NENAMJENSKO TROŠENJE

DORH VIŠE NE TERETI KLEMMA DA JE IZ TVRTKE UZEO TRI MILIJUNA KUNA Obrat nakon ispitivanja brojnih svjedoka

Vlasnika zaštitarske tvrtke Klemm Security sada terete da je nenamjenski trošio novac svoje tvrtke
 Damjan Tadić / CROPIX

Državno odvjetništvo više ne tereti predsjednika Udruge specijalne policije i zaštitara Josipa Klemma da je prisvojio oko tri milijuna kuna navodno izvučenih iz tvrtke Klemm security 2005. godine, već tvrde da je taj novac nenamjenski potrošio.

Kozmetičke izmjene

Tužiteljstvo je u završnici suđenja Klemmu izmijenilo optužnicu, a o kojoj će se Klemm na sljedećoj raspravi ponovno očitivati. Premda je riječ o kozmetičkoj izmjeni koja zapravo nema nikakve pravne posljedice za Klemma bude li proglašen krivim, ova izmjena ipak zapravo znači priznanje tužiteljstva da nakon provedenoga dokaznog postupka više nemaju dokaze o tome da je Klemm na ruke primao novac koji je uz pomoć fiktivnih faktura bio “izvučen” iz njegove tvrtke.

Promijenili iskaze

Konkretno, radi se o tome da su na glavnoj raspravi dvojica bivših okrivljenika, a kasnije ključnih svjedoka, Radovan Štetić i Hrvoje Zorović, dali potpuno drugačije iskaze nego u istrazi. Naime, dok su bili okrivljenici govorili su da su poslovi koje je Klemm security imao s tvrtkama pod njihovim nadzorom bili fiktivni te im je isključiva svrha bila da pomognu Klemmu da izvuče novac iz svoje tvrtke.

Zorović je čak opisivao kako je Klemmu nosio novac u jedan lokal na Malešnici ili u ured. Nakon nagodbe, sada kao svjedok Zorović je ispričao da je novac zadržavao on, a kako bi lobirao da Klemm dobije posao u nizu trgovačkih lanaca poput Kauflanda, Peek&Cloppenburga, Magme i u brojnim poznatim noćnim klubovima. Zorovićeve tvrdnje potvrdili su i poslovođe tih poznatih tvrtki i klubova koji su također svjedočili na suđenju.

Priznao

Klemm, koji je na prvom ispitivanju priznao djelo, nedavno je u svojoj obrani porekao krivnju, pojasnivši da se na taktiku priznanja svojevremeno odlučio kako bi spasio tvrtku. - Možda sam tada donio tu odluku na svoju štetu, međutim tada su mi bili važniji djelatnici tvrtke, a manje ono što se će se događati sa mnom - rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:27