BRANI SE ŠUTNJOM

JEZIVI DETALJI ZASTRAŠUJUĆEG ZLOČINA Mladić je u boravku prvo ubio majku, a oca kad se vratio iz lova. Prerezao im je vratove velikim lovačkim nožem

Stjepan Štimac i mjesto zločina
 Facebook / Hanza Media / Željko Puhovski

Prvo je ubio majku Miricu (52) u dnevnom boravku oko 19 sati, a onda je doslovce na nož dočekao oca Stjepana (59), strastvenog lovca koji se vratio iz lova oko 22 sata da odloži pušku.

Usmrtio ih je prerezavši im vratove, tako da su obilno iskrvarili bez šansi za preživljavanje. Nakon što ih je usmrtio velikim lovačkim nožem sa srebrnom drškom, 19-godišnji Stjepan Štimac odbacio je nož u dnevnom boravku.

Brisao krv

Obrisao je tragove krvi. Krvavu odjeću i obuću stavio je u vreće za smeće i odložio u kupaonicu. Mrtve je roditelje odvukao do spavaće sobe i kraj njih proveo od utorka navečer do četvrtka u 12.15 sati. Majčino tijelo položio je na krevet, a očevo samo djelomično podigao na ležaj. Zapalio je svijeću...

To je, ukratko, rekonstrukcija jezivog ubojstva koje se u utorak između 19 i 22 sata dogodilo u njihovoj obiteljskoj kući na Lukinić brdu u Pokupskom, a za koje je osumnjičen 19-godišnji Stjepan Štimac. Nakon što je u četvrtak popodne priveden u velikogoričku policijsku postaju, jučer oko podneva doveden je u Županijsko državno odvjetništvo na prvo ispitivanje u nazočnosti branitelja po službenoj dužnosti, odvjetnika Marija Medaka. O ubojstvu je šutio i odlučio je, vjerojatno i prema ocjeni branitelja, da neće iznositi obranu. Nakon ispitivanja u tužiteljstvu u velikogoričkom Županijskom sudu određen mu je jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela i mogućnosti utjecanja na svjedoke. Njegov branitelj najavljuje žalbu.

Tužiteljstvo će tražiti da se provedu vještačenja nad osumnjičenim, a vrlo je izvjesno da će ga uputiti u Psihijatrijsku bolnicu Vrapče. Osim vještačenja osumnjičenog policija je izuzela njegov laptop, kao i njegova dva mobitela, kako bi se utvrdilo je li s nekim komunicirao nakon zločina mailom ili na društvenim mrežama, te televizor, kako bi se otkrilo je li i do kada gledao TV program.

Očeva puška

Puška koja se spominjala kao sredstvo izvršenja nije korištena u kritično vrijeme, nego se radilo o pušci njegova oca koji se vratio iz lova. Kako smo neslužbeno doznali, ubojica je oca, čim je ušao u kuću, lovačkim nožem porezao po vratu tako da mu je prerezao vratne žile od čega je na mjestu iskrvario. Na tijelima žrtava nisu nađene obrambene ozljede.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 19:20