ŠALJU GA NA PRISILNO LIJEČENJE

MLADIĆ ZAKLAO RODITELJE, ALI NE IDE U ZATVOR Sudski rasplet tragedije koja je zgrozila Hrvatsku: 'U vrijeme krvoprolića izgubio je dodir s realitetom'

Psihijatrica je potvrdila da je Štimac ubio majku i oca u neubrojivu stanju te je upozorila da bi na slobodi mogao počiniti novo teško kazneno djelo
Stjepan Štimac i mjesto zločina
 Facebook / Hanza Media / Željko Puhovski

Nepunih sedam mjeseci nakon što je Stjepan Štimac (20) u stanju neubrojivosti ubio svoje roditelje, Miricu (52) i Stjepana (59), u obiteljskoj kući u Lukinić Brdu, na Županijskom sudu u Velikoj Gorici donesena je nepravomoćna presuda - izrečena mu je mjera prisilnog smještaja u psihijatrijsku ustanovu u trajanju od šest mjeseci.

Shizofrenija

Od dana uhićenja nalazi se u Zatvorskoj bolnici, a troškovi kaznenog postupka padaju na teret proračuna. - Žao mi je što se sve to dogodilo, ali dalje ne želim ništa iskazivati ni odgovarati na pitanja - jedino je u sudnici u svoju obranu rekao pokunjeni Štimac, koji je navršio 20 godina 1. travnja.

Vještakinja Nadica Buzina provela je više psihijatrijskih intervjua nad Štimcem i psihologijsku obradu, a cijeli slučaj prezentiran je i na sastanku psihijatara forenzičara koji su usuglasili mišljenje.

- Stjepan Štimac boluje od psihotičnog poremećaja s obilježjima shizofrenoga. No, s obzirom na to da je riječ o prvom psihotičnom poremećaju, nismo postavili dijagnozu shizofrenije iako je vrlo vjerojatno da je riječ o upravo shizofrenom poremećaju.

U vrijeme djela bio je pod utjecajem psihopatoloških doživljaja: slušnih i vidnih halucinatornih doživljaja. Izgubio je kontakt s realitetom. Iz njegove psihopatologije postoji rizik od počinjenja novih pa i težih kaznenih djela te se preporučuje prisilno psihijatrijsko liječenje prema odredbama Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama - rekla je vještakinja Buzina.

Izrečenu, i dalje nepravomoćnu mjeru psihijatrijskog liječenja Štimčev odvjetnik Mario Medak je očekivao.

Očekivano

- Imajući u vidu sve dokaze, a posebno nalaz vještaka, ovakva je presuda bila očekivana. Postupanje mojeg branjenika je rezultat bolesti koja mu se dogodila i koja se može dogoditi svakome. Za zaključiti je da je ovakva situacija tužna za cijelu obitelj, pa tako i za samog Stjepana jer ne samo da je počinio protupravno djelo u stanju neubrojivosti, već je ostao bez roditelja, ali i brata i sestre koji ga ne posjećuju. On doista žali zbog svega. Od dana ubojstva se promijenio. Vidljivo je da je pod znatnim utjecajem lijekova i da će se još dugo liječiti - rekao je za Jutarnji list odvjetnik Mario Medak, dodajući kako je Štimac u bolnici imao samo jedan posjet - svoje tete.

Horor

Štimca optužnica tereti da je 13. rujna oko 19 sati u dnevnom boravku majku Miricu srušio potrbuške s trosjeda na pod te je opkoračio sleđa, lijevom rukom joj podigao glavu, a desnom rukom, u kojoj je držao preklopni nož, porezao je po vratu, prerezavši joj vene i dušnik. Iskrvarila je odmah, nakon čega joj je nanio i postmortalne ozljede na stražnjoj potkoljenici u obliku slova “U”, odrezao joj je lijevu ušnu resicu i mali prst lijeve noge, nanio joj još niz reznih rana po šakama. Zatim je oko 22 sata napao i oca čim je ušao u kuću. Srušio ga je na pod hodnika te opkoračio sleđa i lijevom rukom mu podigao glavu, a desnom mu prerezao vratne arterije lovačkim nožem. Trupla je odnio u spavaću sobu, u kupaonici je oprao noževe, ručnicima obrisao krv s poda, a s kauča skinuo prekrivač. I sebe je presvukao te sve stavio u vreću za smeće. Istuširao se, zapalio svijeće i u zaključanoj kući boravio dva dana, sve dok članovi familije nisu digli na noge policiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 14:24