MISTEROZNI SLUČAJ

DONESENA PRESUDA ZA TULUM STRAVE U PODSTRANI Mladić zbog brutalnog silovanja osuđen na četiri i pol godine zatvora

 Arhiva / HANZA MEDIA

NOVO 10:35 - R.Š., 24-godišnjak iz Splita osuđen je u petak na Županijskom sudu u Splitu na četiri i pol godine zatvora u slučaju koji je uzdrmao Hrvatsku, a koji su mediji prozvali 'Tulumom strave u Podstrani', javlja Slobodna Dalmacija.

R.Š. je osuđen na četiri godine zatvora zbog nanošenja teških tjelesnih ozljeda, što je tumačenje kojem je bio blizak i njegov odvjetnik, a dobio je i dodatnih šest mjeseci za spolni odnos bez pristanka.

Inače, osuđeni je u zatvoru proveo nešto manje od dva mjeseca, a to vrijeme uračunat će mu se u kaznu.

Optuženi se nije pojavio u sudnici, dok je djevojka koja je kobne noći teško ozlijeđena došla u pratnji majke.

Uskoro opširnije...

---------------------------

Četiri godine nakon tuluma iz pakla u Podstrani, na kojem je R.Š. (24) splitskoj studentici nanio teške i po život opasne ozljede zbog kojih i danas ima zdravstvene probleme, bit će izrečena nepravomoćna presuda na Županijskom sudu u Splitu u 10.15 sati.

R.Š. tereti se za pokušaj ubojstva i obljubu bez pristanka, a u slučaju da ga sud proglasi krivim, mogu mu dosuditi zatvorske kazne u rasponu od 5 do 15 godina za pokušaj ubojstva te od šest mjeseci do 5 godina za obljubu bez pristanka.

Troje vještaka pokušali su na saslušanju dati odgovor na pitanje je li djevojka pristala na spolni odnos prije nego je izgubila svijest. Psihijatrica dr. Esta Sušić smatra da je djevojka bila neubrojiva, dok drugo dvoje vještaka smatraju da je bila smanjeno ubrojiva. Djevojka je tijekom suđenja kazala kako se ničega ne sjeća.

Podsjetimo, dvoje studentskih kolega bili su na tulumu s društvom u kući u Podstrani. Šimcu i djevojci su poznanici osigurali malo privatnosti, no sve je pošlo po zlu. Kada su nakon 40 minuta ušli u prostoriju s dvoje mladih, djevojka je bila bez svijesti i u lokvi krvi, a mladić pored nje potpuno izbezumljen.

U splitsku bolnicu dovedena je u kritičnom stanju s ozljedama vagine i crijeva, izgubila je dosta krvi, a liječnici su se šokirali kada su vidjeli njezine ozljede. Djevojka je spašena nakon trosatne operacije, no posljedice su ostale.

Nagađalo se da ju je R.Š. silovao nekim predmetom, pa čak i mikserom, no on je tvrdio da je koristio samo ruku.

Na posljednjem saslušanju optuženi je ponovio kako bi više volio da je on nastradao i da ne zna kako je došlo do ozljeda.

Kronologija

studeni 2012. - teško ozlijeđena studentica:
prosinac 2012. - toksikološki nalaz utvrdio da je R.Š. bio pod utjecajem alkohola, ali ne i droge;
siječanj 2103. - ukinut istražni zavor nad R.Š., tada osumnjičenim za silovanje;
ožujak 2013. - vještaci iz Splita tvrde da je korišteno mehaničko sredstvo, R.Š. osumnjičen za pokušaj ubojstva i obljubu nemoćne osobe;
prosinac 2013. - vještaci iz Rijeke tvrde da su ozljede nanesene rukom;
lipanj 2014. - počelo suđenje
ožujak 2015. - vještaci iz Zagreba tvrde da su ozljede nanesene rukom;
rujan 2015. - ponovno otvorena glavna rasprava nakon što je već bilo zaključeno suđenje i naloženo novo psihijatrijsko vještačenje žrtve na zahtjev tužitelja;
veljača 2016. - napravljen drugi nalaz psihijatra koji se na raspravi složio s prvim da je djevojka dala pristanak na intimni odnos;
rujan 2016. - treći sudski vještak psihijatar na suđenju izjavio da je djevojka bila neubrojiva;
studeni 2016.- završne riječi i zakazana objava presude

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 22:55