TRAGEDIJA

KAMIKAZA NA OSJEČKOJ OBILAZNICI Mladić se posvađao s djevojkom, uzeo ključeve i rekao: 'Ubit ću se!' Sjeo je u BMW i zabio se u mlade roditelje

Supružnici Slobodan (42) i Sanja (37) P. iz Dalja bili su u Peugeotu i vraćali su se s pogreba Sanjine bake u Rijeci. Vozač BMW-a zabio se u njih
 Emica Elvedji / Hanza Media, Facebook

Tri mlada života nepovratno su izgubljena u stravičnoj prometnoj nesreći što se u utorak oko 21.10 sati dogodila na osječkoj Južnoj obilaznici. U frontalnom sudaru na mjestu su poginuli Goran I. (34) iz Tenje koji je upravljao BMW-om te supružnici Slobodan (42) i Sanja (37) P. iz Dalja koji su bili u Peugeotu.

No, još strašnije u cijeloj priči je informacija da policija provjerava indicije koje ukazuju na to da je Goran I. imao namjeru počiniti samoubojstvo. Naime, iz PU osječko-baranjske prvo su izvijestili kako je “automobil kojim je državnom cestom D2 upravljao 34-godišnjak, iz smjera Vukovara prema Osijeku, dolaskom do skretanja prema županijskoj cesti prešao u suprotni trak i udario u vozilo iz suprotnoga smjera”. No, tijekom dana u kuloarima sve se glasnije počelo pričati o tome da je 34-godišnjak imao namjeru počiniti samoubojstvo. Iz izvora bliskih istrazi doznali smo da se na samome mjestu nesreće pričalo o policijskoj intervenciji nekih pola sata do sat vremena prije prometne nesreće. Navodno je u stan u kojem je Goran I. živio sa svojom djevojkom pozvana policija zbog sukoba koji je izbio među njima te da je on u jednom trenutku uzeo ključ automobila i izašao iz stana rekavši kako mu je dosta svega i da će se ubiti. Na naš upit imaju li u policiji bilo kakve informacije o tome da bi nesreća mogla biti uzrokovana namjerom da se izvrši samoubojstvo, dobili smo sljedeći odgovor:

Čvrste indicije

- Postoje indicije koje upućuju na sumnju da je 34-godišnjak to mogao učiniti u namjeri da si oduzme život te u kriminalističkom istraživanju idemo u smjeru utvrđivanja svih činjenica ove nesreće o čemu ćemo po završetku istrage izvijestiti nadležno Državno odvjetništvo - rekao je Dario Premec, glasnogovornik PU osječko-baranjske. Policija i inače, kada je riječ o frontalnim sudarima na ravnom dijelu ceste istražuje mogućnost da je netko od sudionika pokušao suicid, no u ovom slučaju, čini se, za to imaju stvarne indicije. Što se točno dogodilo, pokazat će istraga, no indicije i sumnja su zastrašujuće.

Silovit udar

O silini sudara koji je prethodio ovoj velikoj tragediji sve govore fotografije snimljene na mjestu događaja. BMW kojim je upravljao Goran I. i Peugeot u kojem su bili supružnici Popović završili su svaki na drugoj strani kolnika u odvodnom kanalu, pri čemu je BMW nestvarno ostao u polukosom položaju s vrhom automobila podignutim u zrak. Središnji i prednji kraj vozila izgledali su kao da su prethodno prošli kroz neko ogromno šiljilo. BMW je dakle, prema policijskom priopćenju, prešao na suprotnu stranu kojom se u tom trenutku u smjeru u Vukovara kretao Peugeot u kojem su bili supružnici koji su se vraćali svojoj obiteljskoj kući u Dalju. Toga dana, naime, bili su u Rijeci na pogrebu Sanjine bake koja je tamo već nekoliko godina živjela s njenim roditeljima. Nisu mogli ni slutiti da će ih na povratku s pogreba, gotovo pred kućnim pragom, zadesiti strašna sudbina. Mještani Dalja, susjedi i rođaci poginulih supružnika i dan poslije bili su u šoku i dolazili su u njihovu kuću, u kojoj su živjeli sa svoje dvoje djece, kćeri u dobi od 12 i 9-godišnjim sinom te sa Slobodanovom majkom Ružicom (84). Prepričali su nam da je nesretna žena shrvana od boli.

- Slobodan ju je nazvao negdje s osječke obilaznice i pitao je ima li tople vodu u bojleru te da za pola sata dolaze kući.

