REAGIRANJE

Brane Golubić: Želi me se povezati sa sumnjama u počinjenje nečasnih i kaznenih djela na štetu proračuna i Peveca, što oštro i u potpunosti odbacujem

Ovim putem reagiram na tekst novinara Dušana Miljuša objavljenog u današnjem broju Jutarnjeg lista (izdanju od 8. siječnja 2017. godine), pod naslovom ”Ispovijest pretučenog člana Uprave Peveca zaduženog za financije – Dobio sam prvi udarac u glavu, pa su me mlatili sa svih strana, ali sam maskiranim plaćenicima uspio oteti šipku. Ipak sam ja jak u rukama…”. Isti je tekst najavljen na naslovnici Jutarnjeg lista s uredničkom opremom ”Ekskluzivna ispovijest pretučenog člana Uprave Peveca – Krešimir Bubalo: Mlatili su me sa svih strana, znao sam da se borim za svoj život”.

U tekstu se koristeći nevjerojatne i nespojive konstrukcije mene osobno želi povezati sa sumnjama u počinjenje nečasnih i kaznenih djela kojima bi se oštetio državni proračun i tvrtka Pevec d.d., što oštro i u potpunosti odbacujem.

Dodatno, potpuno je promašeno i zlonamjerno insinuiranje povezanosti mog donošenja poslovnih odluka iz pozicije člana Uprave Hypo-Alpe-Adria bank d.d. (danas Addiko bank d.d.), što sam bio u razdoblju od 01.05.2010. do 30.04.2016. (prestanak obavljanja dužnosti člana Uprave s 15.01.2016.) s mojom trenutnom pozicijom prokurista tvrtke Maloprodajna ulaganja d.o.o. kao najvećeg pojedinačnog dioničara Peveca d.d., što je funkcija koju obavljam od 06.10.2016. Ta dva poslovna angažmana su potpuno vremenski i činjenično odvojena.

Netočna je tvrdnja iznesena u tekstu da je poslovnim odnosom s Hypo bankom ”država oštećena za oko 33 milijuna kuna, a Pevecu nad glavom visi naplata PDV-a u iznosu od 17 milijuna kuna, uvećana za kamate i novčanu kaznu”.

Istina je da su poslovni događaj sklapanja ugovora o prijenosu nekretnina, kao dijela provedbe stečajnog plana Peveca d.d., i Pevec d.d. i Hypo-Alpe-Adria Bank d.d. (današnja Addiko bank d.d.) evidentirali na potpuno zakonit i ispravan način, na temelju dobivenih relevantnih poreznih mišljenja i podloga, te da je sve uredno uvedeno u poslovne knjige dvaju subjekata i prošlo proces revizije.

Naglašavam da kao član Uprave Hypo-Alpe-Adria bank d.d. nisam bio zadužen za tehničku provedbu ugovora o prijenosu nekretnina za poslovne centre u Slavonskom Brodu i Osijeku s društvom Pevec d.d., već su sve radnje poduzimale stručne službe banke po strogo propisanoj poslovnoj proceduri banke i uz sva potrebna ovlaštenja. Jedini i isključivi razlog činjenici da je Hypo-Alpe-Adria bank d.d. tek nakon gotovo tri godine od potvrde stečajnog plana društva Pevec d.d. sklopila ugovore o prijenosu nekretnina za poslovne centre u Osijeku I Slavonskom Brodu je složena i dugotrajna procedura donošenja odluka unutar nadzornih tijela banke i njenog vlasnika, dodatno potencirana činjenicama da je banka u to vrijeme bila u vlasništvu Republike Austrije i u složenom procesu restrukturiranja pod strogim mjerama i nadzorom Europske komisije.

Iznesene insinuacije čine povredu moje osobne časti i ugleda te mi pričinjavaju znatnu poslovnu štetu zbog čega Vas molim da sukladno Zakonu o medijima u sljedećem broju tiskanog izdanja, kao i što prije na internetskom izdanju Vašeg medija, objavite tekst ovog ispravka. Zaštitu od ovim neutemeljenih napada zatražit ću i sudskim putem.

Brane Golubić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:17