NEOČEKIVANI POVRATAK

JUTARNJI U SELU ZAGORSKOG MILIJARDERA Već ga prozvali malim Todorićem: 'Voda mu je došla do grla kad je vidio kuda vodi suradnja s Agrokorom...'

 
 Željko Hajdinjak / HANZA MEDIA

Misteriozno nestali prvi zagorski milijarder Božidar Gorup (53), kojeg su u međuvremenu nazvali 'malim Todorićem', nakon dvije godine i 10 mjeseci vratio se u svoj Tomaševac, no nitko od žitelja tog seoceta nadomak Klanjca omiljenog mještanina nije vidio. Vrata velike vile na prostranom imanju otvorila nam je Gorupova 75-godišnja majka Rozalija, s čijeg se lica moglo iščitati vidno olakšanje, no sinovljevo izbivanje itekako je na toj ženi ostavilo traga.

- Fala bogu da se moj Božo vratio živ i zdrav. I to mi je najbitnije. Gdje je bio? Ne znam, nije mi rečeno. Sada mi to više nije ni važno. Bitno je da je konačno opet kod kuće. Skoro tri godine nije kročio ovim pragom - rekla nam je na vratima obiteljske kuće vidno ispaćena, ali ujedno i sretna majka Božidara Gorupa. Na pitanja kako je došao kući i odakle te je li se iznenada pojavio ili joj je javljeno da dolazi, uvjerava nas da ne zna te ponavlja da to njoj kao majci nije ni važno.

Da se doista vratio kući potvrdio nam je i ženski glas koji se javio na kućni telefon.

- Točno je to što ste čuli. Vratio se. Umoran je od puta, od svega. Odmara se. Pustite nas da dođemo k sebi. Bit će vremena za razgovor s Božom - odgovorila nam je, pak, ženska osoba na telefon.

Gorupu se izgubio svaki trag krajem siječnja 2015., a njegov nestanak unio je tugu i zabrinutost u vlastitu obitelj te u poslovno carstvo teško tad stotine milijuna kuna, koje se u posljednjih nekoliko godina sunovratilo i doživjelo krah. Upravo na to kao “okidač” za nestanak upućuju mještani i Gorupovi prijatelji.

- Ne znam čemu sad tolika medijska pompa. Čovjek se vratio kući. Nije bio otet niti se dogodio smak svijeta što ga nije bilo sve ovo vrijeme. Toliko je zadužio ovaj naš kraj da bi mu trebalo ispeći janjca i proslaviti povratak. On je bio jedan od onih ljudi koji su spremni pomoći. Kad ti nešto treba, ideš Boži i on riješi i pomogne. Iskreno? Mislim da mu je zagustilo u poslovnom smislu i da mu je voda došla do grla kad je vidio kuda vodi suradnja s Agrokorom. Bio je vrlo brižan prema svakom zaposlenom u svojem posrnulom poslovnom carstvu, a kad su se dugovi krenuli gomilati jer nije uspijevao naplatiti robu i odrađene poslove, zaduživao se sve više i više. Vjerovao je u pozitivni pomak, no očito je stanje u njegovim tvrtkama bilo dotaklo dno i on se s time nije znao nositi - uvjerava nas jedan od mještana Tomaševca.

Željko Hajdinjak / HANZA MEDIA

Većina mještana nam kaže da se obitelj Gorup cijelo vrijeme nadala povratku, no neki od njih s dozom sumnje kažu da su se pojedini članovi obitelji, najvjerojatnije Božidarova braća, nalazili s njim na nekim lokacijama u inozemstvu.

- Teško je povjerovati da se čovjek nakon tri godine sam od sebe pojavi kod kuće i nikom ništa. Potraga za svakom nestalom osobom košta. Tko će to platiti? Narod, kao i uvijek. Mislim da je neodgovorno bježati od problema i sudbine svojih zaposlenika. Božo je dobar čovjek i trebao je stati pred svoje ljude i reći u kakvoj se gabuli nalaze svi zajedno, a ne ovako - smatra jedan od prvih Gorupovih susjeda.

Željko Hajdinjak / HANZA MEDIA

U prostorijama zgrade u Lugu Zabočkom, gdje se u vrijeme poduzetnikova nestanka nalazilo sjedište tvrtke Gorup d.o.o., danas nema ništa. Prostori su prazni, a ključ je u bravi više od dvije godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 22:37