PUŠTALI IH U STAN

LAŽNI POLICAJCI I BANKARICA NASAMARILI DVIJE PENZIONERKE, OTELI IM POLA MILIJUNA KUNA Gospođe zbog prevaranata ostale bez cijele ušteđevine

Vršnjaci Ksenija G. (40) i Damir Š. (40) te Kristijan Š. (24) osobe su bez zaposlenja i zanimanja, no zahvaljujući pohlepi "zaigrali" su uloge lažnih bankara i policajaca koji su se u tri navrata od vremešnih umirovljenica domogli više od pola milijuna kuna gotovine! Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu pokrenulo je istragu protiv njih, a s lisicama na rukama istražnom sucu Županijskog suda u Zagrebu dovedeno je dvoje 40-godišnjaka kojima je određen pritvor.

Sumnja se da je Ksenija s nepoznatom ženskom osobom 10. listopada prošle godine krenula u izvidnicu nakon što je ta neidentificirana kompanjonka oko 13 sati nazvala 93-godišnju K.Š. iz zagrebačkih Gajnica na kućni telefon.

- Dobar dan, zovem iz Zagrebačke banke. Znate li da novčanice u apoenima od 200 i 500 eura više nisu u optjecaju te bi ih trebalo promijeniti. Imate ih? U redu. Na vašu adresu stanovanja poslati ću službenicu - rekla je nepoznata žena 93-godišnjakinji koja je, ne sluteći ništa, povjerovala u priču. Ubrzo joj je na vrata pozvonila Ksenija koja je odmah po ulasku u stan nastavila priču o novčanicama čije "serijske brojeve treba popisati". Naivna umirovljenica priznala joj je da ima jednu novčanicu od 500 eura koju je stavila na stol, a Ksenija je počela pretraživati stvari po vitrini, gdje su bile kuverte s računima.

Umirovljenica je posumnjala da joj želi ukrasti karticu banke i novac pa je uzela sve papire sa stola i čvrsto ih stisnula. To je uzrujalo Kseniju koja je prišla baki s ciljem da joj istrgne kuverte. Došlo je do naguravanja, a kad je vidjela da je naišla na tvrd orah, uzela je 500 eura sa stola i pobjegla.

To da starica živi sama i da u kući ima još novca koji nije uspjela ukrasti, Ksenija je prenijela Kristijanu i još jednoj nepoznatoj muškoj osobi pa su se sutradan njih dvojica na istoj adresi pojavili kao "policijski službenici iz Petrove". Nesretna žena opet je nasjela na priču i pustila ih u stan. Od nje su zatražili da fotografiraju famozne eure pa je otišla u spavaću sobu po novac. Čak 65.000 eura dečki su ovlaš poslikali, nakon čega je žena novac vratila u sobu.

Ne bi li uzeli konačno ono po što su i došli, lažni policajci su građanku uputili da ode oprati ruke deterdžentom za rublje, što je ona i učinila, a Kristijan je iskoristio trenutak nepažnje i, sumnjaju istražitelji, iz spavaće sobe ukrao vrećicu u kojoj je bilo gotovo pola milijuna kuna. Pobjegli su i podijelili plijen. Banda se odlučila na isti modus operandi u Karlovcu, gdje su se okomili na 79-godišnju D.L., no ostavili su dosta korisnih tragova pa im je policija lako ušla u trag.

Naime, 26. siječnja u jutarnjim satima Ksenija i Damir odvezli su se njezinom Škodom do Karlovca. Damir je nazvao karlovačku umirovljenicu na kućni telefon predstavivši se kao policajac te da mora provjeriti novčanice u policijskoj postaji kako bi joj ujedno mogao vratiti novac koji joj je već bio ukraden prošle godine. Mislila je da doista razgovara s pravim policijskim inspektorom pa mu je dala na ruke 10.500 eura, nakon čega ju je on bešćutno udario nogom u kuk kako bi dobio na vremenu. Starica je pala na pod i ozlijedila se, a kad je alarmirala 192, brzo su stavljene lisice na ruke lažnom policajcu i lažnoj bankarici zagrebačke žrtve.

Rođakinja uhićenih - lažna medicinska sestra

Daljnja rođakinja uhićenog tandema Andrijana Š. je kao lažna medicinska sestra nedavno na Općinskom sudu u Slavonskom Brodu nepravomoćno osuđena na sedam mjeseci zatvora s dvogodišnjim rokom kušnje zbog prijevare. Njezin krimen datira od svibnja 2013. godine, kada je s nepoznatom ženskom osobom otišla u Novo Topolje, gdje je obmanula bolesnu umirovljenicu M.D. (80) da će joj u zamjenu za 4000 kuna mjesečno pružiti medicinsku pomoć u lijekovima te da će njoj i njezinu suprugu srediti dopunsko zdravstveno osiguranje.

- U svibnju sam bila kući u Zagrebu. Bila sam bolesna. Za Novo Topolje nikad nisam čula, a na području Vrpolja sam bila u travnju jer se bavim trgovinom. Uglavnom hodam sama, jedino me muž doveze do sela, gdje prodajem posuđe. Gospođu M.D. sad tek prvi put vidim. Ne znam zašto je baš mene prepoznala kao osobu koja je bila u njezinoj kući. U policijskoj postaji nas je osvjetljavala žaruljicom dok smo stajali u redu za prepoznavanje. Ne mogu precizirati koliko je osoba sudjelovalo u prepoznavanju, ali znam da su policajke bile lijepo odjevene i dotjerane za razliku od mene koja sam bila u trenirci - branila se u sudnici optužena, inače majka troje djece, no sud joj nije povjerovao.

Starije osobe lake mete

Iz mjeseca u mjesec sve je više prijevara na štetu starijih građana kojima kroz domove kolaju lažni policajci, doktori, bankari, medicinske sestre, maserke, poštari, djelatnici elektre i plinare... a sve kako bi se domogli tuđeg novca. Uglavnom su osobe starije dobi lake mete, pogotovo one koje žive same i olako nasjednu na prevarante koji imaju uvježban nastup te su vrlo pričljivi, uporni u uvjeravanju i nagovaranju, ali su naizgled i empatični. Stoga policija apelira da građane da ne nasijedaju na slatkorječive prevarante.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 21:33