STIHIJA

FOTO, VIDEO: DRAMATIČNI PRIZORI IZ DALMACIJE Požar na šibenskoj Brodarici prošao između kuća, jedva ih obranili, vatreni kaos i kod Šestanovca

 
Požar u Brodarici
 Čitatelj

U 10,38 sati na šibenskoj Brodarici je planuo požar u blizini kuća, javlja Šibenski.hr.

Gore trava i makija kod tzv. Ražinskog naselja pored magistrale, gdje se, javljaju građani, stvaraju kolone vozila.

Prema informacijama iz centra 112 na terenu je trideset profesionalih vatrogasaca i pripadnika DVD-ova s nekoliko navalnih vozila koji požar drže pod kontrolom, podalje od kuća.

Nošena burom, vatra se brzo proširila s površine od otprilike 150 za 100 metara, no gasitelji odolijevaju. Na terenu su i prometni policajci, koji reguliraju promet.

Kuće u Ražinskom naselju su obranjene, zadnje su vijesti s terena, no vatrogasci su se prebacili na drugi krak požara, također u blizini kuća. Od 11,30 sati gasiteljima na zemlji u pomoć je pritekao jedan kanader i situacija na terenu odmah se popravila, javljaju nam iz redova vatrogasaca. Demantirali su informaciju da je požar zahvatio jednu kuću-točna je vijest da je bio vrlo blizu, no opasnost je otklonjena.

U međuvremenu je stigao i drugi kanader koji je zajedno s prvim vodenim bombama spriječio širenje vatre na same kuće, kojima je stihija u jednom trenu ozbiljno zaprijetila.

Kanaderi su oko 12,20 sati napustili Brodaricu, a gasitelji ostaju na terenu kako bi u potpunosti ugasili svaki plamen i svaki tinjajući panj koji su, uz buru od 30 kilometara na sat, potencijalni izvor nove vatre i obnavljanja požara.

Izgorjelo je oko četiri hektara borove šume, makije i trave, a u požaru nitko nije ozlijeđen niti je tražio liječničku pomoć.

Nagorjela je jedna greda s krova jedne kuće, no ozbiljnije posljedice zasad su izbjegnute.

Mještani Brodarice i sami su sudjelovali u gašenju požara, polijevajući vodom suho raslinje u blizini kuća.

Zbog gustog dima koji se nadvio nad Jadransku magistralu, zbog sigurnosti vozača i vatrogasaca cesta je bila zatvorena za promet, koji je bio preusmjeren cestom preko Boraje.

Požar u Šestanovcu

>>> NOVO 14:50 Prema zadnjim informacijama požar na Prpuši nezaustavljivo napreduje pa su iz tog razloga evakuirali žitelje Gornjih Kekeza. Do sada je opožareno oko dvjesto hektara guste borove šume, makije i niskog raslinja. Uz ogroman napor gasitelja obranjena je crkva sv. Ivana na Prpuši i nekoliko stambenih objekata. Vatra prijeti zaseocima Merćepi, Vukušići i Ribičić.

- Trenutno branimo Donje Kekeze gdje se vatra približila samom selu. Na terenu je preko sto vatrogasaca s četrdesetak navalnih vozila. U pomoć su priskočili i žitelji ugroženih zaseoka. Situaciju dodatno opterećuje olujna bura koja na refule puše preko sto kilometara na sat zbog koje toliko željeni kanaderi ne mogu djelovati. Jedan je vatrogasac ozlijeđen i prevezen je vozilom hitne pomoći. Nažalost, požar još nije pod kontrolom - tvrdi zapovjednik operativnog područja Imotski Ivica Čelan.

Zbog požara zatvorena je državna cesta D39 Šestanovac-Cista Provo, javlja Slobodna Dalmacija.

---------------------------------

Veliki šumski požar buknuo je u nedjelju ujutro u mjestu Prpuša u općini Šestanovac, a gase ga sve tamošnje raspoložive vatrogasne snage, doznaje se od vatrogasaca.

