Crvenkapice. Vuče, zašto imaš tako velike uši? Ha?

Jandriček: (zavija kao vuk) Uuuuuuu...









Zagorec i Susanne Jesi mene zaboravila? Moj konj ti je prevelik

Vladimir Zagorec bio je okrivljen da je tijekom 2007. godine, kada je još bio u Austriji čekajući odluku o izručenju Hrvatskoj zbog slučaja dragulji, poticao 35-godišnju Susanne Bunjevac da korz svoju “suradnju” s DORH-om utječe na kazneni postupak protiv njega kompromitirajući tužiteljstvo. Bunjevac je za nagradu od Zagorca trebala dobiti konja Astora.

U prisluškivanim razgovirma, osim njihove komunikacije o istraživanju dragulja, komentarima na račun predsjednika Stjepana Mesića te nizu drugih razgovora, uhvaćeni su i razgovori o konju Astoru, te iskazivanje određenih simpatija u kojima glavnu ulogu imaju konj i poni.

05. rujna 2007. Susanne i Zagorec dogovaraju njezin dolazak u Beč.

Zagorec: Jesi zaboravila na mene?

Susanne: Kao i ti na mene.

Zagorec: Što ću te gnjaviti kad tamo jašeš konja, jašeš Mesića, jašeš Tenjera hahaha.

Susanne: Hahaha... koji si dan slobodan?

Zagorec: Pa smo se dogovorili...

Susanne: Prekosutra?

Nakon još nekoliko razmjenjenih rečenica Susanne spominje i “reklamnu kampanju za Zagorca” o kojoj on ništa ne zna.

Susanne: Budemo onda sve kad se vidimo, kad dođem tamo, umrijet ćeš od smijeha...

Zagorec: Kakva reklamna kampanja?

Susanne: Ima i pjesma, to će biti šestog desetom u Malnar šou na Z1. Imaju jednog koji se zove Giboni, koji pjeva i ima za tebe kampanju “Zagi vrati nam se”, a odozada na leđima majice Astor, a pjesam se zove “Udara u glavu k’o šampanjac” hahaha.

Zagorec: Kako možeš mog konja, da netko zna, da upoće imam veze s njim...

Susanne: Što imaš ti veze s konjem... htjeli smo da ima majicu s konjem i da se zove “Udara...” Jesi razumio.? Kakve veze to ima s tobom?

Zagorec: Nemoj to slučajno povezati samnom.

Susanne: Nee.. ma kakvi. Vidimo se prekosutra....

Naredna dva dana dopisuju se SMS porukama

Susanne: Čuj, za koga ti mene čuvaš? I ovaj tvoj Peko je sigurno zgodan, bar po glasu mislim! hahahaha

Zagorec: Ja Te čuvam od sebe, a Peko je O.K. samo je preslab za Tebe

Susanne: I? jesi se opametio? Nemogu te dugo ja čekati, već mi je dopizdilo! Hahaha. Idem sad kod Astora! Javi mi za aute ljube. cmokek!

Susanne: Nemam dobri signal zečiću! Gdje si da te ja nazovem

Zagorec:Kažeš da ti je moj konj prevelik

Susanne: Meni nije, konja sam probala, a na tebe još čekam, a ne znam ni na kaj čekam, a ja sam jaaaakkkoo znatiželjna

Zagorec: Ja sam ti mali poni.

Susanne: Hahaha samo ti nastavi tako, sići ću ja sa pastuha na ponija i kaj budeš onda? samo se ti brani.









Afera Indeks

Ovaj put nema pipanja, tata je blizu

Tijekom tri suđenja u slučaju Indeks vezano uz kupnju ispita i upise na Prometni i Ekonomski fakultet, u tajno snimljenim telefonskim razgovorima moglo se čuti uistinu svašta, od toga kako profesori putuju sa sportašima po svijetu i goste se, za koliko novca se može proći pojedini ispit na faksu, koliko stoji upis, kako posrednici varaju studente, kako zbog vlastite aljkavosti gube “provizije” pa do pogrdnih komentara na račun nekih profesora. Bilo je i konkretnih seksualnih aluzija, pa čak i naznaka da se posredničke usluge možda nisu plaćale samo novcem.

Razgovor posrednika i jedne studentice kojoj sređuje ispit sredinom prošle godine

Posrednik: Da, izvolite.

Studentica: Dobar dan, profesore, evo ja ću stić kod vas za deset minuta.

Posrednik: Dobro.

Studentica: Po svoj indeks, al ja moram odma ić doma jer me tata čeka.

