NEIZRAVNA NAMJERA

DETALJI PRESUDE MLADIĆU KOJI IDE U ZATVOR ZBOG UBOJSTVA SVOJE DJEVOJKE 'Svašta se te večeri događalo. Pištolj kojim je ubijena bio joj je u ustima'

 
Bruno Bajrić
 Jakov Prkic / HANZA MEDIA

Optuženi je prošao posebnu edukaciju te je bio svjestan da pištolj može usmrtiti kada ispali metak, a biološko vještačenje je pokazalo kako je 2 centimetra unutar cijevi oružja nađen DNA sada pokojne Anice Ćurić što pokazuje kako se te večeri svašta događalo - pojasnio je Slavko Lozina, predsjednik tročlanog Sudskog vijeća temeljne razloge zašto su se odlučili da je Bruno Bajrić (24) iz Splita kriv za ubojstvo i odredili kaznu od 10 godina zatvora, piše Slobodna Dalmacija.

Nakon objave odluke o krivnji u utorak u Velikoj dvorani Županijskog suda u Splitu optuženi Bajrić je spustio glavu i naslonio se čelom na dlan kojim je sebi prekrio lice. Tijekom pola sata koliko je trajalo obrazloženje presude Bruno Bajrić je ostao sjediti u tom položaju, ne dižući glavu.

Harmonična veza

Proglašen je krivim za ubojstvo iz neizravne namjere, tj. da je bio svjestan smrtne opasnosti koju pištolj predstavlja te je time pristao na najgoru posljedicu do koje je i došlo.

Prošle godine 22-godišnja djevojka je ubijena 28. studenog oko 23 sata u stanu u Slavonskoj ulici iz pištolja mauser werke parabellum, kalibra 9 mm, koji je imao pet metaka u okviru i iz kojeg joj je Bruno Bajrić, svjestan da je može usmrtiti i pristajući na to, ispalio metak u grudi, smatra Sudsko vijeće.

- Sudsko vijeće se slaže s onim što je kazao optuženi te članovi njegove obitelj i obitelji sada pokojne djevojke, da je to bila harmonična veza. Smatramo da optuženi nije imao namjeru ubiti djevojku što proizlazi iz više vještačenja. Međutim, bio je opsjednut oružjem te je i djevojku vodio na obuku gađanjem, a kombinirano vještačenje patologa i balističara je pokazalo kako je Anica Ćurić bila u nižem položaju u odnosu na cijev pištolja. Kombinirano vještačenje psihijatrice i psihologinje pokazalo je kako u ličnosti optuženoga ima elemenata latentne agresivnosti i impresioniranosti nasiljem.

- Ipak, krucijalan dokaz na temelju kojeg smo zauzeli stav da se radi o ubojstvu je biološko vještačenje iz kojeg proizlazi da je na pištolju bio DNA optuženog Bajrića, a dva centimetra unutar cijevi bio je DNA sada pokojne Anice Ćurić. To znači da joj je cijev pištolja bila najmanje dva centimetra u ustima što pokazuje da je ispaljenju iz pištolja nešto prethodilo – pojašnjavao je predsjednik Sudskog vijeća Slavko Lozina.

Sproveden u pritvor

Što se tiče sankcije, Sudsko vijeće je uzelo optuženome u obzir olakotne okolnosti u koje spadaju njegovi grčeviti pokušaji da spasi smrtno ranjenu Anicu Ćurić, zatim primjerenog držanja na sudu i prijašnju neosuđivanost te su mu odredili deset godina zatvora.

Za ubojstvo je propisana kazna od najmanje pet do 20 godina zatvora. Obrana je tvrdila da se radi o nehatnom prouzročenju smrti za koje je zaprijećena kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.

- Ne želim komentirati nepravomoćnu presudu, sve ću napisati u žalbi nakon što zaprimimo pisani otpravak odluke - kazao je odvjetnik mr. sc. Željko Gulišija koji zastupa optuženoga.

Bruno Bajrić proveo je u pritvoru nešto manje od mjesec dana odmah nakon smrti Anice te se nakon toga branio sa slobode.

Kako je kod kazni zatvora viših od pet godina istražni zatvor obvezan, odmah nakon objave presude pravosudni policajci su Bruna Bajrića izveli iz dvorane te je odveden u zatvor na splitskim Bilicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:55