NEPLANIRANA LOKACIJA?

ISTRAGA O BOMBAŠU IZ STENJEVCA Vojislav Blažević je prije eksplozije tjerao prolaznike dalje od bombe?!

 Damir Krajač / CROPIX

Autobusna postaja na Aleji Bologne možda i nije bila planirana kao lokacija na kojoj je osumnjičeni bombaš Vojislav Blažević htio detonirati svoju drugu paklenu napravu.

Od izvora bliskog istrazi neslužbeno doznajemo kako je Blažević svojoj nevjenčanoj supruzi neposredno prije eksplozije rekao da se ide naći s prijateljem. Kada je došao na autobusnu postaju, na njoj nije bio sam ni neometan.

Sastanak sa ženom

Stoga nije posve jasno je li na postaji prema planu odložio vrećicu s eksplozivom ili je to učinio zbog neočekivanih prolaznika. Kako doznajemo, na toj lokaciji Blaževića je trebala “pokupiti” jedna ženska osoba s kojom se nešto ranije telefonski čuo i dogovorio. No ta je osoba kasnila desetak minuta. U tom razdoblju došlo je do eksplozije. Istražitelji su ženu ispitali, pretresli joj kuću i na kraju zaključili da je ona u privatnom odnosu s Blaževićem te da s bombama nema veze.

S druge strane, policiji su najkorisnije informacije o Blaževićevu ponašanju i radnjama na postaji dali upravo ti slučajni prolaznici koji su ga možda omeli u postavljanju eksplozivne naprave. Među njima svojim je svjedočanstvom najviše pomogla jedna maloljetna osoba. Navodno je Blažević te svjedoke, a nejasno je koliko ih je točno bilo, pokušao na neki način “potjerati” s postaje. Upravo su izjave očevidaca navele policiju da odmah posumnja da bi baš ranjeni muškarac, Vojislav Blažević, mogao biti “bombaš”.

Istragom je utvrđeno da su obje Blaževićeve paklene naprave imale relativno jako eksplozivno punjenje trotilom, ali da nisu bile iznimno ubojite. Nisu sadržavale značajnije količine metalnih “dodataka”, poput kugli ili slično, koje bi se pri eksploziji raspršile u smrtonosne šrapnele.

Cilj je bila - panika

- Da je eksplozivna naprava bila napunjena takvim predmetima, Blažević ne bi bio lakše ozlijeđen, nego vjerojatno mrtav - rekao nam je jedan od istražitelja.

Zbog toga, ali i nekih drugih okolnosti istražitelji zaključuju da cilj napada nije bio izazvati žrtve, nego uz “ukomponiranu” materijalnu štetu prije svega uzmemiriti javnost i uzrokovati paniku među građanima.

Prema dosad prikupljenim podacima, policija i Državno odvjetništvo uvjereni su da je Blažević osoba koja je postavila eksplozivne naprave, a vjerojatno ih je i izradila. Takvo uvjerenje temelje ponajviše na materijalnim dokazima s mjesta eksplozija izuzetim tijekom pretraga prostora koje je osumnjičeni koristio. Podsjetimo, u uredskom prostoru kojim se Blažević služio pronađeni su tragovi TNT-a identičnog onom kakav je upotrijebljen za improvizirane eksplozivne naprave.

S druge strane, kako doznajemo od njegova odvjetnika Branka Šerića, Blažević je iznenađen neopravdanim sumnjičenjem policije da je upravo on odgovoran za postavljanje dviju bombi. Šerić se s njim prvi put susreo u ponedjeljak.

Ishitrena istraga?!

- Zbog odbijanja hrane i pića iscrpljen je i ne može iznijeti obranu. Zbog toga je i naš razgovor bio otežan. Nakon razgovora s njim i uvida u spis, bit ću pametniji - kaže Šerić.

Tijekom sutrašnjeg dana Šerić će obaviti razgovor sa svojim branjenikom u Bolnici za osobe lišene slobode u Svetošimunskoj i tek tada će vidjeti na čemu će se temeljiti obrana.

Šerić kaže da još nije dobio rješenje o određivanju jednomjesečnog istražnog zatvora za Blaževića, a kada taj dokument stigne do njega, uložit će žalbu jer smatra da se može pobijati iz više razloga.

- Za svaku je pohvalu brzina kojom je policija radila, ali istovremeno to se može pokazati ishitrenim. Tek treba vidjeti kako će se slučaj dalje odvijati - poručuje Šerić.

Za to vrijeme istražitelji nastavljaju lov na moguće pomagače. Osim s policijom Republike Srpske, hrvatski MUP na ovom slučaju blisko surađuje i s kolegama u cijeloj regiji.

Budući da je Blažević rođen u Smederevu i da je živio u Beogradu, danas smo dobili potvrdu da su hrvatski plavci zatražili pomoć i MUP-a Republike Srbije.

I policijske agencije iz BiH rade na slučaju zagrebačkog bombaša - od policije Federacije BiH i MUP-a Republike Srpske, granične policije BiH kao i SIPA-e, Državne agencije za istrage i zaštitu u BiH. Provjeravaju se sve osobe s kojima je Blažević imao kontakte, kao i kada je i gdje ulazio u BiH i Republiku Srbiju.

( Ž.P., G. P., T. M., T. N.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 19:25