PRAVOMOĆNA PRESUDA

KONAČNI PAD JEDNOG OD NEKAD NAJMOĆNIJIH LJUDI HRVATSKOG NOGOMETA Osuđen na četiri godine zatvora, izbačen iz nogometa na 12 godina

 Damjan Tadić / HANZA MEDIA

Vrhovni sud RH u cijelosti je potvrdio osuđujuću presudu kojom je bivši dopredsjednik Hrvatskog nogometnog saveza i šef sudačke komisije HNS-a Željko Širić proglašen krivim za primanje mita u aferi "pošteno suđenje" te osuđen na četiri godine zatvora.

Pored Širića, sada je pravomoćno osuđen i nekadašnji tajnik NK Karlovca Neven Šprajcer, kojemu je izrečena uvjetna osuda od deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od četiri godine.

Prema pravomoćnoj presudi, Širiću će nakon izdržavanja zatvorske kazne na koju je osuđen početi teći osmogodišnja zabrana obavljanja bilo kakvih dužnosti u tijelima HNS-a, dok je Šprajceru izrečena mjera zabrane obavljanja dužnosti u nogometnim klubovima HNS-a u trajanju od četiri godine.

Glavna točka optužbe protiv Širića bila je da je tražio i dobio 30.000 eura mita od tadašnjeg predsjednika uprave Hajduka Hrvoja Maleša i to "za pošteno suđenje". Maleš je sve prijavio USKOK-u i postao njihov pouzdanik tako da se primopredaja novca u zagrebačkom hotelu Antunović odbijala pod nadzorom istražitelja i Širić je na koncu ulovljen s rukom u pekmezu.

Na osuđujuću presudu Županijskog suda, donesenu u ožujku 2014. osim obrane, koja je tražila ukidnje presude, žalio se i USKOK predlažući da se Širiću izrekne makismalna kazna od osam godina. No, Vrhovni sud odbio je sve žalbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 22:35