Dojavu o požaru vatrogasci su dobili u 8.50 sati, nakon čega su na teren poslani pripadnici dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Imotskog, Lovreća, Zagvozda, Omiša, Kučića i Dugog Rata.

Požar je zahvatio šumski teren na kojem ima i nešto niskog raslinja te makije. Nedaleko od požarišta nalaze se i objekti koji za sada nisu ugroženi, no problem je što na tom području puše jaka bura koja bi, osim što širi vatru, u svakom trenutku mogla promijeniti smjer.

Prema prvim procjenama vatra nošena olujnom burom je zahvatila preko pedesetak hektara guste borove šume uz državnu cestu D39, koja je neprohodna zbog gustog dima.

Očekuje se da će tijekom prijepodneva vatrogascima u pomoć stići i kanaderi, ali njih zasad nema zbog jake bure.

- Teško je bilo što prognozirati, ali situacija je uistinu teška. Zbog bure izostala je pomoć kanadera - kratko je za Slobodnu Dalmaciju prokomentirao situaciju zapovjednik zadvarskih vatrogasaca Neno Bajić.

Zbog požara, odnosno gustog dima koji se širi s požarišta, zatvorena je i cesta Cista Provo-Šestanovac, izvijestila je splitska policija.

O ozbiljnosti situacije progovorio je i zapovjednik imotskog operativnog područja Ivica Čelan napominjući kako se vatra širi prema samom Šestanovcu, a trenutno se u opasnosti nalazi nekoliko stambenih objekata na Prpuši.

Prema zadnjim informacijama jedan požar je buknuo i u blizini vjetroparka Katuni. Gori makija i nisko raslinje, ali nošen vjetrom mogao bi prerasti u pravu opasnost za žitelje južno od Prpuše.

Gori i na Pagu

Požar koji je u subotu navečer izbio u Košljunu na otoku Pagu, u nedjelju je u ranim poslijepodnevnim satima stavljen pod kontrolu, potvrdio je županijski vatrogasni zapovjednik Željko Šoša.

"Ljudi su još na terenu, obilaze rubove požarišta, ali sve je pod kontrolom", izjavio je Šoša za Hinu.

Srećom, naglasio je, polako se smiruje i orkanska bura koja je od subote puhala na cijelom zadarskom području i otežavala gašenje, odnosno razbuktavala vatru, "tako da se nadamo da će sve uskoro biti u redu".

Slabljenjem bure, u nedjelju prijepodne gasiteljima u Košljunu priključila su se i dva kanadera.

U Zadarskoj županiji trenutno su vatrogasne postrojbe na desetak mjesta - na Viru, Polači, kod Bibinja, u Benkovačkom selu i drugima, ali i na tim je područjima vatra pod kontrolom.

Diljem županije od noći sa subote na nedjelju na terenu je bilo 200-ak vatrogasaca sa 70-ak vozila.

Čitatelj

Buktinja u okolici Pule

Lokaliziran je veliki požar koji je u nedjelju oko 10,30 sati buknuo kod Peroja pored Pule, a u njemu je izgorjelo oko deset hektara gustog raslinja, makije i niskog raslinja, potvrdio je zapovjednik pulske javne vatrogasne postrojbe Klaudio Karlović.

Požar je lokaliziran u 13,30 sati, a u njegovu gašenju je sudjelovalo 45 vatrogasaca s dvadeset vozila te jedan kanader, i to pripadnici pulske javne vatrogasne postrojbe te članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Pule, Peroja, Fažane, Vodnjana i Medulina.

Gašenje požara otežavala je jaka bura, ali i nepristupačan teren pa je iz tog razloga u pomoć vatrogascima pristigao i kanader.

Na požarištu je trenutno ostalo dvadesetak vatrogasaca sa šest vozila na dogašivanju i čuvanju terena, kao i policijski službenici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:39