ALARMANTNA STATISTIKA

EPIDEMIJA UBOJSTAVA: SVAKI MJESEC NAJMANJE JEDNU ŽENU UBIJE PARTNER 'A što očekivati kad sudovi šalju poruku da se s tim zločinom lako izvući?'

 Željko Hajdinjak / HANZA MEDIA

Stravičan prizor zatekli su mještani Nedeljanca kraj Varaždina u subotnje jutro. U automobilu na parkiralištu jednoga trgovačkog centra pronađena su mrtva tijela muškarca (41) i njegove partnerice (23). Najvjerojatnije je riječ o slučaju ubojstva i samoubojstva. U subotu oko 6.45 sati građani su dojavili Hitnoj pomoći i policiji da su u automobilu tamne boje marke Mazda na parkiralištu trgovačkog centra uočili mrtva tijela muškarca i žene. Na mjestu događaja policijski su službenici utvrdili da je riječ o muškarcu (41) i ženi (23) na kojima su uočene prostrijelne rane nanesene vatrenim oružjem.

Epidemija

Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da su se oni oko 18 sati dovezli na spomenuto parkiralište i da je tada najvjerojatnije muškarac hicem iz vatrenog oružja usmrtio djevojku, a potom sebe. Prema pisanju lokalnih medija, riječ je o paru koji je živio s malim djetetom, koje žena ima iz prijašnje veze, u Završju Podbelskom. Muškarac, trgovački putnik koji je navodno bio problematične naravi, u subotu rano ujutro automobilom je dovezao svoju gotovo 20 godina mlađu partnericu do trgovačkog centra u kojem je radila. Nesretna djevojka, međutim, nije uspjela ući u centar. Okolnosti će biti utvrđene obdukcijom koja će se obaviti u Općoj bolnici Varaždin, no sve navodi na to da je muškarac iz nepoznatog razloga, dok su sjedili u automobilu na parkiralištu, iz pištolja pucao u partnericu, a zatim u sebe. Pištolj je navodno posjedovao ilegalno. Broj ubojstava žena, odnosno - femicida, u Hrvatskoj je u porastu, upozoravaju udruge i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova. Prema podacima iz policije, do 31. listopada ove godine dvanaest je žena smrtno stradalo od ruke svog partnera. Aktivistice razlog vide u nebrizi sustava.

Predsjednica Udruge B.a.B.e. Sanja Sarnavka kaže da je riječ o epidemiji zločina nad ženama, a odgovornost vidi u lošoj prevenciji i nedostatku edukacije.

Poruka sudova

Prema mojim podacima, u posljednjih 18 mjeseci ubijena je po jedna žena na mjesec! To je katastrofa. No, što se drugo može očekivati kad sudovi šalju poruku da se, primjerice, silovanje s teškim tjelesnim posljedicama kažnjava sa samo osam mjeseci zatvora, odnosno u pravilu daju minimalne kazne - kaže Sarnavka.

S njom se slaže i predsjednica Autonomne ženske kuće Zagreb Neva Tolle koja upozorava da sudovi bagateliziraju nasilje nad ženama. Naime, prošle je godine, prema podacima iz izvješća pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, u Hrvatskoj zabilježeno 9775 slučajeva obiteljskog nasilja u kojima su žrtve bile žene. Problem je to što se svi ti slučajevi gone prekršajno.

- Na taj način nasilnicima se šalje poruka da je ono što su učinili bagatela, jednako vrijedno kao i prebrza vožnja ili prelazak preko zebre na crveno svjetlo. U slučaju ubojstva u Nedeljancu spominje se da je ubojica bio ‘ problematične naravi’, što vjerojatno znači da je i prije imao nasilničke ispade. Tko je odgovoran što nije spriječen u naumu da ubije? U ratnom zločinu postoji djelo nesprečavanja, odnosno odgovoran je onaj tko propusti spriječiti zločin. Zašto toga nema i kada je riječ o ubijanju žena? Kada prvi sudac, policajac ili socijalni radnik završi na sudu s takvom optužbom, brojke će se promijeniti - kaže Tolle.

Upozorava da je posve nevjerojatno da je u Hrvatskoj briga o ubijenim ženama toliko aljkava da sene može ni dobiti podatak o broju ubijenih žena.

Ilegalno oružje

Prema podacima pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, ove je godine “ubijeno oko 18 žena, a brojka će, čini se, biti veća”.

- Najčešće je riječ o ubojstvu vatrenim oružjem za koje postoji sumnja da je u ilegalnom vlasništvu. Ono što treba uvijek imati na umu je to da je nasilje nad ženama najčešće prisutno dulje i vrlo često su s njim već upoznate nadležne institucije. Međutim, nasilnici se često ‘izvlače’ uglavnom bez zatvora i/ili s blagim, isključivo novčanim kaznama. Stoga uporno upozoravam nadležne institucije na uzroke porasta nasilja nad ženama, kao i na porasta broja ubojstava žena koja su počinili njima bliski muškarci - zaključuje pravobraniteljica.

Prostrijeljena žena se sama odvezla u bolnicu

Muškarca u tridesetim godinama policija je privela zbog sumnji da bi mogao imati veze s ozljeđivanjem 32-godišnjakinje koja se u petak, propucana vatrenim oružjem, sama dovezla do Opće bolnice Karlovac. Neslužbeno doznajemo da je riječ o bivšem suprugu ozlijeđene žene. Tijekom jučerašnjeg dana policijski istražitelji još nisu imali jasnu sliku što je prethodilo tragediji, a tako ni saznanja na koji je način mlada žena stradala.

Ona je, naime, u petak sama zatražila pomoć liječnika karlovačke bolnice. Čim su je primili shvatili su da je vrlo teško ozlijeđena vatrenim oružjem, odnosno da joj je propucana trbušna šupljina, te su je smjestili na Odjel intenzivnog liječenja, jer joj je život bio ugrožen. Odmah potom o događaju su izvijestili karlovačku policiju koja je krenula rasvjetljavati detalje tragedije. Od nje nisu odmah dobili korisne informacije, jer je zbog teškog stanja govorila nepovezano. Osim toga, nije se mogla sjetiti detalja, kako osoba, tako ni događaja. Tijekom jučerašnjeg dana stanje joj se stabiliziralo pa je bila prisebna. Drugi razgovor s njom očito je i rezultirao uhićenjem njezina bivšeg supruga. Prema našim izvorima, prije nemilog događaja izbila je svađa i sukob između bivših supružnika. Policija sada utvrđuje tko je pucao: on ili možda čak ona, jer kako doznajemo, policija u ovom trenutku ne može isključiti ni samoranjavanje. Prava je sreća što se, unatoč vrlo teškom stanju, uspjela dovesti do bolnice. Živi u gradskoj četvrti Luščić, naslonjenoj na Švarču, dio grada u kojem je smještena bolnica koja je od njezina stana udaljena nešto više od kilometra. Kriminalistička istraga se nastavlja, a više detalja možda će biti poznato danas, kada će policija raspolagati s oba iskaza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 21:06