KAKO SU OTKRIVENI PLJAČKAŠI KOMBIJA

DETALJI ISTRAGE: KAKO SU OTKRIVENI PLJAČKAŠI KOMBIJA KOD OSIJEKA Nekoliko kamera snimilo je razbojnike kako bježe u Mercedesu bivšeg zaštitara

 
Nakon što je dobio otkaz u zaštitarskoj tvrtki Aleph Tau zbog sumnje u krađu novca, Ilija Ć. (desno) smislio je pakleni plan pljačke zaštitarskog kombija
 Cropix / PU osječko-baranjska

Ilija Ć. (23) iz Slavonskog Broda do prije tri mjeseca radio je kao zaštitar u tvrtki Aleph Tau u svome gradu. Često je pritom bio i pratnja novčanim pošiljkama koje je njegova tvrtka uslužno skupljala za hrvatske trgovačke lance. Znao je rute, vrijeme kretanja, stanje opreme koju zaštitari imaju, naputak koji su im šefovi dali za slučaj oružanog napada... No, sve do pred kraj srpnja ove godine Ilija Ć. bio je na “svijetloj strani”.

Tada su u tvrtki otkrili da je tri ponedjeljka zaredom iz tvrtke nestalo oko 66.000 kuna. On je bio jedan od osumnjičenih, a kako je odbio prijedlog tvrtke da s još jednim osumnjičenim kolegom otplati taj iznos, dobio je otkaz. Taj je slučaj sada predmet istrage. Ostavši bez posla i pritisnut novčanim problemima Ilija Ć. smislio je pakleni plan pljačke jednog od zaštitarskih kombija koji su kupili novac po NTL-ovim trgovinama u slavonskim selima.

Loš plan

Pomoć je potražio od svojih sugrađana, prijatelja Z. M. (23) i poznanika A. A. (26). Potonji je, inače, već više puta osuđivan za krađe i nasilničko ponašanje, a i protiv prvog se vodi jedan sudski postupak zbog krađe. Uvjerio ih je kako plan ne može poći po zlu. Za oružani prepad odabrali su ponedjeljak 21. listopada i slabo prometnu cestu između sela Hrastin i Koprivna nedaleko od Osijeka. Znali su da vozilo Aleph Taua s utrškom NTL-ovih trgovina od prethodnog vikenda treba proći tom cestom između 14 i 15 sati, pa su na mjesto događaja došli sat vremena ranije.

Stigli su Ilijinim Mercedesom, što će se kasnije pokazati kao ključni trag koji je policiju u gotovo rekordnom roku doveo do napadača, i parkirali ga na poljskom putu uz cestu. Otprilike jedan kilometar udaljeno od mjesta koje su odredili kao najpogodnije za prepad. Mario L. (28) i Krunoslav B. (41) taman su izašli iz Hrastina na otvorenu cestu prema Koprivni.

Svjestan da u prtljažniku imaju oko 773.000 kuna iz sedam trgovina koje su obišli u prethodnih nekoliko sati, Mario je dao gas kako bi se što prije dokopao Koprivne, a potom i Šodolovaca te nastavio dalje prema Đakovu. No, dolaskom pred šumu Tomin hrast zbog oštrog je zavoja morao malo usporiti, a čim je auto opet uhvatio ravnu putanju i kada je Mario jače pritisnuo papučicu gasa s njihove lijeve strane iz šume su istrčala dvojica maskiranih razbojnika, kojima su ispod fantomki virile samo oči.

Jedan od njih uperio je automatsku pušku u vozilo dok je drugi mahao rukama da stanu, ali Mario je još jače stisnuo gas. Tada je naoružani razbojnik zapucao u njihovu smjeru. Ne u zrak, ne u tlo, nego direktno u vozilo. U dva-tri rafala ispalio je 20-30 hitaca, pri čemu je Mario više puta pogođen u predjelu obiju potkoljenica, dok se Krunoslavu jedan metak zabio u natkoljenicu. Caddy se zaustavio nakon 50-ak metara. S teškim ozljedama opasnima po život i sav u krvi Mario se nije mogao ni pomaknuti.

Krunoslav je, pak, odlučio da neće pružati oružani otpor napadačima. Znao je da bi time još više ugrozio i Marijev i svoj život. Pljačkaši su u međuvremenu dotrčali do njih. Dok je jedan s automatskom puškom uperenom u njihove glave tražio da mu predaju svoje pištolje i mobitele, drugi je iz prtljažnika izvadio vreće s novcem. Ranjeni zaštitari bili su nemoćni, a razbojnici su otrčali do Mercedesa u kojem ih je čekao Ilija. Jedan od njih usput je u kanal odbacio jedan od mobitela otetih od zaštitara.

Srebrni mercedes

Pobjegli su prema Čepinu gdje su se uključili na autocestu za Slavonski Brod. No, i kod Čepina su napravili grešku. Izbacili su iz auta praznu torbu s logom Aleph Taua koju su uzeli iz prtljažnika. Čim se doznalo za pljačku, policija je dobila prve dojave u sumnjivom srebrnom Mercedesu koji je bio parkiran između Hrastina i Koprivne, a onda i o istom takvom koji je bjesomučno jurio čepinskom obilaznicom prema autocesti. Nadzorne kamere otkrile su im vlasnika vozila i siluete vozača, suvozača i putnika. Kada su policajci shvatili da je vlasnik vozila bivši zaštitar Aleph Tau, stvari su postale puno jasnije. Već sljedećeg dana upali su u Ilijinu kuću i pronašli oko trećinu ukradenog novca.

Pljačkaši su, naime, po povratku u Slavonski Brod otišli kod Ilije gdje su novac podijelili na tri jednaka dijela, a on ih je potom odvezao do Save gdje su bacili oružje iz kojeg su pucali na zaštitare te njihove pištolje i drugi mobitel. Nakon toga svaki je otišao svojoj kući. Ilija je pao za manje od 24 sata, a dan i pol poslije policija je pokucala i na vrata A. A. i Z. M. Sva trojica su sada u istražnom zatvoru s kaznenim prijavama za pokušaj teškog ubojstva iz koristoljublja te za razbojništvo. Za prvo kazneno djelo zapriječena je kazna od najmanje 10 godina zatvora ili kazna dugotrajnog zatvora od 21 do 40 godina. Za drugo, pak, od 3 do 12 godina zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 19:10