ISTUKLI BUBALA

DETALJI SAČEKUŠE ZA KREŠIMIRA BUBALA Dvojica napadača prebila ga šipkama, ali se uspio obraniti i jednom razbojniku oteti šipku

 HANZA MEDIA

Bila je to klasična sačekuša, ali čini se da ni on nije ostao dužan napadačima. Krešimira Bubala (43), nekadašnjega gradonačelnika Osijeka, župana osječko-baranjskog i saborskog zastupnika HDSSB-a koji je prije mjesec dana imenovan za direktora razvoja i strategija u tvrtki Pevec u srijedu oko 7.45 sati napala su, najvjerojatnije, dvojica nepoznatih muškaraca.

Dogodilo se to neposredno nakon što je Bubalo izašao iz zgrade u ulici Ladislava Šabana u Novom Jelkovcu na području Sesveta gdje je unajmio stan nakon što je počeo raditi u Pevecu. Napadači su ga presreli i počeli udarati, no on im je, čini se, uspio uzvratiti i obraniti se. Ipak, kolima Hitne pomoći prevezen je u KB Dubrava na sanaciju ozljeda koje su, navodno, lakše prirode. Na telefonske pozive javljao se samo obitelji i bliskim prijateljima, a ostalima je poslao SMS poruke uz zahvalu na brizi. U nekim porukama čak se i šalio, što su njegovi prijatelji okarakterizirali kao dobar znak. U Zagreb, odmah po saznanju da joj je suprug pretučen, otputovala je Bubalova supruga Angelina. Policija je, pak, odmah po izlasku na teren pokrenula krim istragu, razgovarala sa susjedima i tragala za videonadzorom kako bi rekonstruirali sam tijek bijega počinitelja te im išla u trag.

Pozadina napada

- Čuo sam se s njim dok je bio u bolnici, ali nismo uspjeli dugo razgovarati jer mu je u tom trenutku upravo došla policija kojoj je dao iskaz. Rekao mi je samo da su ga napali s leđa i da su u rukama imali željezne šipke, ali je refleksnom reakcijom uspio podignuti torbu čime je spriječio udarac u glavu, ali ne i udarac u leđa. Ipak, u toj borbi jednom je napadaču istrgnuo šipku iz ruke nakon čega su pobjegli. Rekao mi je i da mu ništa nije slomljeno - ispričao nam je Branimir Glavaš, koji je na glasu kao Bubalov politički otac.

Krije li se pozadina napada u sukobu između dvije grupe dioničara oko prevlasti koji već neko vrijeme traje u Pevecu ili je u pitanju sasvim nešto drugo, pokazat će kriminalističko istraživanje. Glavaš nam je rekao da iza napada sigurno ne stoje politički motivi.

- Politička pozadina sigurno nije u pitanju, a ja ne znam što se događa u Pevecu - dodao je Glavaš o napadu na svog stranačkog kolegu, koji se unazad nekoliko mjeseci povukao iz aktivne politike prihvativši poziv svoga kuma i sugrađanina iz Osijeka Jurice Lovrinčevića da se pridruži njegovom timu nakon što je ovaj postao većinski vlasnik Peveca. Do ove jeseni Bubalo je gotovo punih 13 godina bio poznat isključivo po političkom djelovanju. Na javnu scenu zakoračio je u veljači 2004. godine kada ga je Glavaš kao svog tajnog aduta iz rukava instalirao na funkciju župana osječko-baranjskog. Bubalo je do tada bio direktor poslovnice Slavonske banke u Vukovaru, a iza njega je bila bankarska karijera i u Gradskoj banci te HAAB-u.

Pobjeda pa poraz

Od te 2004. Bubalo se potpuno posvetio politici, a već sljedeće godine u raskolu unutar HDZ-a ostaje uz Glavaša i u svibnju pobjeđuju na lokalnim izborima. Bubalo ostaje župan, a nedugo zatim biraju ga za prvog predsjednika HDSSB-a na čijem čelu ostaje dvije godine, kada ga potpuno neočekivano zamjenjuje Vladimir Šišljagić. Na izborima 2009. HDSSB je sve snage usmjerio na “osvajanje Osijeka” što im i uspijeva na čelu s Bubalom, koji postaje izravno izabrani gradonačelnik u koaliciji s HNS-om pobijedivši dotadašnjeg čelnika grada Antu Đapića. No, četiri godine kasnije Osječani su mu pokazali “palac dolje” i za gradonačelnika izabrali Ivana Vrkića. Iako su unazad četiri godine bili ljutiti protivnici na političkoj sceni, Vrkić je jučer nazvao Bubala i izrazio žaljenje, ali i želje za brz oporavak.

- Mislim da on sigurno nije kriv za to. Samo mi je rekao da je to bila klasična sačekuša i da je bilo borbe, ali da je na kraju sve dobro prošlo - rekao je Vrkić.

Krešimir Bubalo je oženjen i otac četvero djece - tri sina i kćeri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 09:30