STRAH NA VRHOVČAKU

DETALJI OPSADE KOD SAMOBORA Tko je manijak koji je bacio četiri ručne bombe i pucao iz kalašnjikova: 'Prije 30 godina ubio je brata i šogoricu

 Ranko Šuvar / HANZA MEDIA

“To vam je grunulo tak da se sve streslo. Pomislio sam da opet netko minira za pijesak na Peščeniku. A i još se puca od Nove godine, ali to je bilo puno, puno jače od petardi ili bengalki, prepričava nam Dragutin Pavlin s Vrhovčaka događaj koji je jučer nešto poslije 14 sati uznemirio mještane Vrhovčaka.

Riječ je o mjestu između Samobora i Bregane i zaselaka, od kojih je jedno i Pavlini u kojem živi Josip Pavlin (64), kojeg je policija i privela zbog eksplozija i pucnjave.

Navodno je bacio četiri ručne bombe i pucao iz “kalašnjikova”, zbog čega je “dignuta” interventna postrojba policije te blokiran promet. Josip Pavlin je prije 30 godina na Vrhovčaku ubio svog brata Alojza i šogoricu Zdenku koja je bila u petom mjesecu trudnoće, a imali su još dvoje djece koja su preživjela ubojstvo roditelja. Josip Pavlin brata je usmrtio hicima iz pištolja dok je na dvorištu popravljao svoju žutu “peglicu”, a nakon toga je usmrtio i šogoricu. Josip Pavlin radio je kao domar u Osnovnoj školi u Svetoj Nedelji, gdje su ga i uhitili. Motiv ubojstva bio je spor oko zemlje i obiteljskog nasljedstva.

Dragutin Pavlin sjeća se i tog zločina. “Ja sam vidio kad je nešto bljesnulo, a onda se on brzo “prepeljao” cestom u bijelom “Golfu jedinici”. Brzo je došla policija. Koliko se sjećam, odslužio je 15 godina zatvora. Znam da ima još jednog brata i sestru”, kazao nam je naš sugovornik. Vrhovčak su brzo nakon jučerašnje pucnjave blokirale jake policijske snage s “dugim cijevima” i “pancirkama”, došlo je i vozilo Hitne pomoći. Zatvorena je lokalna cesta i policija je još i tijekom večeri osiguravala područje Vrhovčaka. Kako smo doznali, u suludoj pucnjavi i bacanju četiriju bombi nitko nije ozlijeđen, pa ni Josip Pavlin kojeg je policija uhitila i privela.

Nad Josipom Pavlinom započelo je kriminalističko istraživanje, koje bi trebalo odgovoriti otkud dvostrukom ubojici arsenal ubojitog oružja, od kojeg, srećom, nitko nije stradao. Kako su priopćili iz Policijske uprave zagrebačke, povod bacanju eksplozivnih naprava i pucanju bio je međususjedski obračun u kojem je u jednom trenutku Josip Pavlin potegao za ručnim bombama i oružjem.

S obzirom na to da je istraga tek počela, nije bilo poznato je li, i koliko, imao alkohola u krvi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 13:28