SLUČAJ EUROTOWER

FOTO: Ukrao je identitet nedužnom čovjeku, ispod jakne čvrsto stiskao pištolj, a u drugoj je ruci nosio ružu, dar službenici koju će potom opljačkati

Podnošenjem prijave za pljačku u Eurotoweru, interes hrvatskih istražitelja za Romanom S. nije prestao jer sumnjaju da je slovenski pljačkaš s ružom na području Zagreba počinio i druga slična kaznena djela. O tome će saznati više kada ga slovenska policija izruči

Uglađeni Slovenac Roman S. (40) od početka godine po Hrvatskoj se kreće s krivotvorenom osobnom iskaznicom, pištoljem, ali i s cvijećem. Tijekom pomno planiranih lopovskih aktivnosti u Hrvatskoj odlučio je biti Ivan Ć. iz Zagreba, pa mu je ukrao identitet. Priču s krađom identiteta očito je brižno planirao, jer su Roman S. i Ivan Ć. prilično slični. Kada je Roman S. pustio i poštucao bradu, nitko od osoba kojima se redovito legitimirao tijekom poslovnih suradnji, nije posumnjao da pred sobom ima prevaranta.

Bio je 8. ožujka ove godine, nešto prije 13 sati kada je s lijevom rukom u gipsu Roman S. odlučno ušetao u zgradu Eurotowera u zagrebačkoj Ulici Ivana Lučića. U foajeu zgrade po ustaljenom scenariju na porti je predočio krivotvorenu osobnu iskaznicu. Njegova meta se nalazila na 11. katu nebodera, točnije bila je to poslovnica ugledne tvrtke za otkup investicijskoga zlata “Moro & Kunst” u koju je već dolazio nekoliko puta. Naime, kako bi si pripremio teren za pljačku Roman S. je u roku od nekoliko mjeseci dolazio u Eurotower i prodavao manje količine zlata. Kada je krenuo u pljačku, nikome više nije bio sumnjiv.

- Dobar dan. Tu se na porti nalazi gospodin Ivan Ć. koji bi želio prodati zlato - rekao je portir na telefon djelatnici Moro & Kunst za koju je to trebao biti tek jedan od uobičajenih poslovnih trgovinskih poteza. Po izlasku iz lifta na 11. katu, pričekao je da se vrata zatvore i da lift ode dalje, a on je ušetao u Moro & Kunst dok je pred vratima agencije bio zaštitar. U jednoj je ruci nosio ružu, a ispod jakne, kao se pokazalo par minuta kasnije, imao je pištolj.

Slovenski prevarant ležerno se, kao i nekoliko puta do tada, legitimirao djelatnici lažnom osobnom iskaznicom kao Ivan Ć. No ovoga puta, osim lažnog dokumenta, 25-godišnjoj djelatnici je uručio i ružu. Bio je to mali znak pažnje jer ipak je bio Dan žena. Ruža je očito bila i lažna isprika za ono što je uslijedilo potom.

Krpa u ustima

Roman S. odjeven u zimsku plavu pernatu jaknu, tamno plave traperice i crno-bijele startasice s crnom messenger torbom preko ramena naslonio se galantno na pult poslovnice dok ga je djelatnica upisivala u knjigu poslovanja jer joj je predočio manju količinu zlata koje joj je namjeravao prodati. Gledajući je kroz naočale za vid s crnim debelim okvirima, odlučio je pokazati svoje drugo, pravo lice. Izvadio je iz torbice pištolj koji je prestravljenoj djelatnici uperio u čelo. Zaprijetio joj je smrću ako mu ne preda novac, nakit i druge vrijednosti. U 10-ak minuta agonije koliko je trajalo razbojništvo, slovenski prevarant uspio je odnijeti 1,8 milijuna kuna iz sefa. Osim što je zaposlenici vezao ruke i noge vojničkim plastičnim vezicama te je polegao na pod, zaprijetio je nesretnoj ženi paraliziranoj od straha da ne viče. Kako bi se osigurao da mirno odšeta u nepoznato s vrtoglavim plijenom, u usta joj je ugurao krpu pa zato zaštitar koji je bio vani ispred poslovnice, ništa nije mogao čuti ni posumnjati. Laganim hodom, baš kao što je ušao, Roman S. je i izašao te se spustio liftom u prizemlje, a pomoglo mu je i to što su se u hodniku ispred tvrtke iz koje je odnio zlato, izvodili građevinski radovi. Dok je izlazio iz zgrade, nije skrivao lice od nadzornih kamera, onih rotacijskih ugrađenih u kuglasta kućišta u stropu velikog predvorja. Bio je svjestan da će mu teško biti ući u trag.