Posrednik: A ne, al... ja te moram prvo par puta uvatit za guzicu.

Studentica: A ne može, ovaj put nemam vremena, tata čeka.

Nekoliko dana kasnije posrednik istoj studentici govori:

“A čuj.... nešto bi te pito..... Oš dat pi...? Znam da imaš, e.”

Definitivno najžešći razgovor “ulovljen” je sredinom lipnja prošle godine kada jednog posrednika, sivu eminenciju na Prometu, naziva njegova supruga. Radi se o posredniku koji stalno negdje izbiva, ali prvenstveno radi sporta i dogovora sa studentima i profesorima. Međutim, njegova supruga očito sumnja da je u igri i ljubavnica te ga konstantno naziva i o svemu se raspituje. Nakon niza poziva i tog dana posrednik se javlja na mobitel i govori ženi da ne bude dosadna i da mu se već popela na vrh glave. Slijedi buran razgovor, koji se pretvara u svađu pa mu supruga kaže kako će ga napustiti i odvesti dijete, a posrednik joj na to uzvraća da se s njim ne zaj... i da će joj razbiti glavu.

Supruga: Čekaj, kome ti prijetiš? Nemoj da snimim tvoj razgovor da se s tobom nitko ne smije zaj... i pošaljem sad na policiju. Pun mi je k... Odnijet ću ti tu doma pune indekse. Nemoj me j... i zaj..., pa ti prijeti nekom drugom i sjedi u birtijama dokle hoćeš. Pun mi je k..., pogle, imam tu 20 indeksa. Hoćeš da odnesem? Gle, sekunda mi treba.

Posrednik: (Tri puta ponavlja ženino ime) ne seri govna, ne seri govna. Doći ću ti doma, kad dođem strgat ću ti noge, e.

Supruga: Ti ćeš meni strgat noge? Reci mi di si majku ti j.... Odgovori mi di si? Ja ću sad doći tamo...









Akcija Cvik

Da mene dignu, dali bi mi 15 godina

Krajem studenog 2006. na Korčuli su zaredala uhićenja dilera, a dok se još nagađalo gdje se skriva njihov boss Jakša Cvitanović Cvik, policija je tajno slušala telefone pa presrela Cvikov razgovor s prijateljem Dankom Borovinom, koji nije među okrivljenima.

Cvik: Jesi čuo, uhapsili su Anu... (dubrovačka odvjetnica Ana Birimiša, op. a.)

Borovina: Znam.

Cvik: Učini mi uslugu i vidi jesu li uhapsili i Mirjana (Cvikov brat, op. a.) Što se to događa, koja je ovo država? Jesi vidio ono u Jutarnjem da zatvaraju odvjetnike? Šta plaćaju porezni obveznici? Doli u Dubrovniku pohapsili su sve živo i daj provjeri jesu li i Bibu... A javljaju mi da je onaj Indijanac Ilija tražio razgovor s tužiteljem i da mu je reka da mu može dati dosta o Cviku i Veterinaru (Damir Rašidagić, op. a.). Zamisli ti pi... jedne ćelave... ma j... ću ga u guzicu!

Borovina: Ma, smiri se, tužitelj ga je od...

U razgovoru 15-ak dana ranije, nakon što je Želita Tomić prijavila otmicu, prijatelji su bili mnogo opušteniji.

Cvik: Je li organiziraš otmice?

Borovina: Ja ne, ali znam ljude. Evo sam u maslinama. Mirjan mi je bija sinoć i reka kako je to ta neka Strojnica (Želita Tomić, op. a.) sve zasrala.

Cvik: Kako moraš imat bujnu maštu da izumiš takvu stvar?

Borovina: Ili koga mrzit?

Cvik: Briga njih šta je ona patološka lažljivica, bolesna osoba... luda... sudu je to iskaz.

U nastavku razgovaraju o hrani, Cvik navodi da je dobro večerao i zalio s gemištom, ali “sam ka pas”. O drogi nigdje ni riječi, premda je opsežan materijal pročišćen samo na dijelove bitne za postupak. Tek Mirjan Cvitanović u jednom razgovoru prima nalog od nepoznatog pozivatelja da raspodijeli 15.000 kuna stanovitom Češki i Ivanu.

U jednom od razgovora koji su uslijedili:

Cvik: Držim pištolj, dođe mi da ispalim metak. Advokati su mi se usrali u gaće, boje se da i njih ne zatvore. Da mene dignu, dali bi mi 15 godina robije. Život mi je upropašten. Neću se više nikad vratiti.

