STRAVA KOD KRŠKOG

FOTO: REPORTERI JUTARNJEG IZVJEŠTAVAJU S MJESTA ZLOČINA KOJI JE ZGROZIO SLOVENIJU Ispred ove kuće cimera su nasmrt zatukli i sve objavili na Facebooku

 Marko Todorov / Hanza Media

U selu Žabjek koje spada pod općinu Podbočje nedaleko od Krškog u Sloveniji dogodio se monstruozan zločin čija se žrtva, 26-godišnji mladić Andrej Cekuta, koji je u utorak preminuo u ljubljanskom Kliničkom centru (UKC) od posljedica brutalnog premlaćivanja.

Dvojicu, 20-godišnjaka i 29-godišnjaka koji su ga brutalno tukli i mučili u utorak ujutro je privela policija, a cijeli slučaj krajnje bizarnim čini podatak da su zlostavljači sve snimali i objavili na Facebook profilu. Tako je, prema pisanju slovenskih medija, do ponedjeljka kada je policija skinula snimku s društvenih mreža, ona bila pregledana više od 100.000, a prema nekim izvorima čak 230.000 puta. Oni koji su imali priliku vidjeti snimku, tvrde da je zastrašujuća.

Krsko, 140217.
U mjestu Zabjek pored Krskog dvojica mladica mucili su 26-godisnjaka i snimku mucenja objavili na Facebooku.
Na fotografiji: kuca u kojoj zive zlostavljaci.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX

Doznali iz novina

“Nakon deset sekundi nisam više to mogla gledati”, govori djevojka u Krškom. Stanovnici Podbočja s kojima smo razgovarali tvrde da su o zločinu saznali iz novina te da ne mogu vjerovati što se dogodilo u njihovom malom mjestu. Dvije mlađe žene potvrdile su da su poznavale napadače koji su, kažu one, neko vrijeme zajedno živjeli u trošnoj staroj kući u Žabjeku, obojicu su viđali u alkoholiziranom stanju i bili su skloni krađama i drugom kriminalu.

Jedna žena kaže da je i 26-godišnjak, kojeg su pretukli, posljednjih mjeseci živio s njima. Zločin se, kažu mještani, dogodio u dvorištu kuće na čijem ulazu piše ime Martin Kovač, koji je prema pisanju slovenskih medija, jedan od dvojice napadača. Kuća je u poluruševnom stanju. Stanovnici okolnih kuća nisu bili raspoloženi za razgovor, kao ni gosti u dvjema gostionicama u susjednom Podbočju.

“Bez komentara”, ponavljaju svi redom.

Krsko, 140217.
U mjestu Zabjek pored Krskog dvojica mladica mucili su 26-godisnjaka i snimku mucenja objavili na Facebooku.
Na fotografiji: slovenski mediji izvjestavaju o slucaju.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX

Slovenski mediji kao napadače spominju Martina Kovača (29) i Aleša Olovca (20), a žrtva je, tvrde - Andrej Cekuta (26) koji je navodno bio Alešov prijatelj. Olovec je snimku i objavio na svom Facebook profilu, a iživljavanje je snimao Kovač. Mučila su ga obojica. Snimka prikazuje mladića punog modrica kako leži u nesvijesti s otečenim očima i krvav po obrazima i vratu.

Jedan od napadača na njega pljuje, vrijeđa ga i prijeti mu te mu među ostalim govori da bi najradije po njemu urinirao. Prema pisanju slovenskih medija, na objavljenom videu Olovec čak i kaže “da će se isto što i Andreju dogoditi i svima drugima koji budu previše pričali ako dođu kod njega”. Navodno je Aleša razljutilo nešto što je njegov prijatelj Andrej govorio o njegovoj majci i djevojci.