I doista, punih osam mjeseci zagrebački kriminalisti pokušavali su raspetljati mozaik vrhunski odrađene pljačke jer jedino što su imali je krivotvorena osobna iskaznica na ime muškarca koji s razbojništvom nije imao nikakve veze. Neposredno nakon pljačke istražitelji su vrtjeli po glavama razne moguće varijante počinjenja. Budući da je počinitelj imao gips na prstima, jedno vrijeme se razmatrala i mogućnost da je tu osobu netko premlatio i natjerao da za njih opljačka tvrtku.

Također nakon pljačke u Eurotoweru u kojem je idealan saveznik Romanu S. bila velika fluktuacija ljudi pa se olako izgubio u mnoštvu i nenametljivo pobjegao, inicijalna sumnja bila je bačena na sve koji su se na neki način toga dana, kao i za vrijeme ranijih njegovih posjeta tom poslovnom tornju, susreli s njim.

No nakon provedenih izvida sumnja da je imao pomagače u Eurotoweru ubrzo će se otkloniti. Nakon sati i sati pregledanog video materijala raznih snimki nadzornih kamera oko Eurotowera, neko vrijeme istražitelji su tapkali u mraku jer nisu uspijevali odgonetnuti je li pljačkaša pomagač čekao u upaljenom autu u nekoj od susjednih uličica ili je pobjegao taksijem ili, pak, na neki treći način.

Bio je pod utjecajem opijata

Ipak, krajem ovog tjedna do hrvatskih policajaca stigle su sretne vijesti jer su policajci iz Heinzelove, ali i njihovi kolege iz postaje na Trnju, zajedno sa slovenskim policajcima PU Novo Mesto uspjeli identificirati pljačkaša. Slovenski policajci stavili su mu lisice na ruke, a zagrebačka je policija protiv njega podnijela kaznenu prijavu Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu koje je donijelo rješenje o provođenju istrage, te hitno sudu predložilo pritvaranje Romana S. kako bi se za njime mogao raspisati Europski uhidbeni nalog. Kako neslužbeno doznajemo, zagrebački Županijski sud odredio mu je istražni zatvor zbog opasnosti od bijega, jer je riječ o stranome državljaninu, te ponavljanja djela, jer Roman S. već je ranije višestruko osuđivan.

No, podnošenjem prijave za pljačku u Eurotoweru, interes hrvatskih istražitelja za Romanom S. nije prestao jer sumnjaju da je “slovenski pljačkaš s ružom” na području Zagreba počinio i druga slična kaznena djela. Po tom pitanju policijski izvidi još traju, a hoće li se njegov kriminalni opus u Hrvatskoj obogatiti novim kaznenim djelima, doznat će se kada bude izručen.

Tko je Roman S.? Osuđivani razbojnik koji iza sebe ima zatvorski staž. Prije točno 10 godina na krškom sudu osuđen je na osam godina zatvora zbog pljačke iz travnja te iste 2007. godine koju je odradio, prema tvrdnjama tužiteljstva, u Čateškim toplicama i to dok mu je tekao rok kušnje za već ranije neku drugu dosuđenu kaznu. Osim što mu je sud naložio da ukradenih 71.000 eura mora vratiti i to osiguravajućoj kući Triglav koja je Čateškim toplicama odmah nakon (ne)djela namirila štetu, sud je naložio da se Roman S. mora i liječiti zbog ovisnosti s obzirom na to da je tu pljačku počinio pod utjecajem opijata.

Zanimljivo je da unatoč kratkom proteku vremena od razbojništva do uhićenja, slovenska policija nikad nije pronašla ukradeni novac jer je Roman S. tvrdio da je pljačku organizirao drugi muškarac koji je novac ujedno kasnije i uzeo. A prilikom tog razbojništva u Čateškim toplicama, recepcionar je preživio razbojnički prepad iz noćne more. Pljačkaš mu je prijetio pištoljem te ga je udario i na koncu zatvorio u pomoćnu sobu kako bi dobio na vremenu. Cijelu operaciju počinio je, prema vlastitim navodima, u suradnji s osobom čiji identitet nije želio otkriti.

Tvrtka moro & kunst osnovana je 1993.: Zastupnici 800 godina stare austrijske kovnice Münze Österreich iz Beča

Tvrtka Moro & Kunst d.o.o. je međunarodna tvrtka koja trguje plemenitim metalima. Osnovana je 1993. godine, a od 2005. prodaje investicijsko zlato diljem jugoistočne Europe. U Sloveniji i Hrvatskoj zastupnici su 800 godina stare austrijske kovnice Münze Österreich iz Beča i Argor Heraeusa SA iz Švicarske. Lopovu koji u slovenskom pritvoru čeka izručenje očito se učinila laka meta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:39