SISAK

'DOBAR DAN, JA SAM BANKARICA. HOĆETE LI ZAMIJENITI STARE NOVČANICE?' Bešćutna prevarantica starici (83) otela životnu ušteđevinu

Ilustracija
 Ivo Ravlić / CROPIX / CROPIX

Sisačka policija traga traga za lažnom bankaricom koja je u Sisku na prevaru uzela novac od 83-godišnje žene te ujedno upozorava građane, osobito starije životne dobi, da ne nasjedaju pravarantima nego da, prije nego što nepoznatu osobu puste u svoj dom, zatraže službenu iskaznicu, telefonom provjere o kome se radi ili da obavijeste policiju ukoliko im je sumnjiv netko tko im se predstavlja kao službenik mirovinskog ili socijalnog osiguranja, banke, porezne uprave, policije, kao medicinski djelatnik i slično .

Policija je izvijestila o najnovijem slučaju prijevare u Sisku u srijedu, 30. kolovoza, kad je nepoznata ženska osoba telefonom nazvala oštećenu i predstavila se kao djelatnica banke te je upitala je li klijent njihove banke i ima li ušteđevinu.

Kad je 83-godišnjakinja potvrdila da je klijent te banke, ali da ušteđevinu ima kod kuće, "bankarica" joj je rekla da je u tijeku zamjena starih novčanica te da novac spremi u kovertu po koju će doći njena šefica radi preuzimanja i zamjene novca. Uskoro je na staričinu adresu došla ženska osoba kojoj je oštećena dala kovertu s novcem u domaćoj i stranoj valuti, nakon čega se prevarantica udaljila u nepoznatom pravcu.

Iz Policijske uprave sisačko-moslavačke navode kako su to oblici vrlo čestih načina kako se okradaju osobe starije životne dobi, posebno oni koji žive sami.

"Osobe starije životne dobi česta su meta raznih prevaranata koji iskorištavaju njihovo povjerenje i nepažnju ili ih dovode u zabludu. Uglavnom rade u paru te se predstavljaju kao službenici mirovinskog ili socijalnog osiguranja, banke, porezne uprave, policije, medicinski djelatnici i slično. Oštećeni ih nerijetko puštaju u svoje domove, ne provjeravajući o kome se zaista radi", navodi policija.

Kako bi smanjili mogućnost takvih kaznenih djela, ali i drugih kaznenih djela imovinskog karaktera, iz policije savjetuju svim građanima, posebice onima starije životne dobi da zaključavaju vrata bez obzira koliko dugo će biti odsutni iz svoga doma.

"Ne zaboravite na otvorene prozore ili balkonska vrata, ne otvarajte vrata i ne puštajte u svoje domove nepoznate osobe sve dok niste sigurni o kome se zaista radi i što želi, provjerite tko vam se nalazi ispred vrata kroz 'špijunku' ili koristite sigurnosni lanac na vratima, kada ste sami u stanu ili kući ne stavljajte to do znanja sumnjivim osobama - pozovite nekoga od obitelji ili susjeda da vam se pridruži, od osoba koje se predstavljaju kao djelatnici različitih ustanova ili tvrtki zatražite službene dokumente ili odgovarajuće iskaznice - službene osobe dužne su ih imati i dati ih na uvid. Ukoliko vam je osoba i dalje sumnjiva, prije puštanja u svoj dom telefonom provjerite je li ju služba, koju navodno predstavlja, uputila k vama. Ako je nepozvana osoba uporna u namjeri da uđe u vaš dom, žurno obavijestite policiju, obitelj ili susjede. Posebno budite oprezni ukoliko netko traži vaše osobne podatke - osobni podaci su zakonom zaštićeni i može ih prikupljati samo ovlaštena osoba uz vaš pristanak, upamtite izgled osoba - boju kose i očiju, visinu, stas, karakteristike govora, kao i podatke o vozilu kojim su se sumnjive osobe dovezle. Ukoliko posumnjate u osobe, posebice ako je počinjeno kazneno djelo, odmah obavijestite policiju na broj 192", poručili su građanima iz PU sisačko-moslavačke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 21:28