Nevjerica

Snimka je toliko stravična da su mnogi gledatelji u početku posumnjali u njezinu autentičnost. Ubrzo nakon što se pojavila na društvenim mrežama, netko je o njezinom postojanju obavijestio policiju koja je lako razotkrila identitet napadača te su u ranim jutarnjim satima u ponedjeljak policajci prebijenog mladića pronašli u travi nedaleko od kuće. Prebačen je u bolnicu u Novo Mesto gdje je novinarima potvrđeno da je u životnoj opasnosti te potom u Ljubljanu.

Krsko, 140217.
U mjestu Zabjek pored Krskog dvojica mladica mucili su 26-godisnjaka i snimku mucenja objavili na Facebooku.
Na fotografiji: tabla sela.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX

Događajem su osim najšire javnosti posebno zgroženi psiholozi koji upozoravaju na opasnosti utjecaja nasilja preko društvenih mreža. Slovenija je za Facebook premala. Unatoč pozivu slovenske policije, vidjelo ju je više od 250.000 ljudi. Kriminolog dr. Dragan Petrovec s ljubljanskog Pravnog fakulteta pozvao je medije da u spomenutom slučaju pokažu veliku mjeru suzdržanosti. Tvrdi da slučaj dokazuje postojanje latentnih “ledenih psihopata”, osoba bez moralnih skrupula kojih ima u svakom društvu, a kod kojih posebne okolnosti mogu djelovati kao okidač i izazvati nasilne reakcije i potpuno pomanjkanje empatije.

Anonimna dojava

- Primili smo anoniman poziv u kojem nas je prijavitelj upozorio na snimku napada koji je objavljen na društvenoj mreži. Kriminalisti i policajci počeli su s utvrđivanjem svih okolnosti. Dvojica osumnjičenih bit će privedeni uz kaznenu prijavu istražnom sucu, izjavila je za slovenske medije Alenka Drenik iz Policijske uprave u Novom Mestu.

Krsko, 140217.
U mjestu Zabjek pored Krskog dvojica mladica mucili su 26-godisnjaka i snimku mucenja objavili na Facebooku.
Na fotografiji: kuca u kojoj zive zlostavljaci.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX

Slovenski mediji, iako su imali snimku, nisu je objavili, ali su objavili da je u samo nekoliko sati bilo 250.000 pregleda. Snimka je u međuvremenu uklonjena s društvene mreže.

'Svaki novi gledatelj svojom voljom je pridruženi zločinac!'

O objavi 23-minutne snimke i činjenici da ju je u samo nekoliko sati na društvenim mrežama pogledalo oko 250.000 ljudi pitali smo i sociologa dr. Renata Matića.

- Godine 2008. snimljen je ‘Portal smrti’ s Diane Lane u glavnoj ulozi. Ubojica uživo prenosi mučenje svojih žrtava, pri čemu svaki novi klik i pogled na stranicu ubrzava konačni smrtonosni ishod, a svaki novi gledatelj svojom voljom postaje pridruženi zločinac. Pred licem nasilja jednostavno nema neutralnosti. Ono što mislimo da je neutralno promatranje sa strane istinska je podrška nasilju. Masovni progoni i ubojstva teško bi dostigli tisuće i milijune žrtava bez onih koji su stajali sa strane i mislili da ionako ne mogu ništa učiniti.

Da su ovi nasilnici imali iskustvo kako će njihova želja za javnom promocijom doživjeti ignoranciju i zajednički prezir te da će se njihovom objavom na internetu baviti uglavnom kriminalistički istražitelji, to vjerojatno njih osobno ne bi učinilo znatno manje nasilnima, ali njihovo nasilje ne bi postalo medijski događaj, niti bi u većoj mjeri pobudilo želju za preslikavanjem. Sada još sve to dodatno ‘prežvakavajući’, prije svega mediji putem fraze da javnost ima pravo znati, a potom i svi mi šaljemo poruku onome tko nema sposobnost ni volju dokazati se u nekoj kreativnoj i humanoj aktivnosti, da svojih pet minuta slave uvijek može doživjeti kao nasilnik i negativac. Njegovo je samo da zabilježi nedjelo, a mediji i javnost pobrinut će se za sve ostalo - izjavio je sociolog Matić. (D. Miljuš)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:13