NESREĆA ZGROZILA HRVATSKU

BIVŠI NOGOMETAŠ KOJI JE DIVLJOM VOŽNJOM POKOSIO PJEŠAKE NA KVATRIĆU PRIZNAO 'Te večeri sam pio tri sata, popio sam sedam piva i šest viskija'

Smrskani Audi kojim je Nikola Kovačević (u krugu) usmrtio dvoje ljudi na Kvaternikovom trgu u Zagrebu 11. travnja 2016.
 Hanza Media / Facebook

Razumijem što mi se optužnicom stavlja na teret. Kriv sam za izazivanje prometne nesreće, ali se ne smatram krivim za nepružanje liječničke pomoći. Užasno mi je žao što se to dogodilo. Svjestan sam boli koju sam prouzročio toj obitelji. Meni je život upropašten i s time se moram nositi do kraja. Ne mogu ni spavati zbog svega - rekao je suznih očiju na početku suđenja Nikola Kovačević (26), bivši nogometaš i osiguravatelj koji je završio na optuženičkoj klupi Općinskoga kaznenog suda u Zagrebu jer je u travnju ove godine na zagrebačkom Kvatriću sa 2,16 promila alkohola svojom divljačkom vožnjom ugasio živote dubrovačkoga bračnog para Kusalović, Ljiljane (61) i Aleksandra (67).

Odgovarajući na pitanja suca Darija Lokasa, Kovačević je dodao kako je trenutačno nezaposlen jer je dobio otkaz nakon uhićenja, da u svom vlasništvu nema nekretnina te da ga uzdržavaju roditelji. S obzirom na to da negira nepružanje liječničke pomoći, tijekom suđenja bit će ispitani svjedoci Maksimilijan Orešković te producent Siniša Reljić koji su u kobno vrijeme potrčali i sustigli odbjeglog Kovačevića.

- Obrana neće osporavati počinjenje prometne nesreće jer je moj klijent izjavio da je kriv, no treba ukazati na nelogičnosti oko nepružanja pomoći koje mu se stavlja na teret. Pitanje je da li je nakon udarca u semafor i aktiviranja zračnih jastuka on uopće mogao vidjeti što se događa izvan vozila. Također je upitno je li, zbog visokog stupnja alkoholiziranosti, bio u stanju pružiti efektivnu pomoć s obzirom na stupanj ozljeda preminule Ljiljane Kusalović - rekao je odvjetnik okrivljenog Rafael Krešić, napomenuvši kako je Kovačević tek jutro poslije shvatio razmjere krivnje. Stoga je sud uvažio da se provede kombinirano vještačenje te da se ispitaju vještak toksikolog, psihijatar i njihov prometni kolega, a kako bi se mogli napraviti vještački nalazi, sudac Lokas je dodatno zatražio od Kovačevića, s obzirom na to da se od početka branio šutnjom, da opiše što je točno pio, koliko...

Ronald Goršić / Hanza Media
Nikola Kovačević u sudnici

- Inkriminirane večeri popio sam šest ili sedam piva te pet ili šest Jack Danielsa. To jutro sam se probudio u 7 sati, nisam doručkovao i otišao sam na posao. Pio sam od 17 do 21 sat. Tada sam imao nešto više od 90 kilograma. Danas težim 87 i visok sam 185 cm - pojasnio je još Kovačević kojem prijeti i do 12 godina zatvora.

Optužnica ga tereti da se 11. travnja u 21.43 sati vozio Audijem po Maksimirskoj te je dolaskom do tramvajske stanice udario u metalnu staklenu ogradu pješačkog pothodnika, nakon čega je ušao u raskrižje s Domjanićevom i Kvaternikovim trgom gdje je udario u nogostup i semafor. Nakon toga je okrznuo pročelje kbr 1. Domjanićeve ulice, da bi 15 metara dalje od tog kućnog broja naletio na skupinu pješaka. No, ni tada nije stao nego je Audijem naletio na prometni znak i u kante za smeće. Kovačević je istrčao iz Audija i počeo bježati. Prolaznici su ostali skamenjeni, no dvojica su za njim potrčala i sustigla ga pa im je rekao: ‘Znate li tko sam ja, pogriješili ste!’

Ronald Goršić / Hanza Media
Nikola Kovačević

Ljiljana Kusalović je umrla na mjestu nesreće od višestrukih prijeloma, nagnječenja pluća i lubanje s oštećenjem mozga. Njezin suprug Aleksandar u bolnici se borio za život dva dana, no prijelom baze lubanje, kralježnice, ključne kosti, nagnječenja mozgovine i pluća te krvarenja bili su preteški. Osim Kusalovića, lakše je ozlijeđena i njihova prijateljica Mara Sudar, a leteći dijelovi auta odbačeni su i na maloljetnu Paulu P. koja je pala dok ih je izbjegavala.

Od 19.12.2013. do 5.8.2015. šest je puta prekršajno kažnjavan zbog kršenja Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Pet je puta uhvaćen da vozi s više od 0,5 promila, dok je jednom prekoračio brzinu. U četiri navrata mu je izrečena mjera zabrane upravljanja u trajanju od dva do šest mjeseci i platio je više tisuća kuna kazni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:36