DRAMA

'KRV JE OBOJILA UVALU NAKON ŠTO MU JE ELISA KATAMARANA UHVATILA NOGE' Ugledni doktor teško stradao u moru, drugima davao upute kako da ga spase

 
 HGSS

Ugledni talijanski otorinolaringolog Tito Sala (64) iz Venecije, primarijus u bolnici Immacolata Concezione Piove di Sacco, kojem je prošlog vikenda nadomak hvarskog otočića Šćedro pogonska elisa izletničkog katamarana zahvatila noge, ostao je živ zahvaljujući vlastitom znanju te prisebnosti supruge Giuliette koja je slijedila njegove liječničke upute dok ne pristigne pomoć.

Naime, morsko plavetnilo preplavila je krv, pa je bilo pitanje minuta hoće li ga uspjeti spasiti. A nakon što su Talijana HGSS-ovci brzinski preuzeli s katamarana te uz pomoć djelatnika lučke kapetanije Hvar transportirali na susjedni rt odakle je helikopterom prebačen na Firule, liječnici KBC-a Split punih su se sedam sati neumorno borili za život svoga talijanskoga kolege. I uspjeli su!

Krvavo more

- Moglo je i gore poći po zlu. Iako mi je bio pao tlak, nasreću nisam izgubio svijest. Da se nisam uspio popeti natrag na katamaran i da mi noga nije bila zavezana dok nije pristigla pomoć, bio bi to moj kraj - govori s bolničke postelje svjestan razmjera opasnosti ugledni talijanski doktor Tito Sala. Uz njega je danonoćno njegova supruga kojoj iz glave ne izlaze scene kao iz horor filmova.

- Onaj prizor mora prepunog krvi nikada neću zaboraviti. Ukočila sam se od nemoći. Kad je nekako izronio iz vode dok su ga udarali valovi, ostao je nasreću lucidan. Elisa mu je presjekla goljeničnu kost lijeve noge pa tako i arteriju, a krv je iz nje samo šikala. Unatoč boli, znao je da mu se mora čvrsto podvezati noga, jer se bojao gangrene, ali i da bi mogao iskrvariti. Govorio je: ‘Pritišćite mi nogu, držite ovdje da krv stane. Omotajte je što jače možete’. Nekih sat vremena je trebalo dok pomoć nije pristigla. Nije mi jasno kako se sve to odigralo u sekundi - kaže doktorova supruga Giulietta.

Na stepenicama

Netom prije tragedije koja je zaprepastila sve, talijanski turist kupao se u pitoresknoj uvali te se počeo po stepenicama penjati na katamaran. Dok je stajao na vrhu stepenica, katamaran se počeo okretati pa je Talijan izgubio ravnotežu. Pao je u more, a vrtlog ga je povukao na elisu. - Liječnici u splitskoj bolnici su divni. Operacija je trajala sedam sati. Iščekivanje me dotuklo, ali prišili su mu nogu, spojili sve žile i spasili ga.

Ljeto za zaborav

Sve što sam dosad objavljivala o ljetovanju na društvenim mrežama je obrisano. Preživjeli smo putovanje koje se pretvorilo u noćnu moru. Naprosto, to je ljetovanje koje želim zaboraviti. Znam, proći će još puno godina dok scene ne izblijede i dok uspijem opet vidjeti pravu boju mora a da ne pomislim na krv - zaključuje Salina žena svjesna da su rane predugo bile u vodi, pa i dalje postoji mogućnost stvaranja nekog ugruška.

Zbog tragedije policija je provela očevid i porazgovarala sa svim očevicima nesreće te posadom katamarana, a obavljen je i nadzor ispravnosti plovila. Je li riječ o nesretnom slučaju ili je u pitanju nešto drugo, pokazat će istraga.

Iza Sale je više od 30 tisuća operativnih zahvata, a na glasu je kao volonter koji se mnogima urezao u sjećanje kada je o vlastitom trošku počeo odlaziti u Keniju ne bi li u lokalnoj bolnici North Kinangop operirao bolesne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 15:34