Prošlo je pola sata, sat, sat i pol, Ružica se uznemirila i nazvala dvojicu radnika koji su zaposleni na Slobodanovom OPG-u. Oni su došli, kontaktirali su policiju i od njih doznali strašnu vijest - ispričala nam je Slobodanova rođakinja, koja je za njega i suprugu imala samo riječi hvale.

- Oboje su bili iznimno radišni. Uzorna obitelj koja se brinula i o svom imanju i o svojoj djeci kojima su bili prekrasni roditelji. Prije nekih 15-ak godina živjeli su u Engleskoj, a onda su se vratili i zarađeni novac uložili u pokretanje OPG-a. Slobodan je kupio sve moguće strojeve, proširio imanje, obrađivao je 400 jutara zemlje, imali su krave i bikove, a Sanja je bila zaposlena u jednoj osiguravajućoj kući. Svi smo potreseni i neizmjerno tužni zbog ove tragedije - dodala je ožalošćena rođakinja, a sve najbolje o svojim susjedima ispričala je i Svetlana Marić, čija unuka pohađa isti razred kao i Slobodanova i Sanjina 12-godišnja kći.

Shrvani tugom

- Vrijedni ljudi, pravi borci za svoju obitelj i djecu. O njima će vam ovdje svatko reći sve najbolje - rekla je susjeda.

Od naših sugovornika doznali smo da je Sanja iz Vukovara te da ima sestru u Veri, selu nedaleko od Vukovara, koja je došla po svoje nećake. Iz Rijeke su, pak, stigli Sanjini roditelji. Pred kućom smo zatekli i načelnika Općine Erdut Jugoslava Vesića, koji živi u Dalju i koji je bio Slobodanov prijatelj, no zamolio nas je za razumijevanje rekavši da nije spreman pričati o ovoj tragediji.

Za razgovor nije bila spremna ni Goranova obitelji, shrvana tugom i boli zbog njegove tragične pogibije. U vrijeme kada smo bili u Dalju i Tenji, još se nije slutilo što je možda prethodilo ovoj tragediji. Iza Gorana I., navodno profesionalnog vozača, ostao je sin u tinejdžerskoj dobi koji nakon rastave roditelja živi s majkom. Očevid na mjestu nesreće trajao je do 1.35 sati iza ponoći i cesta je sve to vrijeme bila zatvorena za promet. Nesreća se dogodila kod skretanja prema Osijeku, točnije prema Poljoprivrednom institutu i HEP-u, a na tom je dijelu brzina ograničena na 60 km/h, na što s obje strane upozoravaju prometni znakovi neposredno uoči samoga skretanja. Do tog dijela ograničenje je 90 km/h. Obilaznica na tom dijelu nije osvijetljena, a u trenutku nesreće padala je i kiša. I sama cesta je kod skretanja proširena u desnu stranu, gleda li se iz smjera Osijeka prema Vukovaru, jer je napravljen dodatni trak za lijevo skretanje.

Oba vozila su nakon nesreće odvezena na vještačenja, a kriminalističko istraživanje rekonstuirat će sve što je prethodilo stravičnoj nesreći.

-------------------------------

Četvero mrtvih i jedna ozilijeđena osoba u tjedan dana

Osječka Južna obilaznica posljednjih je dana često na stranicama crne kronike. Prošli petak na njoj se u blizini raskrižja s Ulicom sv. Leopolda Bogdana Mandića već dogodila nesreća sa smrtnim ishodom, pri čemu je život izgubila 58-godišnja putnica u jednom vozilu. U ponedjeljak je nakon udara teretnog vozila BiH registarskih pločica u automobilu koji je stajao na kolniku iste te Južne obilaznice teške tjelesne ozljede zadobila 54-godišnja vozačica, dok je 55-godišnji vozač kamiona predan pritvorskom nadzorniku. Iako posljednja nesreća nije nužno povezana sa prometnim faktorom, nego je posljedica, prema policijskom očevidu, vozača “kamikaze”, tek će trebati utvrditi je li mjesto nesreće posljedica pukih okolnosti te je li vozač samoubojica namjerno ili stjecajem okolnosti, osim sebe, u smrt odveo i supružnike Slobodana i Sanju Popović iz Dalja. U svakom slučaju osječka obilaznica ima veliku crnu statistiku poginulih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. ožujak 2024 17:46