U studenom 2006. u razgovoru s Anom Birimišom prije njezina uhićenja, a koji još nije preslušan na suđenju, Cvik razgovara s Anom o međudržavnoj suradnji, o tadašnjem načelniku dubrovačke policije Ivanu Krešiću.









Dileri u panici

Iz stana je sve maknuto...

Skupina koja je bila pod mjerama, kako u žargonu zovu tajno prisluškivanje, otvoreno je razgovarala o isporuci droge. Iznenadilo je to čak i policajce koji su u lipnju 2007. provodili akciju čija je završnica odrađena u jednom podsljemenskom restoranu u trenutku kad su osumnjičenici naručivali roštilj. Prvo je na granici pao “kurir”, a potom i ostatak skupine. Kad su neke od članova skupine uhićivali, prisjeo im je roštilj, nisu ga dočekali, već su odvezeni u policiju. Neki su privođeni pa pušteni, a među njima je bio i Krešimir K. koji je zvao majku, komentirao objavu na televizijji i u medijima.

Objašnjavao je majci kako je priveden pa pušten, kako mu je uhićen i brat, a razgovor je vođen 5. lipnja 2007. od 20.09 do 20.15 sati. Prijepis razgovora napravljen je iste večeri.

Majka Zlata K.: Kak su te maznuli?

Sin Krešimir: Zato jer sam ujutro došel tamo (u stan, nap. a.) i odmah su me zaskočili...

Majka Zlata K.: A po kaj si došel?

Krešimir K.: Išel sam nekaj zet.

Majka Zlata potom govori sinu Krešimiru kako je njoj Tanja (Krešimirova supruga, nap. a.) rekla za par kila kokaina.

Iste večeri Nevenka T., majka Gorana T., zove Krešimira K. i upozorava na torbu u kojoj je kompromitirajući sadržaj.

Nevenka T.: Kaj da je bacim?

Krešo K.: Ne, ne, ne... Nemoj, pa to je roba.

Dileri su naslutili da im je policija na tragu pa ih hvata panika.

Gordan T.: Ej, a iz stana je sve maknuto? Baš sve?

Krešo K.: Da, da, da.

Gordan T.: I onaj amonijak?

Krešo K.: Ha, ja mislim da...









Transporter

Passat nisu krali, to je sramotno

Njihova su specijalnost bili kamioni. Krali su ih po Hrvatskoj i prevozili u Srbiju. Policajci su ih slušali mjesecima. Skupina krijumčara “pala” je krajem studenog 2007. godine. Među privedenima bila je i jedna jettseterica. Ona je navodno bila prethodnica skupini krijumčara, a on je navodno krao kako bi joj udovoljavao i omogućio život na visokoj nozi.

Uz dogovor automafijaša, 31. srpnja 2007. policajci hvataju SMS, prvi u nizu poruka jettseterice i njezina dragog. Ona želi znati ide li se u akciju.

Ona: Ideš radit danas?

On: Ne, pada i kad budem išo radit, poslaću ti poruku.

Ona: Pa jel ideš danas?

On: Pa ne, reko sam ti da pada šta si glupa!

Ona: Pa ne pada. Pitala sam!

On: Gle, boli me k..., koga si pitala padalo i sinoć i jutros mokro je.

Ona: OK. Ljubavi moja jedina. Aj ne ljuti se. Danas ću ti dati da mi ga u guzu staviš. Da nadoknadimo jučer...

Skupina kojoj se još sudi zbog krijumčarenja vozila imala je narudžbe, osim za kamione, i za terence i luksuzna vozila. No, prvooptuženog je živciralo inzistiranje na “malim autima”.

Zoki: Slušaj, ovaj Čupo je nedokazan.

Sale: Ma j... te on. Šta si mu obećavao...

Zoki: Reko sam ljudima ako imaju brate, ja ću mu dati pare za taj auto, taj se auto tu može kupiti za 800 eura, taki Passat 2001.-2002.

Sale: Znam, znam.

Zoki: Ja sam reko čovjeku, kad ima neš zovi me, izvoli pare, daj mi auto gdje ti ja kažem tu u Zagrebu ostavi i dotjerat ću ga.

Sale: Pa ja sam mu to rekao, nego neće ti on to uzimat, neće da uzima ovo što vrijedi 10 puta više.

Zoki: Ma neću od sramote bolan Sale, da se ja idem podvlačit pod Passate. Ne daj Bože da se okliznem da mi se ljudi smiju išao se ka klošar podvlačiti pod Passate...





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:46