STRAVA NA MEDVEŠČAKU

DETALJI BOŽIĆNE TRAGEDIJE U SREDIŠTU ZAGREBA Otrovala se plinom i umrla zbog, sestra joj završila u bolnici. Napravile su fatalnu grešku...

U najnovijoj nesreći koja se dogodila u Zagrebu zbog neispravnih plinskih instalacija, u nedjelju je od trovanja plinom na području Medveščaka preminula 63-godišnja Lj. R., dok je njezina četiri godine mlađa sestra završila u bolnici. Policija je u utorak priopćila kako je u nedjelju oko 11.50 sati u stanu na Trgu Petra Petretića došlo do trovanja plinom te da je vlasnica stana 59-godišnjakinja hospitalizirana, a 63-godišnjakinja koja se s njom nalazila u stanu preminula.

Plin iz bojlera

Odmah nakon što je otkriveno kako je u stanu došlo do trovanja plinom, pozvana je policija i Hitna pomoć te je obaviještena Gradska plinara koja je isključila plin. Nakon što je 59-godišnja Višnja R. prevezena u bolnicu, policajci iz Centra za kriminalistička vještačenja započeli su očevid te je utvrđeno da je do trovanja došlo jer je su se u stan vratili dimni plinovi iz bojlera. Kobnu grešku sestre koje žive u stanu prema svemu sudeći napravile su uključivši u isto vrijeme i plinski bojler i napu. Naime, upaljena napa stvara u prostoriji zaseban podtlak koji zatim može povući plinove iz bojlera i dimnjaka, odnosno vratiti smrtonosni ugljični dioksid ili još smrtonosniji ugljični monoksid nazad u prostoriju. Na taj način napa može iz prostorije u roku od samo pola minute isisati sav kisik, nakon čega osobe koje se nalaze u prostoriji najprije gube svijest, a zatim i umiru. Štoviše, upravo zbog ovakvih incidenata u kućanstva se sve više ugrađuju posebne sklopke koje ne dozvoljavaju da nape i bojleri budu uključeni u isto vrijeme.

Zapečaćen stan

Na mjestu događaja u utorak nije bilo nikakvih vidljivih znakova da se tri dana prije tamo dogodila prava tragedija. Jedino je pečat na vratima maloga prizemnoga stana označavao kako je tu bio proveden policijski očevid. Inače, riječ je o staroj zgradi sa samo osam stanova koja se nalazi na samome početku Petrove ulice. Premda je u nedjelju u zgradi trajao očevid te su intervenirali Hitna pomoć i vatrogasci, stanari s kojima smo razgovarali rekli su da gotovi ništa nisu čuli.

Izjave susjeda

Naveli su samo da su u jednom trenutku na hodniku vidjeli policiju te su čuli da se vlasnica stana, njihova susjeda, nalazi u životnoj opasnosti, dok joj je sestra preminula. Većina stanara u utorak oko 14 sati kada smo došli na mjesto događaja nije bila kod kuća. Tijelo 63-godišnje LJ. R. prevezeno je u Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku na obdukciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:05