IZVJEŠTAJ SOA-e

KONAČNA ISTINA O POLJAKINJI KOJA JE U HRVATSKOJ PALA S RADIOAKTIVNIM PAKETOM Pripadnica skupine sklone teorijama zavjere radij je kupila na Dark webu

 / HANZA MEDIA

Viktoria Barinova, poljska državljanka koja je na graničnom prijelazu Karasovići pokušala prošvercati radiokativni materijal radij 226, u više je navrata zajedno sa svojim suprugom preko interneta kupovala radioaktivni materijal i prenosila ga preko teritorija država EU.

Tijekom ispitivanja Barinova je priznala da su ona i suprug razne vrste radioaktivnog materijala kupovali u Njemačkoj i Češkoj preko interneta koristeći Dark web. Prilikom pokušaja prelaska granice 12. rujna u njenom je automobilu pronađen radioaktivni materijal u plastičnoj kutijici i u tri male vrećice.

Štetna tvar

Pronađeno je i 9 komada nakita, od kojih je 5 sadržavalo radioaktivni materijal. Uz njih je pronađen i Geiger Mullerov brojač. Ispitivanjima na Institutu Ruđer Bošković i u inozemstvu utvrđeno je da je riječ o mješavini minerala urana te da je sporni materijal spravljen tehnološkim postupkom i ne potječe iz Hrvatske. Dulja izloženost ili unošenje u organizam može imati štetan utjecaj. Nakon što je Barinova uhićena, o svemu je obaviještena poljska policija koja je pretražila njenu kuću te su pronašli više vrsta radioaktivnog materijala također kupljenog preko interneta. Istragom, koju su provodili djelatnici Sigurnosno-obavještajne agencije, ustanovljeno je da su ona i njen nevjenčani suprug članovi poljskih anarhističkih skupina sklonih teorijama zavjere i ne prihvaćaju međunarodni pravni poredak. Primjerice, ne priznaju Njemačkoj pravo na postojanje.

Tijekom istrage detaljno je rekonstruiran tijek njenog putovanja po Hrvatskoj, u koju je ušla 10. rujna, utvrđeno je u kojim je trgovinama bila, gdje je spavala te je definitivno utvrđeno da je njena priča kako je radij pronašla na plaži Banići kod Dubrovnika lažna.

Sve je priznala

Tek kad je suočena s rezultatima istrage, Poljakinja je promijenila svoj prvotni iskaz i otkrila detalje ovog slučaja. Točno je znala što prevozi, čemu u prilog ide i podatak da je prilikom zaustavljanja na graničnom prijelazu pokušala sakriti materijal, a kod sebe je imala i uređaj za mjerenje radioaktivnosti. Prema njenim riječima, radioaktivni materijal je prenosila u Grčku kako bi se koristio za liječenje.

Materijal je trebala predati tamošnjoj anarhističkoj skupini koja ga nije u mogućnosti nabaviti preko interneta.

Ova istraga SOA-e pokazala je da radioaktivni materijal nije mogao biti pronađen na plaži, što je za Hrvatsku kao turističku zemlju izuzetno važno. Ovaj slučaj je također pokazao da su hrvatske službe spremne za otkrivanje prijevoza radioaktivnog materijala i drugih zabranjenih supstanci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 09:36