UHIĆENA BANDA

AKCIJA KRAVATA: RAZBIJENA ZLOČINAČKA ORGANIZACIJA U KOJOJ JE NAJVIŠE BILO HRVATA Radili vrlo diskretno, ali na kraju ipak napravili kobnu pogrešku...

 REUTERS

Akciji su dali kodno ime “Kravata” jer su ključni akteri zločinačkog udruženja bili iz Hrvatske, zemlje njezina porijekla. Vodila ju je španjolska Guardia Civil u koordinaciji s Europolom u Haagu, gdje im je na usluzi bio hrvatski časnik za vezu, i Ravnateljstvom policije u Zagrebu. Trajala je od studenog prošle godine do prošle subote, kada su uhićeni pripadnici kriminalne skupine.

Kratki rezime akcije glasi - pala je “zločinačka organizacija”, a iza rešetaka je završilo deset državljana Hrvatske, Švicarske, Bosne i Hercegovine i Španjolske.

Tržište po europi

Zločinačka organizacija poznata po krijumčarenju i specijaliziranosti za “indoor” uzgoj marihuane djelovala je na području Španjolske, gdje su uzgajali, prerađivali i pakirali marihuanu prije distribucije u sjevernu Europu.

Tijekom provođenja akcije španjolska policija pretražila je pet kuća na području Barcelone, gdje je zločinačka organizacija imala dobro opremljene prostorije za “indoor” uzgoj marihuane. Zaplijenjeno je 900 stabljika marihuane, 8000 eura gotovine i vozilo. Uzgojena marihuana u “kućnim laboratorijama” bila je prevožena do sjeverne Europe, gdje je dalje bila prodavana. Većina članova ove skupine već je imala dosje zbog “biznisa” s drogom. Unajmili su kuće u okolici Barcelone i živjeli nenametljivo i neprimjetno u novoj sredini i susjedstvu. Unatoč tome pred španjolskim istražiteljima nisu prošli nezamijećeno. Za uzgoj marihuane u kućnim laboratorijima potrebne su, naime, velike količine električne energije.

Upravo zbog toga praksa je distributera da policiji dojavljuju svaku neuobičajeno veliku potrošnju u obiteljskim kućama i to je prvi znak sumnje. U namjeri da ostane neopažena, skupina Hrvata ilegalno se priključila na mrežu javne rasvjete. Međutim, njihova rabota nije prošla nezamijećeno, pa ih je policija nadzirala od studenog prošle godine. Utvrđeno je da su neki članovi skupine u Hrvatsku, ali i u neke zemlje sjeverne Europe, putovali isključivim radi pronalaska novih kupaca. Španjolska policija pokrenula je istragu, tijekom koje je održala nekoliko sastanaka s hrvatskim kolegama. Tijekom travnja zamijetili su neobično živu mobilnost članova skupine te locirali osobu koja koordinira cijeli postupak sadnje, sušenja i pakiranja marihuane za isporuku kupcima.

Četiri plantaže

Policija je u završnici akcije pretresla pet kuća u kojima su otkrivene četiri ilegalne plantaže za uzgoj marihuane sa svom pripadajućom “logistikom”, a policija je, osim 900 stabljika, našla i “robu” koja je bila zapakirana i spremna za isporuku kupcima. Osim 8000 eura u gotovini, zaplijenjeni su i jedan automobil te mobilni telefoni. Cijelu akciju proveo je tim za borbu protiv organiziranog kriminala (ECO) Središnje operativne postrojbe Guardije Civil sa sjedištem u Alicanteu i u suradnji s jedinicama u Barceloni i okolnim gradovima. Svi uhićeni predani su u nadležnost suda u Barceloni.

Opasna droga

Prema Bečkoj konvenciji, o uhićenju hrvatskih državljana obaviješteno je i hrvatsko veleposlanstvo u Madridu, no nije poznato je li ih kontaktirao itko od članova obitelji uhićenih hrvatskih državljana. Uzgoj marihuane u “kućnim” laboratorijama sve je češći, a stručnjaci upozoravaju da je njezin sastav puno opasniji i može imati i pogubne posljedice za konzumente.

Uhićenja u Španjolskoj: Hrvati bili dio velikih grupa krijumčara

RUJAN 2006. - Nikola Spahija, 28-godišnji Šibenčanin, uhićen je na španjolskoj Ibizi dok je krijumčario 2,4 tone kokaina.

SVIBANJ 2011. - U španjolskom gradiću Cullera uhićeni su Zadranin Đorđe Fistrić zvan Đoko i Nebojša Erkman, inakon što su preuzeli 338 kg kokaina.

OŽUJAK 2015. - Hrvat, Srbin i Crnogorac uhićeni su s oko 289 kilograma kokaina na jahti Infragranti u vodama ispred Valencije. ŠKad su primijetili da su otkriveni, počeli su u more izbacivati dio droge i GPS uređaj. Droga je procijenjena na oko 15 milijuna eura.

SVIBANJ 2015. - Na jahti Amsterdamer, na kojoj su plovila dvojica hrvatskih državljana i jedan državljanin Srbije, španjolska policija zaplijenila je 1,1 tonu kokaina, a prisluškivali su ih godinu dana. Uhitili su ih kad su jahtu dugačku 16 metara privezali u luci Las Palmas de Gran Canaria,

SRPANJ 2016. - Benkovački poduzetnik Damir Gašpar uhićen je s još nekoliko osoba u sklopu velike policijske akcije u Barceloni kojom je razbijen dilerski lanac i zaplijenjen laboratorij sa 1300 stabljika indijske konoplje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:42