TRAŽI ZAŠTITU PRAVA

'LIČKO RUKOVANJE' U STRASBOURGU Mraović podnio tužbu, smatra kako mu je povrijeđeno pravo na pravično i javno suđenje

Rijeka, 060208.Pedesetosmogodisnji licki poduzetnik Josip Joso Mraovic na ulasku u Zupanijski sud u Rijeci gdje mu se sudi zbog silovanja dvadesetosmogodisnje americke kosarkasice Illisha Maria Jarrett. Sutkinja Zupanijskog suda u Rijeci trebala je donijeti presudu, no donjet ce je sutra ujutro.Foto: Tea Cimas / Cropix
 Tea Cimas / Cropix

Slučaj silovanja američke košarkašice Illishe Jarrett za što je u konačnici na zatvorsku kaznu od dvije godine osuđen Josip Mraović uskoro bi se trebao naći pred sucima Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, piše Novi list .

Naime, Mraović je podnio tužbu u kojoj smatra kako mu je povrijeđeno pravo na pravično i javno suđenje. Postupak je s obzirom da se radilo o seksualnom deliktu bio zatvoren za javnost, a interesantno je da se Mraović žali što se sve odvijalo podalje od javnog mijenja, očiju i ušiju novinara, istih novinara koje je pred sudom grubo vrijeđao.

Tijekom suđenja tvrdio je da je za njegovu osudu kriv i pritisak politike i medija.

Podsjetimo, Mraović je bio uhićen 16. travnja 2005. godine pod sumnjom za silovanje. Početkom prosinca 2005. godine na gospićkom sudu izrečena mu je oslobađajuća presuda uz skandalozno obrazloženje da je 'guranje prsta u anus isto što i rukovanje'. Vrhovni sud u prosincu 2006. godine ukida presudu te suđenje potom seli u Rijeku.

7. veljače 2008. godine Mraović je proglašen krivim za silovanje košarkašice te osuđen na tri godine zatvora. Uslijedila je Mraovićeva žalba Vrhovnom sudu koji mu je zatvorsku kaznu umanjio s tri na dvije godine.

Mraović, međutim, nije bio zadovoljan ni ovim sudskim ishodom pa je najavio podnošenje tužbe Ustavnom sudu zbog kršenja njegovih ljudskih prava, ali je u tom slučaju dobio odbijenicu pa se odlučio potužiti u Strasbourgu, piše Novi list .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:24