IZJAVE NAKON ROČIŠTA

MAMIĆI NA SUĐENJU U OSIJEKU Zdravko: 'Atmosfera je bila fantastična, osjećao sam se ugodno!'

 CROPIX

NOVO 14:18 Optužno vijeće Županijskog suda u Osijeku nije danas odlučilo o osnovanosti optužnice protiv braće Mamić, Vrbanovića i Pernara. Naime, njihovi su odvjetnici podnijeli zahtjev za izdvajanje nezakonitih dokaza, što je Vijeće odbilo pa će se obrane okrivljenika žaliti na takvu sudsku odluku, a o žalbama će odlučivati Vrhovni sud.

- Upitno je je li bilo procesnih razloga da se ova sjednica održi, jer je četvrtooptuženi na vrijeme molio odgodu. Pitanje je je li to procesna povreda o kojoj ćemo u jednom trenutku morati raspravljati. Tražili smo da se izdvoje iskazi svjedoka koji su saslušavani bez nas. Ne bojimo se materijalnih dokaza i jedva čekamo da počne postupak. Imamo toliko dokumenata kojima USKOK ne raspolaže pa ćemo kompromitirati sve njihove stavove i navode, rekao je Mate Matić, odvjetnik Zorana Mamića.

O osnovanosti optužbe Vijeće bi moglo odlučivati tek za 3 do 4 mjeseca.

------------------------------

13:31 - Ovo su bile procesne stvari u koje se ja ne razumijem. Mogu samo reći da je atmosfera u sudnici bila fantastična, da sam se osjećao ugodno. Želim otkloniti sve spekulacije u kojima sam ja bio nezadovoljan jer je spis delegiran u Osijek. Dapače, došao sam u meni najdražio dio Hrvatske, ovdje su najtopliji ljudi u Hrvatskoj. Mene zanimaju samo tri P - profesionalnost, pravičnost i poštenje, a siguran sam da ću u Osijeku to i dobiti i na kraju dokazati svoju nevinost. Danas se nije ulazilo u meritum slučaja tako da su glavne zvijezde bili državni odvjetnici i odvjetnici nas okrivljenika, a to ne može dragi Bog razumjet. Jedva čekam da dođe ono što je meritum stvari. Ovaj spis ima 12 tisuća stranica, a sve ono o čemu se radi stane u dvije stranice i u 24 sekunde koliko je potrebno ljudima u Dinamu ili u Hajduku ili u Rijeci, Manchesteru ili Milanu da naprave takav jedan posao. Meni je to kao neki reality show i ja tu više ništa ne razumijem. Meni je važno, osim onoga što se doista dogodilo ili učinilo, je li doista počinjeno kazneno djelo ili nije, rekao je Mamić po izlasku sa suda u pauzi sjednice Optužnog vijeća nakon koje se očekuje konačna odluka o potvrđivanju optužnice.

- Smatramo da je neophodno da naše protivljenje određenim dokazima bude radi utvrđivanja i ocijene zakonitosti upućeno na Vrhovni sud. Više manje su se pozivali na praksu Europskog suda za ljudska prava jer smatramo da je naša pravna praksa neusklađena pa ćemo vidjeti kako će reagirati ovaj sud. U svakom slučaju žalbu imamo ili mi ili DORH, a ishod ćemo znati naknadno, kazala je Sloković.

------------------------------

Na županijskom sudu u Osijeku u 9 sati počela je sjednica optužnog vijeća u slučaju braće Mamić. Optužno vijeće pod predsjedanjem Zvonka Vrbana danas će odlučiti hoće li optužnica protiv braće Zdravka i Zorana Mamića, Damira Vrbanovića i Milana Pernara biti potvrđena ili ne. Uz predsavnike Uskoka na sud su stigli i svi osumnjičenici u pratnji svojih odvjetnika, izuzev Vrbanovića koji je s našom nogometnom reprezentacijom na EU prvenstvu u Francuskoj.

Osijek, 080616. 
Braca Zoran i Zdravko Mamic dosli su jutros sa svojim odvjetnicima na Zupanijski sud gdje bi se pred Optuznim vijecem protiv njih trebala potvrditi optuzba za korupciju. 
Na fotografiji: Zoran Mamic. 
Foto: Vlado Kos / CROPIX
CROPIX

Braća Mamić pri ulasku u sud kazali su da će izjave predstavnicima medija dati po završetku sjednice optužnog vijeća.

Podsjetimo, protiv Pernara, Zdravka Mamića, Zorana Mamića i Damira Vrbanovića podignuta je optužnica zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, zlouporabe položaja i ovlasti u pokušaju, davanja i primanja mita, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, te pomaganja u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju.

USKOK tvrdi da je nezakonitim radnjama Zdravko Mamić pribavio nepripadnu imovinsku korist od najmanje 52 milijuna kuna. Zorana Mamića USKOK tereti da je izvukao nepripadnu korist od minimalno 38 milijuna kuna. Proračun je ostao bez najmanje 12 milijuna kuna, a Dinamo za nešto manje od 118 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:50