RAT NA CESTI

AKCIJU SNIMILO NEKOLIKO NADZORNIH KAMERA Vide se šestorica pod fantomkama koji su zapalili auto vozača Ubera, no policiju zbunjuje jedan detalj...

Vozač se pukom srećom izvukao iz automobila bez ozljeda nakon što su huligani razbili stražnje staklo i ubacili zapaljenu krpu, navodno i bengalku
 Srđan Vrančić / CROPIX

Zagrebačka policija intenzivno traga za šestoricom nepoznatih huligana koji su se maskirani fantomkama preksinoć oko 1.30 sati u divljačkom pohodu u Lučićevoj ulici nasuprot Filozofskog fakulteta okomili na zaustavljeni Citroën C4, u kojem je sjedio 36-godišnji Velikogoričanin M. G., Uberov vozač.

Pukom srećom mladić, zaposlen u Agro-prometu Z, a čija je tvrtka s Uberom sklopila ugovor o suradnji prije tjedan dana, spasio se na vrijeme iz plamtećeg vozila s obzirom da su huligani, nakon što su razbili stražnje staklo vozila, u njega ubacili zapaljenu krpu, a navodno i bengalku. Također su na autu izbušili prednju gumu i otrčali u noć. Iako su vatrogasci brzo došli i spriječili još veću tragediju, jer u prtljažniku je bio spremnik plina, vatra je uništila gotovo cijelo vozilo.

Misteriozni napadači nakon iskaljivanja bijesa pobjegli su niz ulicu prema Slavonskoj aveniji, a akciju je snimilo nekoliko nadzornih kamera na okolnim zgradama za koje se istražitelji nadaju da će pomoći u otkrivanju počinitelja.

Na dispoziciji

Kako doznajemo, napadači nisu mogli znati da je mladić u vozilu dio Uber tima, tog digitalnog servisa koji godinu dana posluje po Zagrebu i u još tri hrvatska grada. Naime, iako je bio tu večer aktivan i na dispoziciji, nije imao narudžbi. Na parkiralištu se zaustavio kako bi predahnuo i proučio novolansirani program plaćanja gotovinom. No umjesto mira, napadači su mu priuštili noć iz noćne more. S Uberom poslovno surađuje od 19. rujna, baš kao i tvrtka za koju radi s još dvojicom kolega, s kojima se izmjenjuje u smjenskom radu.

Zanimljivo je da se divljački napad dogodio samo pet dana nakon što su velikogorički taksisti brutalno verbalno i fizički napali vozača Ubera u blizini zagrebačke zračne luke i tri dana nakon što su predstavnici Radio Taxi Zagreba za Jutarnji list najavili da zajedno sa kolegama iz Velike Gorice, Zadra, Dubrovnika i Splita kreću u žestoku pravnu borbu protiv Ubera.

Cilj im je, rekao nam je predsjednik udruženja Radio Taxi Zagreba Jozo Kovačević, da uz pomoć nadležnih ministarstava, Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja i HAKOM-a natjeraju Uberove vozače da počnu plaćati licence i druge potrebne dozvole kao i ostali taksisti, ili da im se zabrani rad.

'Ogorčeni smo'

U Uberovu predstavništvu jučer se nisu htjeli upuštati u spekulacije koje kruže među taksistima, a glase da je palež nastavak prošlotjednog napada i najava borbe protiv Ubera, ali tvrde da ne isključuju i tu mogućnost.

- Ogorčila nas je informacija da je našeg partnera vozača, samostalnog poduzetnika koji pokušava zaraditi za život, rano jutros napala skupina nepoznatih nasilnika, i to na tako brutalan način. U ovom trenutku, naš fokus je prije svega usmjeren na pružanje pomoći našem partneru-vozaču, kojem ćemo osim pravne pomoći, pružiti financijsku podršku. Naš tim je u stalnom kontaktu sa žrtvom napada. Sretni smo što tijekom napada u vozilu nije bilo putnika, kao i da naš partner-vozač nije pretrpio ozbiljne tjelesne ozljede - kažu u Uberu.

Dodaju da će, kao i u slučaju prošlotjednog napada pokraj Zračne luke Franjo Tuđman, i ovaj put surađivati s policijom i relevantnim institucijama, kojima će koristiti sve informacije ne bi li se napadač što prije otkrio i sankcionirao.

Osim činjenice da se najnoviji napad dogodio samo dan nakon što je Uber uveo mogućnost plaćanja gotovinom i time dodatno pritisnuo konkurenciju, odnosno ostala taksi-udruženja, doznajemo da je nekoliko sati prije paleža kolegi-vozaču zapaljenog Citroëna navodno prijetio vozač Radio Taxi Zagreba.

Voze ga dva vozača

- Taj Citroën voze dva Uberova vozača, jedan u prijepodnevnoj, a drugi u poslijepodnevnoj smjeni kada je auto zapaljen. Kolega iz prijepodnevne smjene odvezao je putnicu u novozagrebačko naselje Sopot kraj Porezne uprave. Tamo ga je dočekao vozač Radio Taxi Zagreba, istrgnuo mu račun iz ruke i rekao da se neće dobro provesti ako nastavi dalje voziti - rekao nam je jedan izvor.

Vozač se uplašio, predao je vozilo svojemu kolegi M. G. (36) koji se zatekao u autu kada su počinitelji nekoliko sati kasnije razbili i zapalili vozilo. Iz Radio Taxi Zagreba nisu jučer željeli komentirati događaj, kao i navodne prijetnje, ističući da policija treba istražiti slučaj.

Je li napad povezan s privatnim razmiricama ili ima veze s netrpeljivošću prema uberovcima, ili je, pak, nešto treće, pokazat će istraga koja je u tijeku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:48